• 17 procent av lackeleverna är kvinnor så Stefan Cedermark tycker att jämställdhetsfrågor är viktiga för branschen. Foto: Helena Forsberg

När lackerarna avtal skrevs under i våras var parterna överens om en arbetsgrupp för att jobba vidare med frågan om att anställda med graviditetspenning ska omfattas av Lagen om anställningsskydd.
Sedan dess har läget förändrats – arbetsgivarorganisationen MAF vill inte diskutera frågan.

– De vill inte ens sätta sig i en arbetsgrupp. Frågan är helt otänkbar för motparten, säger Stefan Cedermark på Målareförbundet.
Graviditetspenning är en ersättning från Försäkringskassan till gravida som inte kan jobba för fullt eftersom arbetet är fysiskt ansträngande eller riskfyllt. Målareförbundet fick, med motparterna Måleriföretagen och Fastigo, som första förbund ett kollektivavtal där gravida som går hem med graviditetspenning likställs med föräldraledighet och omfattas av Lagen om anställningsskydd. Det innebär att uppsägningstiden inte börjar gälla förrän arbetstagaren börjar jobba igen. Detta ville inte MAF gå med på men frågan hamnade i en arbetsgrupp.

– Det blir väldigt konstigt när vi är överens om en arbetsgrupp och så vill motparten inte ens diskutera det. Då kan vi inte heller sätta oss i arbetsgrupper kring de frågor de vill diskutera, säger Stefan Cedermark.
Enligt honom anser MAF att Las för de med graviditetspenning är otänkbart, arbetsgivarsidan menar att det inte är så många kvinnor i branschen.
– Av eleverna som slutar skolan är 17 procent kvinnor så kvinnorna ökar även på lackverkstäderna, säger Stefan Cedermark som söker mandat hos medlemmarna för att driva frågan in i kaklet.

Enligt Ari Kirvesniemi, förhandlingschef MAF, har de vid ett möte med Målareförbundet gemensamt bestämt att fortsätta de här diskussionerna i kommande avtalsrörelse.
– Vi och de la fram sina argument och det har inte förändrats sedan vi förhandlade sist.

Vilka är era argument till att inte införa LAS vid graviditetspenning?
– Vi tar våra argument i samband med förhandlingarna. Jag tänker inte förhandla via media.

Nu pågår arbetet inför nya avtalsförhandlingar. Den 30 april 2017 löper det ettåriga avtalet ut.
– De krav och yrkanden som vi inte fick igenom förra gången tar vi tag i igen, säger Stefan Cedermark.
Avdelningarna får tycka till och deras prioriteringar och tillägg blir rådgivande då avtalsråd och förbundsstyrelse ska formulera avtalsyrkanden.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se