• Foto: Tomas Nyberg

Även om alla siffror inte är klara ännu så tyder allt på arbetslösheten kommer att vara på sin lägsta nivå sedan före 90-talskrisen. Detta syns såväl i uppgifter vi får från Statistiska centralbyrån SCB, som i statistiken från Byggnads och Målarnas A-kassa.

Måleribranschen har ett mönster av att säga upp under vintermånaderna för att sedan återanställa igen närmare våren. Det vi nu ser är att både antalet uppsagda och tiden de är arbetslösa minskar. När jag är ute i landet och träffar medlemmar får jag bilden bekräftad; branschen mår bättre än på länge.

Det är viktigt; för det finns få saker som bryter ner människor så som just arbetslöshet. Detta gäller i synnerhet våra lärlingar, som måste få möjligheten att gå färdigt sin utbildning. Risken är annars stor att branschen misslyckas med att behålla unga duktiga killar och tjejer, om de redan under sin lärlingstid skall brottas med att bli uppsagda.

Att sysselsättningen är god är viktigt, då vi står inför en byggboom som vi inte har sett maken till sedan 60 -70-talets dagar, pådriven av en stor bostadsbrist. Vi kommer att behöva växla upp vår lärlingsutbildning för att inte kompetensbrist ska bli en stoppkloss för byggandet.

Utöver detta är bostadsbeståndet från 60- och 70-talets miljonprogram i starkt behov av upprustning; något som ger snabb utväxling i form av arbete för måleribranschen. Det finns emellertid anledning till att hissa en varningsflagga när det gäller utvecklingen för det äldre fastighetsbeståndet.

Många av dessa fastigheter ägs fortfarande av oss skattebetalare genom de kommunala allmännyttiga bostadsföretagen. Dessa allmännyttiga bostadsföretag har genom åren levererat vinst till sina ägare, kommunerna och i förläningen till oss skattebetalare. Den privata marknaden har tyvärr aldrig – vare sig förr eller nu – varit kapabel att lösa bostadsbrist, varför det än en gång ankommer på oss skattebetalare att göra detta. Vad som nu händer är att många kommunala bolag säljer ut sina fastigheter för att kunna finansiera en ökad nyproduktion av bostäder.

Detta är inte ett nollsummespel i fråga om antalet bostäder. Borgerliga kommunpolitiker har under många år haft en komplicerad relation till sina fastigheter. Ideologiskt är det nämligen fel att kommunen äger och tjänar pengar på bostäder.

Detta är något som borde vara förbehållet den privata marknaden. Allmännyttan säljer ut fastigheter som står inför omfattande renoveringsbehov, vilket en tilltänkt köpare måste ta med i kalkylen. Risken är att privata intressen väljer att vinstmaximera i bostadsbristens spår, istället för att göra nödvändiga renoveringar.

Här är det viktigt att regeringen har en beredskap att öka stödet för renoveringar, genom att göra ROT tillgängligt för flerfamiljsbeståndet.

Mikael Johansson
Förbundsordförande Målareförbundet
mikael.johansson@malareforbundet.se