Ebrahim Assalias framtid vilar i trygga händer. Från vänster Claes Dahlström, Christer Smedberg, Christoffer Holmgren och Alar Blackedal. Foto: Fotograf Siv Öberg

Ebrahim Assalias framtid vilar i trygga händer. Från vänster Claes Dahlström, Christer Smedberg, Christoffer Holmgren och Alar Blackedal.

 • – När det gäller verktyg och målarfärg är det inte så mycket som skiljer mellan Syrien och Sverige, konstaterar Ebrahim Assalia. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • En god atmosfär är avgörande om de nyanlända ska känna sig välkomna i arbetslaget. Från vänster Christoffer Holmgren, Alar Blackedal och Ebrahim Assalia. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag ville börja jobba direkt när jag kom till Sverige, men det var jätteviktigt att jag fick gå igenom en komplettering och lära mig mer om de svenska förhållandena, säger Ebrahim Assalia. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag ville börja jobba direkt när jag kom till Sverige, men det var jätteviktigt att jag fick gå igenom en komplettering och lära mig mer om de svenska förhållandena, säger Ebrahim Assalia. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag jobbade tio år som målare i Syrien och två år i Libanon. Jag är van vid att jobba på nybyggnationer, säger Ebrahim Assalia. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – När det gäller verktyg och målarfärg är det inte så mycket som skiljer mellan Syrien och Sverige, konstaterar Ebrahim Assalia. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – När det gäller verktyg och målarfärg är det inte så mycket som skiljer mellan Syrien och Sverige, konstaterar Ebrahim Assalia. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Anna-Carin Bornhall jobbar med arbetsmarknadsutbildningar inom byggsektorn. – Arbetsförmedlingen köper in tjänster från olika utbildningsföretag för att komplettera hantverkarnas kunskaper, förklarar hon. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – När det gäller verktyg och målarfärg är det inte så mycket som skiljer mellan Syrien och Sverige, konstaterar Ebrahim Assalia. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Byggbranschen i Göteborg är glödhet och behovet av byggnadsarbetare och målare är enormt. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Ebrahim Assalias framtid vilar i trygga händer. Från vänster Claes Dahlström, Christer Smedberg, Christoffer Holmgren och Alar Blackedal. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag är övertygad om att Ebrahim kommer att klara av att jobba på ackord. Vi vill att han ska trivas med oss, säger Alar Blackedal. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag tycker vi har lyckats riktigt bra inom byggsektorn. Hälften av dem som kartlagts har gått vidare till kompletterande utbildning, säger Anna-Carin Bornhall på Arbetsförmedlingen Bygg i Göteborg. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Tålamod är ett nyckelord när det gäller att få ut nyanlända i arbetslivet. Det tar tid att få rätt komplettering, menar Benomar Taoufiq som arbetar på Arbetsförmedling Etablering och talar arabiska. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Det har hänt ibland att vi har fått hit nyanlända som inte kunnat måla och då fungerar det inte, säger Christer Smedberg. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag har jobbat tillsammans med Ebrahim några dagar och tycker jag förstår honom lika bra som mina andra arbetskamrater, säger Christoffer Holmgren. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Jag jobbade tio år som målare i Syrien och två år i Libanon. Jag är van vid att jobba på nybyggnationer, säger Ebrahim Assalia. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Ebrahim Assalia har en påfrestande tid bakom sig med erfarenheter från krig och flykt.– Nu vill jag se framåt och kunna fortsätta arbeta som målare, säger han. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • Ebrahim Assalia har en påfrestande tid bakom sig med erfarenheter från krig och flykt.– Nu vill jag se framåt och kunna fortsätta arbeta som målare, säger han. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Nu har du 1,5 år kvar tills du ska göra gesällprovet och få ditt yrkesbevis, säger Benomar Taoufiq. Foto: Fotograf Siv Öberg

 • – Nu har du 1,5 år kvar tills du ska göra gesällprovet och få ditt yrkesbevis, säger Benomar Taoufiq. Foto: Fotograf Siv Öberg

Nu har Ebrahim Assalia från Damaskus börjat arbeta som målarlärling på Mipab i Göteborg. Han är en av de första nyanlända som blivit validerad och fått jobb genom Arbetsförmedlingens snabbspår. Nu känner han tillhörighet i arbetslaget och ser ljust på framtiden.

Ebrahim Assalia är 30 år och flydde från kriget i Syrien 2013. Som så många andra tog han sig till Europa via Nordafrika över Medelhavet. En livsfarlig resa på ett överlastat fartyg med flera hundra flyktingar ombord. Det var en påfrestande tid som han helst vill slippa berätta om. Men tack vare att han flydde tidigt, blev förutsättningarna bättre för honom än för många andra.

– Eftersom jag varit målare i tio år i Syrien och två år i Libanon, ville jag gärna fortsätta att arbeta med det i Sverige, berättar han för Taoufiq Benomar från Arbetsförmedlingen som översätter.
I augusti fick han börja som lärling på måleriföretaget Mipab i Göteborg. Nu ingår han i ett arbetslag som håller på att färdigställa ett tolvvåningshus med lägenheter på Vallhamra torg i östra Göteborg.
Alar Blackedal, en av Ebrahims arbetskamrater, har själv erfarenhet inom familjen hur det kan vara att fly från krig.
– Mina föräldrar flydde från Estland och kom till Sverige i en fiskebåt på 1940-talet, berättar han.
Ebrahim Assalia har haft turen att komma till ett arbetslag med en välkomnande och inkluderande inställning. Målarna på Mipab har humor. Det är en lättsam stämning och de lär gärna Ebrahim att prata svenska.
LÄS ÄVEN:Snabbspåret är en väg för nyanlända till jobb
– Det viktigaste arbetsverktyget för målare är språket. Och det bästa sättet att lära sig språket är att arbeta tillsammans, säger Christer Smedberg.
– Och så kan vi ju lära oss lite arabiska också, tillägger Alar Blackedal med ett skratt.
Men innan Ebrahim kunde börja som lärling på Mipab var han tvungen att gå igenom en hel del prövningar. Det som kallas Snabbspåret är ett samarbete mellan olika aktörer och en ganska omfattande apparat. Det innebär att de arbetssökande måste ha mycket tålamod. Det tar tid att komma in på den svenska arbetsmarknaden, även om behovet av arbetskraft är stort.
Ebrahim kontaktade Arbetsförmedlingen och anmälde sig som arbetssökande 2014.

Först fick han genomgå en inventering för att de skulle få reda på vilken typ av arbete han hade haft tidigare. Några veckor senare blev han kallad till en kartläggning på Bräckegymnasiet. Med hjälp av tolk fick han berätta för en av lärarna vad han kunde och visa upp en del av sina praktiska färdigheter i målaryrket under ett par veckor.
– Vi har i stort sett samma slags verktyg och material i Syrien. Men vi använder inte gips utan målar mer på betong. Och tapeter är vi inte så vana att arbeta med, berättar Ebrahim.
– Men den största skillnaden är arbetsmiljön. I Sverige är det mycket mer säkerhetsregler som man måste känna till.
– I Syrien är jobben tillfälliga. Det förekommer mycket svartarbete. Man har inga rättigheter som anställd och kan få sparken när som helst. Man känner sig mer trygg här, fortsätter han.
När Ebrahim kom till Sverige ville han börja arbeta direkt, men idag inser han att det var bra att han först fick en kompletterande utbildning och är tacksam för den hjälp han fått.
För Roger Gidlöf, vd på Mipab Måleri i Göteborg, spelar det ingen roll vilka de anställda är eller var de kommer ifrån. Om de är män, kvinnor eller invandrare. Huvudsaken är att de har den rätta viljan att lära sig hantverket och kan förstå vad det handlar om.

– Språket är A och O. De måste förstå vad vi menar. Om de inte kan lära sig det, då blir de utslagna direkt när de kommer ut och ska börja jobba på ackord, betonar han.
Anna-Carin Bornhall på Arbetsförmedlingen Bygg i Göteborg:
– Vi har ett bra samarbete med BYN och MYN:s yrkesnämnder. Det finns ett stort intresse från branschen, säger hon.
Arbetsförmedlingen gör upphandlingar och tecknar utbildningsavtal med olika aktörer. Bräckegymnasiet är ett av de valideringscentra som är godkända av MYN. När den första kartläggningen är klar för de nyanlända, görs en individuell utbildningsplan. Cirka hälften av dem som kartlagts går vidare till den kompletterande utbildningen för målare i 20 veckor. Den görs i Hermods regi, medan Lernia har hand om övriga byggyrken. Parallellt får de nyanlända undervisning i Svenska för invandrare genom kommunen och Yrkessvenska genom utbildningsföretaget Eductus. Under den kompletterande utbildningen ingår också arbetspraktik.
– Det finns en hel del skillnader med att vara målare i Sverige jämfört med sydligare länder. Speciellt vad gäller väderleksförhållanden som kyla och fukt, men även arbetsmiljö och säkerhet, menar Anna-Carin Bornhall.

När den kompletterande utbildningen är klar är det dags att göra en validering. Den utförs på Bräckegymnasiet och tar 15 dagar. Då får den som valideras reda på var på lärlingsstegen han eller hon befinner sig. Sedan gäller det att hitta ett måleriföretag där man kan börja arbeta som lärling.
– Just nu är det lätt att hitta platser. Många arbetsgivare vill ta emot nyanlända, även om de har en låg språknivå. De tycker det är viktigast att de kan utföra sina arbetsuppgifter och passa tiderna.
– Men de tillfälliga uppehållstillstånden för de nyanlända är ett problem. Det är jättesvårt för dem att bli motiverade och lära sig språket, när de inte vet om de får stanna eller ej, konstaterar Anna-Carin Bornhall.