Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Centrala avtalsrådet består av representanter från samtliga avdelningar. Foto: Helena Forsberg

  • Magnus Lagerlöf, avdelning 6:– Glasögon är ju något vi kämpat för i 40 år. Man kan ju inte rå för att man ser dåligt. Det måste ju vara viktigt även för arbetsgivaren att man ser när man jobbar. Foto: Helena Forsberg

  • Mats Berenfeldt, avdelning 1:– Servicearbetaravtalet måste bort. Vi ser att det används som lönedumpning. De som går på serviceavtalet kan erbjudas utbildning och är det så att de kan måla och tapetsera så kan de flyttas över på måleriavtalet. Foto: Helena Forsberg

  • Robin Johansson, avdelning 2:– När det gäller arbetstidsförkortning tycker jag makten att fördela tiden kan vara viktigare än fler timmar. Foto: Helena Forsberg

  • Tommy Olsen, avdelning 3:– När lärlingarna kommer ut på arbetsplatserna har de inte fått en bra utbildning från skolan. Är det inte dags att ta tag i det här? Vi måste ha en utbildningsplan i kollektivavtalet som är bra. Nu finns ingen kontroll på vad de lärt sig. De har inte en aning om rätten att mäta och vad det innebär trots att det är vårt huvudlönesystem. Foto: Helena Forsberg

  • Elin Swartz, avdelning:– Frågan om pensionsinbetalningar för de med graviditetspenning och föräldrapenning är viktig. Eftersom vi fick igenom att Las ska omfatta de med graviditetspenning så kanske vi ska fortsätta driva på så inte frågan glöms bort. Foto: Helena Forsberg

Löner och jämställdhet fortsatt viktiga frågor för målarna

Avtal 2017

Reallöneökningar och riktade höjningar i ackordprislistan brukar vara viktiga i målarnas avtalskrav. De finns med även i år. Resor och fortsatt kamp för jämställdhet genom pensionsinbetalningar för de med graviditetspenning och föräldrapenning är andra viktiga frågor. Det står klart när målarnas centrala avtalsråd sagt sitt.


Centrala avtalsrådet består av representanter från samtliga avdelningar. Sedan förra avtalsrådet hade andelen kvinnlig representation höjts med 300 procent. I år var 16 procent av de valda ledamöterna kvinnor. Avtalsrådet är rådgivande och diskuterar fram vilka avtalsyrkanden som Målareförbundet bör prioritera. Deltagarna grupparbetade om förslagen som ledde fram till en rekommendation till Förbundsstyrelsen som ska fatta det formella beslutet om vilka krav Målareförbundet ska driva i avtalsrörelsen.


Lönen är viktig – på avtalsrådet diskuterades såväl reallöneökningen som riktade höjningar i ackordprislistan. Reallöneökning är när lönerna ökar mer än inflationen, vilket innebär att medlemmarna får mer pengar att handla för. Ackordsprislistan har inte ändrats sedan 2008. Målareförbundet har haft krav men inte fått igenom förändringar, nu höjs röster för att det är hög tid. Andra områden som diskuterades var reseavtalet i förhållande till den så kallade Tyco domen som kommit inom EU. Arbetstidsförkortning, fria glasögon, höjd pension, integritet, friskvård, utbildningsavtal, servicearbetaravtal och personalutrymmen var andra avtalsyrkanden som diskuterades.


När det gäller utbildningsavtal så finns det ett nytt som den partgemensamma yrkesnämnden tagit fram. Måleriföretagen har dock vägrat att införa den i kollektivavtalet varför den gamla utbildningsplanen som finns i kollektivavtalet ligger kvar.

Förhandlingschefen Peter Sjöstrand pratade om de stora motsättningar som under en längre tid funnits mellan parterna i måleribranschen. De frostiga relationerna ser ut att bestå.

– I det läget i avtalsrörelsen vi befinner oss nu brukar man kunna ana vad motparten vill ha ut men det bygger på att man har samtal och diskussioner, säger Peter Sjöstrand som är övertygad om att förhandlingarna skulle gå lättare om parterna stämde av varandras hjärtefrågor och fick en känsla för vad som är möjligt.


Återigen höjdes en varningens finger till motparten Måleriföretagen att de inte behöver göra sig besvär med att återkomma med krav som kan försvaga ackordslönesystemet. Målareförbundet kräver också att medlemmarna ska få del av vinsterna som byggbranschen gör i rådande högkonjunktur. Avtalsrådet tog beslut om ett uttalande som du kan läsa i sin helhet på debattsidan längre bak i tidningen.

Till skillnad mot ifjol så finns det en samordning inom LO och utöver den håller facken inom 6F samman. Genom en paneldebatt fick målarna insyn i vilka frågor som är stora för Fastighets och Seko.


– En fråga som kanske inte är viktig i vår värld kan vara viktig i deras. Det är betydelsefullt att vi har insikt i det här om det dimper ner en fråga om sympatiåtgärder, säger Peter Sjöstrand.

Ombudsman Anders Korneliusson redogjorde för en löneutveckling där man ser att även om ackordlönen varit prioriterad så följer tidlönen med. När man tittar på statistik från Målerifakta syns att något hänt i tredje kvartalet då lönerna stuckit i väg uppåt, detta är något som förbundet ska titta närmare på. Snittlönen för bara tidlön ligger på 30 723 kronor medan snittlönen för en ackordsmålare är 37 000 kronor.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-01-10 07:47


Mer Avtal 2017
Lackavtal med lönehöjningar och fokus på arbetsmiljö. Foto: Tomas Nyberg

Avtal klart för lackerarna

  Det nya lackavtalet innehåller löneutrymme på 6,5 procent fördelat över 3 år och ...
En nöjd Conny Andersson. Foto: Tomas Nyberg

Avtal klart för Fastigomålare

  Målareförbundets krav mot Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, Fastigo, ...
Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand är nöjd med det nya avtalet och lyfter fram stödet från medlemmarna som ett viktigt skäl till en lyckad avtalsrörelse. Foto: Tomas Nyberg

De flesta av fackets krav gick igenom

Ett nytt kollektivavtal för landets målare har undertecknats och därmed bröt inte den var...
Foto: Tomas Nyberg

Fyra varsel från Målareförbundet

Målareförbundet har nu lagt fyra varsel om strejk. För varje varsel har Måleriföretagen l...
Mickael Heydeck, Tord Persson och Leif Gustafsson är redo att ta strid om arbetstiden. Foto: Tomas Nyberg

”På tiden att vi satte ner foten” – strejkvarslet har utökats

  Igår utökade Målareförbundet sitt strejkvarsel. Facket tar den 29 maj ut ytterlig...
Foto: Tomas Nyberg

Vad strider de om?

  Målareförbundet har under förhandlingarna avvisat fyra bud som Måleriföretagen lä...

Strejkvarsel för 350 målare – ”Saknar förankring i verkligheten”

  Målareförbundet varslar om strejk för 350 målare från och med den 22 maj. – För...
Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand. Foto: Tomas Nyberg

Arbetsgivarna vill att målarna ska jobba ”delad tur”

  Målareförbundet har sagt upp måleriavtalet och förbereder sig för strejk. En ty...
Foto: Tomas Nyberg

I väntan på avtal

  Förhandlingarna om ett nytt måleriavtal återupptogs onsdag 4 maj. – Jag hoppas a...

Fastighets varslade om strejk

Fastighets varslade om strejk när de inte fick gehör för sina krav av arbetsgivarorganisa...

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor