• Karl-Petter Pettersson, Västervik, är årets Nordsjöstipendiat. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

Årets Nordsjöstipendiat heter Karl-Petter Pettersson. Efter en tid då han satsade allt på hockeyn, bland annat som målvakt i division 1 laget Luleå, valde han att utbilda sig till målare som traditionell lärling.

Förutom ett bra resultat på gesällprovet, 4,72, har Karl-Petter Pettersson engagerat sig i facket, gått branschutbildningen och visat att han är en god kamrat. Under sin utbildning har han haft tre stöttepelare som inte varit rädda att säga vad de tycker. Dessa Conny Boman, Mikael Mohlin och Jonas Elb tackade han i sitt tal som kom från hjärtat då stipendiet på 18 000 kronor delades ut i samband med middagen på Förbundsmötet.
– Gesällprovet gör man en gång i livet så jag la alla energi på det, säger Karl-Petter Pettersson.

Han förberedde sig genom att snappa upp detaljer, lyssna på råd från äldre målare och han hade även egna tankar och idéer. Karl-Petter berättar att han även annars är petig och noga med att hålla en hög standard på sina jobb.
– Målare har haft låg status bland hantverksyrkena så för att höja den måste vi lämna bra jobb, säger han och fortsätter:
– Många tror måleri är så enkelt, men det rymmer så mycket.

Han berättar att han haft tur med sina läromästare. Från dem har han fått höra hur det var förr. Han är intresserad och snappar upp. Det har gett honom yrkesstolthet och kan göra kopplingar för att förstå varför det är som det är. Att han skulle bli målare var inget planerat. Som hockeyspelare kände han att han behövde ett annat jobb. Slumpen föll sig så han blev erbjuden att gå som traditionell lärling.
– Det visade sig att det passade mig jättebra. Man får vara sprallig och halvt galen, säger Karl-Petter med ett snett leende.

När han träffade fackets ombudsman blev han med i facket och började direkt gå på möten i sektionen och avdelningen. Där berättar han att han träffar målare och lär sig mycket. Genom det får han insikt i hur han själv vill ha det på dagarna och vad som är rätt och fel. Nu sitter han med i sektionsstyrelsen och styrelsen för avdelning 8. Han sitter i representantskapet och i valberedningen.
– Jag jobbar mycket i sektionen. Det är kul att se så det funkar för alla och är jämställt.

Karl-Petter Pettersson visste att Nordsjöstipendiet fanns och har haft som mål att få det. Han ser det som ett bevis på bra jobb och något han alltid kommer ha i ryggen. När han gick Naturvetenskaplig på gymnasiet var han ledig för hockey två dagar i veckan. För att inte halka efter i skolan pluggade han hårt och satt uppe på nätterna. Den insatsen gav honom ett stipendium.
– Det visar att engagerar man sig så ger det resultat.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se