• Therese Marteleur fick Isabellestipendiet. Foto: Maria Marteleur

För första gången fick en målare Isabellestipendiet. Therese Marteleur beskrivs av juryn som en erfaren och viljestark målare som vägrar anpassa sig efter branschens stereotypa mall.

Juryns motivering lyder: ”Med lång erfarenhet, enträgen beslutsamhet och öppet sinne har hon skapat sig en unik och betydelsefull plats inom målarsektorn. Trots hårda påfrestningar i en fortfarande mansdominerad yrkessfär förblir hon stadig, redo att stå upp för jämlikhet och långsiktiga arbetsmetoder. Det är därför en ära att 2016 års Isabellestipendium tilldelas Therese Marteleur. Med sitt mod inspirerar hon till andra sätt att arbeta – en ny och hållbar hantverksbransch – öppen för alla.”
Therese Marteleur driver sedan 2012 Marteleur Måleri, men har inte alltid sett det som självklart att jobba i den tuffa branschen.
– Isabellestipendiet ger mig styrka och inspiration till att använda fler färger på paletten! Om jag lyckas peppa en tjej att fortsätta i branschen blir jag väldigt stolt. Det är många gånger jag själv har tvivlat över mitt yrkesval.
När Therese Marteleur pratar med sina manliga kollegor tvekar hon inte att ta diskussionen om frågor som rör jämlikhet.
– Som det är nu tror jag också att jag är med och förändrar bara genom att vara i branschen, säger Therese Marteleur.
Hon berättar att många kunder väljer henne just för att hon är tjej, de känner sig tryggare med det.
Therese Marteleur är tredje generationens målare och utbildade sig som traditionell lärling hos sin pappa. Hon har en del tankar kring företagande och arbetsmetoder och står för ett mer modernt sätt att driva företag i hantverksbranschen.
– Jag tänker helhetslösningar där jag också gör färgsättningen. Sociala medier är ett område där även hantverksbranschen behöver vara med. Det är bra att rikta sig mot en målgrupp så man inte blir bara en i mängden.
Therese Marteleur vill vara personlig. Den kunden ser på hemsidan är också den som kommer och gör jobbet. Hon poängterar hur viktigt det är att målaren verkligen dyker upp och håller tider. Självklart är också att respektera andras hem. Även om hantverkarnas dåliga rykte inte stämmer tycker Therese Marteleur det är viktigt att sköta sig så talesätt och förväntningar på att hantverkare inte håller tider försvinner.
– Det var en stor bekräftelse att få det här stipendiet, säger Therese Marteleur som känner sig peppad och motiverad att fortsätta arbeta i branschen och för att tjejer ska ha en självklar plats i den.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

Isabellestipendiet
I Sverige är 99% av alla hantverkare inom byggsektorn män. För att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig och uppmärksamma de som redan är verksamma inom branschen, startade inredaren och programledaren Isabelle McAllister Isabellestipendiet, 2011.
Stipendiet på 20 000 kronor, delas ut på Hem, villa & bostadsrätts-mässan i Stockholm, och är ett samarbete mellan den ideella föreningen Rättviseförmedlingen och Isabell McAllister.
Det sjätte Isabellestipendiet tilldelades Therese Marteleur. Antalet nominerade i år var 382 stycken.
Juryn bestod av: Anitha Schulman (entreprenör, designer, tv-profil), Björn Christiernsson (snickare, Kan vi hjälpa till?, Äntligen hemma), Emmilie Renlund (snickare, första kvinnan i Byggnads styrelse, samt Isabellestipendiat 2014), Isabelle McAllister (Äntligen hemma, Sommartorpet, Fixa Rummet, samt stipendiets initiativtagare), Johnnie Krigström (målare, Roomservice och Sofias änglar), Julia Schaffer Kempf (Plattsättare och Isabellestipendiat 2015), Seher Yilmaz (ordförande Rättviseförmedlingen), Tatjana Joksímovic (arkitekt, aktiv i Kvinnors Byggforum)