• Kristina Norlin har varit med och drivit på så målarna får träna på arbetstid. Foto: Helena Forsberg

– Till stor del är det en ledarskapsutbildning. Det kommer jag ha nytta av i många olika uppdrag, säger Kristina Norlin, avdelning 10.

När Kristina Norlin gjort sina praktikperioder har hon reflekterat över de stora skillnaderna mellan avdelningarna. Lars Bergström som är ombudsman med kontor i Sundsvall är väldigt ensam jämfört med ombudsmännen i Stockholm.

– I Stockholm har de så många fler medlemmar. De förtroendevalda har större uppgifter. Vi i region 3 har däremot ett bra samarbete mellan avdelningarna.

Hon tycker också det är nyttigt att höra hur det fungerar för de som arbetar inom andra avtalsområden. I jämförelse med de problem som finns på Kommunals arbetsplatser har målare det ganska bra.

Drivkraften i Kristina Norlins fackliga engagemang är att det ska vara en rättvis arbetsmarknad. Hon vill att det ska vara rätt. Hemma i avdelning 10 tror hon att målarna ligger efter tidlönemässigt jämfört med övriga landet och det är något facket behöver ta tag i. På sin arbetsplats har Kristina varit med och bildat en verkstadsklubb. Hon har varit med och arbetat fram ett koncept som nu innebär att de anställda tränar gemensamt på arbetstid som ett led i friskvården.

Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se