Under sin lärlingstid har hon gått med erfarna målare, men också jobbat själv. En kombination som hon tycker är viktig och gjort att hon fått upp tempot. Gesällprovet ska ju också gå ihop och det var inga problem för Sofia som är van att jobba på ackord.

– Ackordet ger mig en bra lön. Det är inte alla branscher som har så jämställd lön.

Sofia Edström poängterar att ackordet kräver skicklighet och planering, det har inget med ett visst kön att göra. Det krävs en viss grundkondition men även det är lika för alla.

– Det finns många hjälpmedel och med fler kvinnor i yrket så kommer det mer och lättare verktyg. Det är bra för alla.

Gick ”all in” med gesällprovet

Även om Sofia Edström är noggrann med alla sina jobb så var hon extra petig med detaljerna och underarbetet på gesällprovet. Hon gick in med hjärta och själ för att göra ett bra gesällprov.

– Det är ju yrkesmänniskor som kommer och kontrollerar.

Här är avstånden det största problemet så vi behöver ses på olika platser. Vi kommer att gå ihop med Byggnads och Elektrikerna annars blir vi så få.

Sofia Edström, målare

Hon tycker om alla arbetsmoment och tyckte inte någon av delarna i provet var svårare än något annat. Till vardags arbetar hon på Sandå och gör nästan bara lägenhetsrenoveringar.

Nu under sommarsäsongen blir det mer utvändiga jobb. Hon tycker om sitt jobb som ger henne mycket eget ansvar och variation eftersom hon gör alla behandlingar och alla lägenheter är olika.

– Det är väldigt roligt att träffa mycket folk och det är bra med mycket praktiskt eftersom jag har svårt att sitta still.

Ska starta lokalt nätverk i avdelning 5

Sofia Edström är ny skolinformatör i avdelning 5. Hon har också varit på båda träffarna för Kvinnligt nätverk som förbundet arrangerat. Nu är hon på gång att starta lokalt nätverk i avdelning 5.

Hon har fått många tips från andra som redan kommit igång och konstaterar att det behöver se lite olika ut i olika delar av landet.

– Här är avstånden det största problemet så vi behöver ses på olika platser. Vi kommer att gå ihop med Byggnads och Elektrikerna annars blir vi så få.

Gesällprovet gjorde Sofia i januari och sedan dess jobbar hon som fullärd målare på Sandå. Det tänker hon fortsätta med så länge hon tycker det är roligt.

Sofia Edström

  • Ålder: 23 år
  • Bor: Umeå delar lägenhet med en av sina bästa vänner och hennes hund.
  • Familj: Mamma, pappa och en syster.
  • Arbete: Målare på Sandå Umeå
  • Fritid: Spelar basket och tränar barn
  • Lyssnar på: P3 på jobbet och all möjlig musik.
  • Läser: Allt möjligt och mycket. Tycker om variation även här. På sommaren blir det deckare.
  • Tittar på: Serier. Games of Thrones är en favorit.