Ebrahim Assalia är en av de första nyanlända som blivit validerade och nu går som lärling inom snabbspåret. Foto: Fotograf Siv Öberg

Ebrahim Assalia är en av de första nyanlända som blivit validerade och nu går som lärling inom snabbspåret.

  • Ebrahim Assalia är en av de första nyanlända som blivit validerade och nu går som lärling inom snabbspåret. Foto: Fotograf Siv Öberg

Hittills har 96 personer deltagit i aktiviteter inom ramen för snabbspåret för målare.
Jonas Lindberg, kanslichef på Måleribranschens yrkesnämnd (MYN), är positivt inställd till snabbspåret, men det ska ske på rätt sätt, enligt de riktlinjer som branschen kommit överens om, understryker han.

Byggsektorn är hetare än någonsin. Det ena byggprojektet efter det andra drar igång. Hittills har det påbörjats 64 000 bostäder i år. Och de kommande tio åren behöver det byggas cirka 700 000 nya bostäder visar en rapport från Boverket. Behovet av byggnadsarbetare och målare är stort. Då är det viktigt att ta vara på den yrkeskompetens som de nyanlända har med sig i bagaget. Att deras kunskaper kan kompletteras efter svenska förhållanden, så att de så snabbt som möjligt kan bli en resurs på arbetsmarknaden.
LÄS ÄVEN:Nu ser Ebrahim ljust på framtiden
För närvarande finns det 18 certifierade valideringscentra över hela landet. Men just nu står delar av snabbspåret stilla, eftersom Arbetsförmedlingen inte är klar med upphandlingen av alla tjänster ännu. För att kompletteringen i kunskaperna ska bli så bra som möjliga, behövs det översättning av kursmaterial och prov till olika språk. Men det kommer inte att göras förrän upphandlingarna är klara, klargör Jonas Lindberg som är kanslichef på Måleribranschens yrkesnämnd.
– Det finns ett strikt statligt regelverk som ska följas när man gör kartläggning och validering. Yrkesidentiteten är inte densamma i andra länder och det är viktigt att man får rätt komplettering. Och de som inte har någon erfarenhet av måleriarbete, ska inte gå snabbspåret, framhåller han.
Målarnas facktidning har träffat Ebrahim Assalia från Syrien som är en av de första nyanlända som blivit validerad och nu går som lärling inom snabbspåret.