Det är bevingade ord. Ord från en annan tid, lästa i ett annat slags ljus. Detta ljus, så ofta romantiserat. Denna tid, illusioner om kampens tid. Så var det då. När Joe Hill sa orden inför sin egen avrättning för över 100 år sedan; Sörj inte, organisera er.

Eller Karl Marx; proletärer i alla länder, förena er. Då var det inte en känslo- eller empatisk analys som låg bakom herrarnas så ofta förvrängda citat. Det får religionen och filosofin bråka om. Nej, det var en ren och skär ekonomisk maktanalys. När Joe Hill sa; Sörj inte, organisera er. Så var det precis det han menade. Sörj inte, gnäll funkar inte, din domedagsprofetia tjänar ingenting till, vad ska du göra åt saken? Det var en provokation.

Ett totalt övergivande av socialismen som godhetens identitet. Ett steg från den utopiska till den pragmatiska socialismen. Den finns och är fin, godheten alltså. Men den är inte konstruktiv och knappast någonting att organisera sig kring. Sörj inte, organisera er! Det är skarpa ord. En skarp kritik som inte lämnar många bortom radarn. Nåja, vad ska du göra åt saken nu då? Och hade Joe Hill rätt?

Lite floskelfullt brukar det inom fackföreningsrörelsen sägas att LO inte är starkare än förbunden. Vidare är inte förbunden starkare än sina medlemmar. Så hur stärker vi medlemmarna? Jag själv är stolt över att tillhöra ett förbund som under 2015 års förbundsmöte satte en tydlig riktning för förbundets framtid. Vi gjorde detta genom att besluta om ett nytt handlingsprogram. Ett handlingsprogram med rubriken; Rekrytera & Organisera. Demokratin har talat. Nu är det dags för verkstad. Tiden för våra problemformuleringar och våra patentlösningar är nu. Det är problemformuleringar om ekonomisk ojämlikhet och patentlösningar om individens frihet genom kollektiv styrka.

Problem om att vi inte orkar arbeta fram till pension och blir fattigpensionärer om vi gör det, samt lösningar att vi tillsammans kan fixa till det. Och det är det organisering handlar om. Just kollektiv styrka. Om vi medlemmar bara utser andra att alltid föra vår talan kommer rösten sakta men säkert försvinna i vimlet. Det är därför vi inte kan sitta och vänta.

Vi måste prata tillsammans och när det inte går måste vi utse en företrädare som gör det åt oss. Vi medlemmar måste stå där, aktivt bakom de vi själva utsett att föra vår talan. Dels så de inte glömmer bort vad de ska tycka, dels så att de vet vad de ska tycka. Ett försäkringsbolag kan aldrig åstadkomma detta, ett fackförbund kan.

Om vi vill. Och det vill vi. Under 2017 startar Målareförbundet ett projekt som handlar om att organisera medlemmar. Vi ska besöka arbetsplatser och väl där ska vi lyssna. Vi ska lyssna på medlemmarnas problem och lyssna på medlemmarnas lösningar. Det ska vi göra, men återigen, vad ska du som medlem göra? Vill du ha högre priser på gipsspackling? Vill du ha rätt till glasögon betalda av arbetsgivaren? Vill du ha smörgåstårta varje fredag? Vill du ha 6-timmars arbetsdag?

Att sörja över det vi inte har kan vara skönt ibland men genom att organisera sig tillsammans med sina kamrater kan vi tillsammans åstadkomma precis vad som helst. Bara fantasin sätter gränserna. Så sörj inte, organisera dig!

Anders Andersson
Organizer Förbundskontoret