• Per Öberg går i första ledet som andra från vänster vid Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge 1 maj 2016. Foto: Christian Larsen

 

Den 1 juli uteslöts nazistledaren Pär Öberg ur Elektrikerförbundet.
– Han är en politisk talesperson för en organisation som inte står för människors lika värde enligt våra stadgar, säger Pelle Waern, förste vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Pär Öberg är ledande företrädare i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han är presstalesperson för organisationen. Han har en anställning på ett mindre elföretag i Ludvika och är sen 2014 medlem i Svenska Elektrikerförbundet.

Nu har Elektrikernas förbundsstyrelse beslutat att utesluta honom utifrån stadgarnas skrivning om att organisationen ”bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde”.
– Förbundsstyrelsen fick in en anmälan från vår lokalavdelning, där medlemmar ifrågasatte hur han kunde vara medlem. Efter att han hade fått yttra sig, så uteslöt vi honom från den 1 juli. Hans värderingar går inte ihop med våra värderingar, säger Pelle Waern.

Waern pekar bland annat på att Nordiska motståndsrörelsen vill repatriera alla som kommit till Sverige sen 1975. Det vill säga att alla som kommit till Sverige de senaste 40 åren ska återvända.
– Det skulle innebära att flera av våra medlemmar skulle tvingas ut ur Sverige. Och skulle hans rätt vara högre än deras rätt?
Men ni tog in honom som medlem en gång?
– Vi kan inte registrera människor efter politiska åsikter, när de begär medlemskap. Vi agerar om de bryter mot våra stadgar, säger Pelle Waern.
Pär Öberg har nu begärt att få förbundsstyrelsens beslut prövat av det centrala representantskapet, CR, som har möte den 30 november.
– Om inte CR ändrar beslutet finns en möjlighet enligt våra stadgar att tillsätta en skiljenämnd.
Öberg har redan aviserat för Elektrikerförbundet att han vill ha en skiljenämnd.
Finns det fler liknande uteslutningsärenden?
– Nej. Det här är första gången vad jag vet om.

Per Öberg har överklagat beslutet som han menar är utan grund.
– Det är förskräckligt, Det är åsiktsförföljelse. Elektrikerförbundet trakasserar oliktänkande. Jag uppfyller kriterierna för människors lika värde mer än det här zionistliberala samhället gör. Det är Elektrikerförbundet som svikit sina ideal, säger Pär Öberg.
Per Öberg är presstalesperson för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han sitter också i Ludvika kommunfullmäktige på ett mandat för Sverigedemokraterna, som i valet inte hade tillräckligt många på sin valsedel. Öberg valdes genom att 18 personer skrev hans namn på en bland valsedel för Sverigedemokraterna. Öberg har i intervjuer själv varit kritisk till att bli kallad nazist, han säger att Nordiska motståndsrörelsen är nationalsocialistisk.

Han har varit aktiv i den extrema högern under många år. Han var tidigare ledande aktiv i nazistiska Riksfronten. I fjol åtalades Pär Öberg för hets mot folkgrupp för haschtagen #deathtozog. ZOG är högerextrema rörelsers beskrivning på att judar i hemlighet styr världen. Öberg friades i tingsrätten utifrån att det inte gick att bevisa att det var han som var ansvarig.

Per Eklund

Andra uteslutningar i fackförbund
1999 utesluts flera personer ur bland annat Metall, efter att det kommit fram att de var aktiva i Nationalsocialistisk front.Transport uteslöt en medlem 2015 efter att den aktivt arbetat för Sverigedemokraterna. Fyra år tidigare uteslöt Transport en medlem som blivit lokal ordförande i Sverigedemokraterna.I fjol uteslöt också IF Metall en person som uttalat sig rasistiskt. Företrädare för IF Metall sa då att det inte berodde på att han var medlem i Sverigedemokraterna utan att han uttalat sig rasistiskt.

 

Ur Elektrikerförbundets stadgar
§ 1 Uppgift……Förbundet är en demokratisk organisation som värnar om ett demokratiskt samhällssystem och bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde.