• Det är 40 år sedan Ronny Pihlblad byggde sin första lackbox, då med ett egenkonstruerat system för energiåtervinning. Det har blivit många egna lösningar och patent sedan dess där arbetsmiljötänket varit en ständig grundsten. Foto:

  • Det är inte bara fläktsystem och ren luft utan helheten som gör en bra arbetsplats och ibland är lösningen lika enkel som smart. Med en sådan här vagn under varje bildäck kan du flytta bilen enkelt för bättre arbetsställning eller från punkt A till B. Foto:

  • Ronny Pihlblad har skapat flera olika lösningar för säker och dammfri lackering, både mobila och fasta. Foto:

1976 konstruerade han sin första lackbox, helt efter eget huvud. Efter 40 år i branschen vet Ronny Pihlblad hur det kan och bör se ut på din arbetsplats.
– Det finns inga skäl till att inte ha en bra arbetsmiljö i en lackverkstad, tvärtom, alla tjänar på det.

Det säger Ronny Pihlblad som efter den där första lackboxen han byggde åt en kompis fastnade och fortsatte göra anläggningar och arbeta fram system och arbetsplatser inom lackeringsbranschen. Han är lite av en nestor inom ämnet; Har en rad egna patent och lösningar i sitt företag PIVAB, och är en uppskattad föreläsare som bland annat har kurser för Målareförbundets skyddsombud. Nyligen fick han Varbergs kommuns miljöpris för sitt hängivna arbete med miljöinriktade innovationer i en konservativ bransch.

Konservativ bransch?
– Njae… Både och. Då, 1976 när jag började, var det bedrövligt ute på golven. Man fick frågan om vad det kostar att göra något bättre med min anläggning? och det var knappt de ville visa vad de hade, ofta något undangömt hörn nere i källaren där någon stackare stod med ett fönster på glänt och lackerade.
– I dag är det annorlunda, åtminstone på de flesta håll även om det finns skräckexempel kvar. Men det var ett bortglömt område och det har varit ett jäkla kämpande genom åren att få förståelse för vad vi gör och gjorde, säger Ronny Pihlblad.

Redan från början skapade han system för energiåtervinning i boxarna vilket väckte förvåning.
– Vad kommer den där galningen med nu, ha-ha? Energi var ju jättebilligt då så varför spara på den? Där var vi lite före vår tid.
Med upp till 70 procents energiåtervinning i sina anläggningar ges kunden i dag ekonomiska incitament för att installera systemen. Den andra ledstjärnan i att utveckla arbetsplatser är förstås själva arbetsmiljön, menar Ronny Pihlblad.
– Erfarenheten från fältet är naturligtvis viktig. Vad vill lackeraren ha, vad saknas och vad är hen missnöjd med?

Med styrning av över- och undertryck, luftströmmar och ventilationsstyrning har Pihlblad i princip skapat en ren arbetsplats och det är hans övertygelse att det är en win-win situation.
– Ja det är klart; Det blir roligare att gå till jobbet, huvudvärken är borta, du är sjukskriven mer sällan…
Han har ritat över 4 000 anläggningar genom åren. System för ett effektivt jobb och arbetsmiljötänket är ledstjärnan, menar han. Högteknologisk ventilationsstyrning för bra luft, javisst, men också andra detaljer.
– Du som jobbar ska ha bra ljus, bullriga miljöer kan åtgärdas, hur ser flödet ut? Vi spar arbetsmoment och kortar ledtider med ett genomtänkt flöde i arbetet.

Den här är enkel men lite rolig grej vi tagit fram, säger han som exempel på det och visar en platta med fyra hjul som numer används på flera bilverkstäder; En platta sätts under varje bildäck och bilen rullas sedan för hand via en räls i golvet.
– Men det krävs också engagemang av de anställda. Det krävs att någon har vassa klor och håller reda så att det sköts och är rent och snyggt. Då kan du ha en fin arbetsplats och du ska ha en fin arbetsplats.

Jan-Erik Johansson