En målare skadades när han föll tre meter. Han arbetade på övervåningen i en nybyggnation av en villa när han trillade ner genom golvet till undervåningen.

I Gävle pågår en nybyggnation av villor i området Järvsta. Målaren arbetade på övervåningen när han trillade ner genom ett hål i golvet, där trapphuset ska vara. Han föll tre meter och fördes till sjukhus.
– Han fick ett jack i huvudet som har sytts med nio stygn. Han har också ont i revbenen, säger Fredriks Adolfsson, ombudsman i avdelning 9.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket fick mannen ”fruktansvärda” smärtor i vänster sida och stora svullnader samt skrapsår. Det fanns inget fallskydd vid trapphuset och mannen föll rakt igenom.
– Självklart ska det finnas ett fallskydd. Önskvärt är ett räcke, det tar inte lång tid att skruva upp, säger Fredrik Adolfsson som misstänker att hålet täckts över med en skiva som inte varit förankrad och därför glidit undan.

Målaren är medlem i Målareförbundet men arbetsgivaren saknar kollektivavtal.
– Vi har jobbat ett tag med att få till ett kollektivavtal, men det finns inget påskrivet, säger Fredrik Adolfsson och fortsätter:
– Det är mycket olyckligt för målaren eftersom det saknas viktiga försäkringar.
Eftersom företaget inte har något kollektivavtal har fackförbundet inte någon möjlighet att ställa några krav mot företaget.
En arbetsskadeanmälan är gjord och Arbetsmiljöverket utreder nu olyckan som arbetsmiljöbrott.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se