• Frilansjournalisten Bilbo Göransson vill öppna ögonen i Europa för vad som sker: ”Det är en parlamentarisk statskupp för att ge plats åt en regering helt bestående av vita, rika män på ett nyliberalt program.” Foto:

Dilma Rousseffs kabinett har brottats med en ekonomisk kris sedan 2012. Det har gjort att regeringen har fått väldigt lite manöverutrymme för politiska reformer. Samtidigt har en enorm korruptionshärva uppdagats, Operation Biltvätt, inom det statliga oljeföretaget Petrobras. Dilma Rousseff var innan presidentskapet bolagsledare för oljebolaget, men har inte utpekats som misstänkt för den växande korruptionshärvan.

Högerns retoriska angrepp på Rousseff har handlat om korruption, men något brott har inte kunnat kopplas till henne. Därför debatterades i torsdags misstanken om ett långt mildare brott, nämligen att ha flyttat över överskott i de statliga bankerna till de offentliga finanserna för att snygga till det ekonomiska läget i landet under valåret 2014.

LÄS ÄVEN: En demokratiskt vald regering har blivit störtad

Senaten beslutade den 12 maj om riksrätt mot presidenten. Det innebär att president Dilma Rousseff sätts i karantän under utredningen, som kan pågå i högst 180 dagar. Under tiden går vice-president Michel Temer in som interrimpresident. Tiden används inte, som Temer påstår, för att stabilisera landet, utan för att byta ut kabinettets PT-ministrar och genomföra ett stålbad mot de offentligt anställdas pensioner och en rad andra nyliberala reformer.

Den som hoppas på minskad korruption lär bli besviken. Brasiliens oljebolag, som Rousseff satt ordförande för innan presidentskapet, är föremål för landets genom tiderna största korruptionshärva, operation biltvätt. Inga brott har någonsin kunnat kopplas till Rousseff. Det ser värre ut för interrimpresidenten Temer, som utreds för att ha mottagit över 1,5 miljoner dollar i mutor för att ha tvättat pengar åt stora företag. Detta ska ha gått till genom att sälja byggkontrakt till överpriser, mot mutor. En korrupt vice-president hugger alltså sin ickekorrupte president i ryggen med en retorik mot korruption. Större sten i ett skörare glashus får man leta efter.

Omröstningen i senaten, som Rousseff förlorade med rösterna 55-22, föregicks av en omröstning i kongressen. Där har Rousseff haft sin politiska huvudmotståndare i högerpolitikern och talmannen Eduardo Cunha. Eduardo Cunha dömdes så sent som den femte maj i år till att suspenderas från sitt talmanskap på grund av att ha utsatt kongressledamöter för olaga hot inför omröstningen om att ställa Rousseff inför riksrätt den 17 april. Högsta domstolen utreder också hans inblandning i operation biltvätt, där han anklagas för att ha tagit emot mutor till ett värde av över fem miljoner dollar. I höstas konfiskerade högsta domstolen schweiziska bankkonton tillhörande Cunha till ett värde av 2,4 miljoner dollar, kopplade till korruption. För detta brott riskerar han ett 184-årigt fängelsestraff. Han är även dömd för korruption som politiker i Rio De Janeiro 2001. Som talman för kongressen hade det varit naturligt för Cunha att bli vice-president till Michel Temer. Att Cunha avsattes den femte maj efter beslut från högsta domstolen kan ses som ett slag mot högerpartiet PSDB som Cunha och Temer tillhör. Men det kan också hjälpa Temer, som slipper en ökänd korrupt politiker som Cunha som vice-president. Det kan skapa ett nödvändigt avstånd mellan Temer och korruptionsskandalerna.

Rousseff ska ställas till svars för regeringens fel och brister. En riksrättsutredning har emellertid ingenting att göra med rättvisa. Det handlar om att skadeskjuta en vald president med en 180 dagar lång förödmjukelse som sträcker sig över sommar-OS och kommunalvalen i oktober. Istället borde DN beskriva händelserna som de är: En parlamentarisk statskupp för att ge plats åt en regering helt bestående av vita, rika män på ett nyliberalt program är inget mindre än en parlamentarisk statskupp i stil med vad vi såg i Honduras 2009. Då avsattes den valde presidenten Zelaya från sitt ämbete av den politiska högern helt i strid med konstitutionen, men med västvärldens tysta godkännande.

Bilbo Göransson