• Vi behöver diskutera högt och lågt vid fikarummet på våra arbetsplatser, skriver Målareförbundets ordförande Mikael Johansson i sin ledare. Foto: Tomas Nyberg

Vi svenskar brukar inte nämnvärt fördjupa oss i andra länders val, undantaget är presidentvalet i USA. Det är kanske inte underligt, eftersom USA som stormakt sätter agendan för en stor del av den globala arenan, såväl politiskt, ekonomiskt som militärt. Sverige påverkas kulturellt av USA. Vi adopterar utan större reflektion traditioner, trender och mode därifrån. För åtta år sedan var lärdomen från valet i USA och Obamas kampanj, att man genom att bedriva valkampanj i sociala medier både kan nå nya grupper och kommunicera mer effektivt till stora grupper. Idag finns alla aktörer på sociala medier. Vi som förbund utgör här inget undantag. Vi är sedan flera år verksamma i sociala medier. Det finns många som säger att sociala medier är på god väg att ersätta traditionella nyhetsförmedlare. Häri ligger både hotet och möjligheten för demokratin.

Vi kunde under veckorna före valet i USA följa en närmast obegriplig valkampanj där smutskastning, lögner och rent hat ersatte den politiska debatten. Den blivande presidenten Trump beskrev valsystemet som riggat och journalister som medlöpare och delaktiga i en komplott i syfte att dölja sanningen för folket; en sanning som han själv hade tagit sig rätten att uttolka. Detta var vad många av hans anhängare ville höra. Häri ligger något skrämmande. Samma konspirationsteorier hör vi allt oftare här hemma, där journalister beskrivs på samma sätt. Är detta något vi har att vänta i Sverige? Jag är rädd för det, om vi låter utvecklingen gå oss oreflekterat förbi. Tecknen finns redan här, och tar sig uttryck i ett allt grövre språkbruk i det offentliga samtalet, i synnerhet i sociala medier.

Diktatorer har genom historien använt censur och propaganda för att säkra den egna makten. Idag verkar alltför många frivilligt ålägga sig samma typ av censur. Bara den del av den sanningen som bekräftar den egna uppfattningen uppmärksammas, och all annan information väljs aktivt bort. I USA ledde analysen fram till slutsatsen att det bästa sättet att bedriva en framgångsrik valkampanj var att kasta sanning och anständighet överbord. Om vi inte vill ha samma utveckling av samhällsdebatten här hemma, är det hög tid att agera nu.

En förutsättning för demokrati är att olika åsikter kan brytas mot varandra, och tål att prövas mot fakta. Det förutsätter mer av samtal och debatter, där deltagare faktiskt både lyssnar och svarar på frågor. Vi behöver journalister som granskar den politiska debatten och ställer de frågor som jag som medborgare inte har möjlighet att göra. Jag anser att vi behöver återupprätta det goda samtalet som metod. Våra arbetsplatser och fikarum har historiskt kännetecknats av att vara ställen där vi alltid kunnat diskutera högt som lågt. Låt inte sociala medier bli det enda stället där vi pratar politik och samhällsfrågor. Vi kan börja redan imorgon.

Avslutningsvis vill jag önska dig och din familj en riktigt God Jul och Gott Nytt År.

Mikael Johansson. Förbundsordförande
mikael.johansson@malareforbundet.se