Friskare personal med träning på arbetstid

På ett måleriföretag i Sundsvall har sjukfrånvaron sjunkit med 300 dagar sedan de anställda får träna, delvis på arbetstid.
Chefen Peo Bergqvist tror att det handlar om den fysiska träningen men också den sociala biten. Kollegorna gör något tillsammans och trivs bättre på jobbet.
Måleriföretagen inom Sjöfast vision i Sundsvall har haft hög sjukfrånvaro och genom sitt samarbete med Previa har de haft bra koll på orsakerna. Det har varit mycket frånvaro på grund av värkande nacke, axlar och rygg.
Sedan tidigare har de anställda 3 000 kronor per år i friskvårdsbidrag och därutöver fri massage och behandling hos kiropraktor vid behov.
Förra hösten infördes gemensam träning med instruktör på gymmet i stan. Första halvtimmen sker på arbetstid medan andra halvtimmen är på fritiden. Tanken var att få fler att aktivera sig, även de som inte vanligtvis går på gym.
Enligt Peo Bergkvist har ett 30-tal av de 50 anställda varit med på träningarna. Träningarna är uppskattade men inte så mycket som företaget hade trott.
– Vi har gett dem de verktyg vi kan.
– Sjukskrivningar kostar mycket mer så det här är en ren investering, säger Peo Bergkvist.
Det senaste året har sjukskrivningarna sjunkit från 4,18 procent till 2,84 procent.
Peo Bergqvist vet att det finns önskemål om att få göra hela träningen på arbetstid och det är inte omöjligt. Han skulle vilja få in det i ett framtida avtal.
LÄS ÄVEN:Tips på övningar för att förebygga
Andreas Elfner har tidigare gått hos sjukgymnast och han vet att träning ger effekt. Han promenerar och försöker göra övningar hemma men det går i perioder. Träningen som företaget erbjuder hos Sportsgym är anpassat för målarna och deras krämpor.
– Det blir bättre om man håller i. Inställningen är avgörande, säger Andreas Elfner.
Lars Lindman tycker det är bra att de har delats in i två grupper, eftersom vi är halta och lytta som han säger.
Kollegorna Hans-Erik Sönnberg, Kalle Östlund och Peter Dahlkvist håller med. Samtliga tycker det är positivt att företaget erbjuder de anställda att träna.
De har ont från axlar, knän och nacke. Någon väntar på operation.
– För mig har det stannat upp, men det krävs nog två gånger i veckan för att märka en förbättring, säger Hans-Erik Sönnberg.
Klas Gustavsson håller igång på fritiden. Han paddlar kajak och går i skogen.
– Det här är jättebra. Jag tränar inte så här annars och det behövs för jobbet. Jag har haft problem med nacken, nu när vi tränar har jag blivit mycket rörligare.
Jenny Brodin tycker det är jättebra att träningen finns. Annars brukar hon träna med andra gruppen för de som kör lite hårdare och inte har krämpor.
– Nu jobbar jag med en som går på det här passet så då passar det bättre att jag också tränar idag.
Hon tränar en hel del på sin fritid och säger att det hjälper till att hålla henne hel.
Marcus Sjödin tycker det är jobbigt att ta sig dit men när han väl är där så går det över. Eftersom han inte tränar annars så tycker han att det är toppen att träna med jobbet.
– Jag skulle vilja ha träningen direkt på morgonen, det skulle passa mig bättre.
Malin Karlstrand som är den på Sportsgym i Sundsvall som gjort träningsprogrammet för målarna berättar att programmet är upplagt för att stärka musklerna men också för att få upp flåset.
– Vi vet att blodcirkulationen ökar och det i sig är inflammationshämmande och smärtlindrande.
Tanken är att ha en utveckling så att de i den så kallade rehabgruppen på sikt kan träna tillsammans med sina övriga kollegor.
– Spänningsvärk släpper ganska snabbt när man kommer igång.
Malin Karlstrand förespråkar träning två gånger i veckan men menar att även en gång har effekt.
Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se