• – Vi måste vara med och säga vårt när det gäller grejorna vi jobbar med, annars blir det aldrig någon förändring. Marcus Lundberg, målare på Målerispectra AB i Habo, testar ofta och gärna nya verktyg och material åt tillverkare både före och efter de kommit ut på marknaden. Foto:

  • Den här väggslipen är ny på marknaden och har både för- och nackdelar gentemot konkurrenterna. – Inbyggt ljus är en kanongrej som borde bli standard, menar Marcus Lundberg Foto:

  • En trekantig pensel för målning av fönsterspröjs- och kanter. Helt ny på marknaden och förstås i Marcus Lundbergs låda. Foto:

  • Här är en ny pensel med lite tjockare skaft för den som föredrar det. – Och trä förstås, det ger bäst känsla, så är det bara. Foto:

  • Marcus Lundberg Foto:

Nya verktyg, material och hjälpmedel i jobbet. Inget passerar obemärkt förbi Marcus Lundberg som produkttestar och har åsikter om det mesta.
– Det finns väl inte en grej jag inte varit och petat i. Och vi måste våga ta snacket med tillverkarna, det är ju vi som är proffsen.
Det säger Marcus Lundberg, målare sedan drygt 15 år och en verktygstestare av rang.

 

– Jag är intresserad av våra verktyg och har varit det sedan jag började i branschen. Med tiden har jag fått kontakt med allt fler tillverkare, haft åsikter och vi har fått en dialog. Har liksom inte kunnat låta bli.
Han har skapat ett eget nätverk av kontakter inom branschen och det finns nästan alltid något nytt i hans verktygslåda som företagen vill ha en åsikt om. Annars tar han kontakt och ser till att det blir så.
– Jag gillar att ta tag i problemen, tänka annorlunda och har oftast en del funderingar på hur det borde vara eller kan göras annorlunda.
– Det som driver framåt och förändrar är att varje gång en förbättring lyckas slå igenom så måste nivån höjas hos konkurrenterna, säger han.

 
Giraffen är ett bra exempel, menar han. Efter en inkörsperiod så blev den varje målares självklara verktyg. Det tog visserligen ett bra tag, men nu har den vidareutvecklats och konkurrenterna har hakat på.
– Vet inte om det har med patent och sådant att göra, men nu kommer flera varianter och de utgår från den senaste nivån av förbättringar och vidareutvecklar. Det blir ju att tillverkarna ställs mot varandra.
– Den här har några brister enligt mig, men också några kanonbra grejor, säger Marcus och visar den slip han testat några månader.
Den är byggbar i olika längder och den har en inbyggd lampa.
– Två jättebra förbättringar. Lampa måste bli standard på alla för det var kanon.

 
Han visar också ett par nya penslar gjorda av en de större tillverkarna i landet. En serie med grövre tjocklek på skaften, något han själv efterfrågat.
– Den här är bättre för mig, mina nävar och min armbåge. Idealet enligt mig är att du ska kunna ha individanpassade grejor. Typ; Bygg din egen pensel med smalt eller tjockt skaft och smal eller tjock borst eller tvärtom. Men där är vi inte än, säger han.
Marcus Lundberg har arbetat mycket fackligt, men nu som småbarnspappa har det fått stå tillbaka ett tag. Det är både det egna prylintresset såväl som det fackliga engagemanget driver honom att testa. Det är målarnas arbetsmiljö det handlar om, menar han.
– Det hänger ju ihop. Och min erfarenhet är att företagen som regel lyssnar på vad man har att säga. Men det är viktigt att ge både ris och ros och komma med feedback till förbättringar. Inte bara säga att det här var skräp, då lyssnas det mer.

Jan-Erik Johansson