• – Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband, berättar Jonathan Nilsson, till vänster, för Stefan Hven från Målarnas avdelning 6. Foto: Robert Ask

  • Målaren Jonathan Nilsson från Kumla. Foto: Robert Ask

  • Foto:Robert Ask

I Askersund har kommunen gjort stora investeringar. Det är inte bara högstadieskolan och fritidsgård som fått nya lokaler. Det är även kommunens kök och tjänstemän som får flytta in i den ståtliga nya byggnaden precis intill Vätterns strandkant. Turistbyrån och hela Folkets Hus har även fått plats i huset och inte nog med det, bibliotek och konsthall kommer vara klara om en månad.

Dit åkte Robert Ask och Stefan Hven för att träffa målaren Jonathan Nilsson snart 23 år från Kumla.
– Det har varit det största jobb jag varit på, säger Jonathan Nilsson, som nu är byggets enda målare. Han var med i uppstarten av målningen på bygget i september förra året.
– I vintras var vi som mest sju som målade. Vi hade ganska tajt tidsschema för det är många yrkesgrupper som skulle göra arbeten efter oss. Men vi höll undan, jag har fått lära mig hur man jobbar effektivt trots att vi var många. Det är en utmaning att få flyt på jobbet.

Det är viktigt att alla vet vad de ska göra under dagarna. Samordningen med andra yrkesgrupper har fungerat rätt så bra också. Det är ganska mycket utöver det mer vanliga produktionerna, när det är så mycket brandsäkerhet och låsfunktioner och tillgänglighetsanpassningar, ventilation och vatten och avlopp typ överallt. Med tanke på hur man vill bygga bort ljud också, så har snickarna behövt sätta några extraskivor och isolering lite överallt.
– Vissa småändringar under byggets gång har det varit också, så på vissa detaljer hade vi kunnat vara lite snabbare om man vetat förutsättningarna från början.
– Det som var den tuffaste utmaningen på bygget var nog att måla överdelen och taket i multisalen. Multisalen är folkets hus lokaler som är gjord för bio och uppträdanden. Det är över 500 sittplatser där, med en takhöjd på närmare tio meter. Det blev matt svart i hela taket med nerstrykning ca 2 meter ner på väggen och så skulle alla takstolar och detaljer vara helt svarta.
– Det blev riktigt svårt att se vart man fått färg ordentligt någonstans när allt blev svart. Vi hade riktigt starka strålkastare, men allt ljus bara försvann i det svarta.

– Det är kul att se slutresultatet, och eleverna har redan flyttat in så nu är det full fart i skoldelarna. Det mesta som jag har kvar att måla nu är lasering utvändigt på biblioteket. Brun lasyr som inte får se ut som i hopstrykningar, blir lite svårt när väggarna är så höga, men jag kör med sax lift, säger Jonathan.
Efter det här jobbet blir det att fixa gesällen. Det var ett tag sedan som Jonathan gick i skolan, men nu har han nästan alla timmarna.
– Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband. Det är mitt största fritidsintresse, säger Jonathan.
GO Stereo heter bandet och hade en liten hit förra året med över en miljon streams på spotify. Men nu vill han bli färdig med sin målareutbildning.

– Vi skriver lite låtar på kvällstid, som vi ska släppa framöver. Några gig blir det ibland också, i somras fick vi giga på Peace & Love det var riktigt kul, nästa gig är i Kumla.
Jonathan gjorde lite lägenhetsunderhåll förra året. Men nu på sistone har han mest varit på nybyggen.
– Jag trivs på byggen. Det är utvecklande, bara man får vara med överallt i processen, och här har jag till och med fått blivit lagbas. Det är inspirerande att få ta ett större ansvar. Och stöttingen från jobbarkompisarna är viktigt också, och att man delar med sig av tips och trix, så att man utvecklar sina kunskaper i måleri. Det blir nog fler byggen efter gesällen, det byggs som bara den i Örebro nu. Så det blir väl att lämna Askersund för att vara med i lägenhetsbyggen i Örebro, säger Jonathan.
Det var riktigt kul att träffa en sådan duktig och pratglad målare som Jonathan tycker Robert och Stefan, så vi önskar honom lycka till med gesällprovet och den fortsatta karriären.

Stefan Hven