Måndagen den 16 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och demokrati. Röstbenägenheten inom arbetarklassen kommer då minska och cementera ett klassamhälle”, skriver debattörerna.

  • Foto: Tomas Nyberg

Märkligt med olika villkor?

Åsikter

Debatt


Det sägs från alla håll, höger till vänster, att villkoren på den svenska arbetsmarknaden ska regleras i kollektivavtal. Det innebär att de politiska partierna, regering, riksdag, de fackliga organisationerna samt arbetsgivarorganisationerna är överens om att de fackliga organisationerna och arbetsgivarna ska förhandla om vilka villkor som ska gälla för de som arbetar på den svenska arbetsmarknaden. Men det innebär också att det enda skyddet för vad det minsta en arbetsgivare kan betala i lön bara finns i kollektivavtal.


Det finns ingen minimilagstiftning i Sverige och vi är överens om att så ska det vara. Det innebär också att om villkor ska bestämmas i kollektivavtal så behöver en arbetsgivare som bedriver verksamhet i Sverige teckna kollektivavtal för sina anställda om han inte gör det är villkoren inte reglerade enligt den modell som vi är så överens om.


I upphandling är det självklart att stat kommuner och landsting ska kräva att företag ska leva upp till de villkor som vi kommit överens om i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Stat kommun och landsting kräver inte och ska inte kräva att ett företag har kollektivavtal men för att anses seriöst och för att konkurrera på lika villkor ska de ha samma eller liknande villkor som seriösa företag har. Ett seriöst företag tecknar så klart ett avtal, vi är ju alla överens om att villkor för de anställda ska regleras i kollektivavtal.


Vissa arbetsgivarorganisationer brukar säga detta samtidigt som de hävdar att de vill bevara partsrelationerna och att parterna ska reglera villkoren i Sverige genom kollektivavtal. I dag förhindrar lagstiftningen de fackliga organisationerna att kräva kollektivavtal med utländska företag med samma villkor som för svenska företag.

Då skulle man ju kunna tro att dessa arbetsgivarorganisationer kommer kräva att lagstiftningen ändras så att arbetskraft ska likabehandlas, men så är det tyvärr inte. De står bakom en lagstiftning som innebär att arbetskraft och företag från andra länder konkurrerar med andra villkor än de som ställs på företag i Sverige.

Miljökrav på leverantörer, att mat ska kunna vara närodlad eller ekologisk tycker de flesta är viktiga krav att kunna få ställa i upphandling, lika självklart borde vara att få ställa krav på att personal som ska utföra arbeten ska behandlas enligt de villkor vi bestämt ska gälla i Sverige. Hur kan man stå bakom den svenska modellen samtidigt som man inte tycker att företag ska leva upp till villkoren för att anses som seriösa och konkurrera på lika villkor som svenska företag.


När man inte vill att anställda i företag som deltar i upphandling ska garanteras villkor enligt nivå i kollektivavtal – vilken nivå har man i så fall tänkt sig ska gälla? Och kan man påstå att man står bakom den svenska modellen om att villkoren för arbetskraft ska bestämmas i kollektivavtal? Varför vill många debattörer att villkoren ska vara olika? Och varför tycker man inte att arbetskraften förtjänar de villkor som finns i kollektivavtal som vi är överens om att vi ska ha i Sverige?

Förvirrande och upprörande!


Anders Korneliusson,

ombudsman Svenska Målareförbundet



Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-11-24 10:00


Mer Åsikter

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Nyheter

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en vattenläcka. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Norran.
Det var i mitten av juni som en grupp arbetare, anställda av kommunen, skickades ut för att …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor