• Penseln närmast är helt nydesignad och har ett konkavt handtag dit fingrarna ska söka sig. Den enda i sitt slag faktiskt. Aluminiumprofilen runt borsten är sömlös och borsthuvudet innehåller inga onödiga håligheter där färg eller vatten kan fastna, berättar Mats Jonsson som är produktutvecklare, designer och idéspruta på QPT. Som gammal tekniker ser han utvecklingsmöjligheter på verktygssidan i målarbranschen. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Bambu är hårt, rakt och lätt och kommer allt mer i skaft till penslar. Plastasken runt borsten gör att en våt pensel håller sig fräsch i minst en vecka, menar Mats Jonsson. Luften står still så den inte torkar men asken är så luftig att borsten inte möglar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Samma slippapper som används till giraffen passar till det här handverktyget. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En vanlig rollerbåge kan lätt ge fula svarta streck på väggen, men med pulverlackad aluminiumbåge slipper man det problemet. I bakgrunden en tejp där det gröna området är dubbelhäftande för att fästa täckplast- eller papp. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Mats Jonsson, VD, ägare och idéspruta på QPT som växer på svenska marknaden. Foto: Jan-Erik Johansson

Han är teknikern som trillade in i målarbranschen lite av en slump. Nu utvecklar han nya verktyg till målare.
– Jag har hållit på med produktutveckling hela mitt liv och med nyfikna ögon och gammalt hederligt produktkunnande kommer man långt.

Det säger Mats Jonsson, VD, ägare och produktutvecklare på QPT, ett av alla de företag i trakterna av Jönköping/ Bankeryd som jobbar mot målarbranschen.
– Konkurrensen här är bara av godo, det driver utvecklingen framåt, säger han.

Han har jobbat inom flera olika tillverkningsbranscher tidigare, men sedan åtta år är det måleribranschen som gäller. Företaget skapar och designar verktyg tillsammans med tillverkningsföretagen och det finns mycket att göra och förbättra, menar Mats Jonsson. Kanske för att han har med sig en syn från andra branscher in i måleriet.
– Ja, jag har massor av idéer. Det finns redan mycket bra grejor som inte används här. Det är ju en ganska traditionell bransch det här, tyvärr. Men inte minst bör vi titta på Europa och USA som har en del bra produkter. I USA bygger man hus på samma sätt som i Sverige.
Bland annat en rad olika tejper lanserar han i Sverige.

– Den här är dubbelhäftande, men inte hela vägen på ovansidan: Den blir lättare att hantera och så kan du fästa din täckplast på tejpen. Den används i hela Europa.
– Och det här är en ny tejp av bambufiber. Oerhört stark och smidig.

Senaste nyheten på egna designfronten är en pensel med konkavt skaft; En urgröpning i skaftet ska göra att fingrarna hittar sitt grepp per automatik.
– Hur du än håller så söker sig handen in i spåret instinktivt. Den har vi fått beröm för, säger Mats Jonsson som glatt visar idéer och prylar på flera områden när han får chansen; Runda slippappershållare som passar för både handslipning och giraff, statisk täckplast som fäster av sig självt, plastfack som håller penseln fuktig och penselskaft av bambu.
– Extremt hårt, hållbart och rakt.

Vilket tycker du är mest eftersatt då? Var finns det mest att göra för förbättringar åt målare?
– Nya lättviktsmaterial intresserar mig, där finns det en hel del utrymme att göra grejor. Inte minst på spackelsidan som är så tung och belastar kroppen. Och bättre och kanske framför allt billigare färgsprutor kommer vi se mer av. Överhuvudtaget att automatisera målarens vardag.

Jan-Erik Johansson