Emil Grönholm och Kjell Bergkvist framför en av Emils tavlor

Det är så roligt att få måla, och att pengarna går till något bra”, säger Emil Grönholm.

Under hösten har Emil Grönholm blivit den målande medelpunkten för Kjelles tavelresa. Ett projekt som de kläckte tillsammans, och som när Börje Salming är såld har dragit ihop över 100 000 kronor till välgörande ändamål.

Pengarna går oavkortat till ett barnhem i Thailand, och till simskolor i en flyttbar bassäng. Enligt en rapport drunknar sju barn om dagen i ett av svenskarnas badparadis.

Emil Grönholm målar

På arbetsplatsen

Emil Grönholm varvar drömmar med jobb

Porträtt

Egentligen hade Emil Grönholm tänkt söka medialinjen på gymnasiet, men syo-konsulenten slarvade bort hans ansökan så det blev andrahandsvalet – bygglinjen i Borlänge.

Där tänkte han bli snickare, men läraren KG Jons anade en talang och sa ”du ska bli målare”.

– Morfar är målare och kan marmorera, ådra och måla kurbits. Han blev ju svinglad, säger Emil Grönholm som minns ritleken – morfar Åke började med en krumelur och så turades de om tills papperet var fullt.

Emil Grönholm och Kjell Bergkvist
VM-målaren Emil Grönholm deltar i ett välgörande projekt.

Andra puffen på sin målarresa fick Emil första året på gymnasiet. En kille skulle till måleri-VM i Finland, han stod och lät sig beundras i ett träningsbås på skolan.

– Om tre år är det VM i Japan, då vill jag åka dit, sa läraren KG Jons.

När vi inte målar

Hårdrocks­målaren Jockes varierande dubbelliv

Porträtt

– Det ser inte så svårt ut, sa Emil och antog utmaningen, tränade hårt under ledning av Jons och vann alla grenar i SM året därpå – en bedrift av en andraklassare. Förutom handlag har han tävlingsinstinkt, förmåga att fokusera och att koppla bort att tusentals tittar på.

VM i Japan gick också bra, åtminstone sedan mamma Kristina kommit ner med pasta, ketchup och bearnaisesås – sushi och annat japanskt var inget för Emil.

Att skapa bilder hade varit ett intresse, men han fick ändå måla och tapetsera för brödfödan som anställd på en firma i Stockholm.

Genom åren har han berättat om sitt intresse för kändisar han renoverat hos, men det var först hemma hos Kjell Bergqvist han fick napp, även om Emil knappt kände igen honom i början, långhårig och skäggig för uteliggarrollen i Springfloden.

– Han ringde upp efter tre, fyra veckor och föreslog en fika, för snart ett år sedan. Och så fick jag måla hans porträtt, faktiskt det första jag någonsin gjort. Folk har ju bett mig tidigare, men jag var alltid så rädd att det inte skulle bli likt, säger Emil Grönholm.

En tavla föreställande en elefant
Den vinnande elefanten, med inslag av kurbits.

När Kjelle och familjen kom hem från sin vintersejour i Thailand så stod tavlan där i det nytapetserade rummet. Men nioårige sonen som skulle bo där var inte förtjust.

– Han kunde inte sova med tavlan på väggen… och då visste jag inte var jag skulle göra av den, berättar Kjell Bergqvist.

Så de kom överens om att Emil skulle lägga ut den på sin Facebooksida, och auktionera bort den till förmån för simskolan och barnhemmet som Bergqvist stöttar tillsammans med sin fru Karin. Inlägget delades 20 000 gånger, och Salka Börjeson Eynon som driver hotell i Tällberg bjöd 10 000 – hon och Bergqvist är gamla bekanta.

Men Roger Jönsson som driver bistro vid kajen i Leksand bjöd 12 000 kronor och fick tavlan personligen levererad av duon under en stor kräftskiva.

Och på den vägen är det. Projektet har växt under hösten genom lika delar skicklighet, tur och kontakter.

En sponsor i Kristinehamn har gått in och Emil har målat ett par porträtt till med Bergqvist i olika roller, och av Tommy Körberg, Filip och Fredrik, Pernilla Wahlgren med flera.

Vi funderade på vad vi kunde göra för lokalbefolkningen som fixade så mycket för usla löner, och då kläckte Karin idén om en pool. Hon hade läst en rapport om att sju barn drunknar om dagen i Thailand.

Kjell Bergqvist

Budgivning på Börje Salming pågår via facebook när tidningen kommer på besök. Priset är uppe i 16 000 kronor. Dagen därpå ska hockeylegenden komma och signera.

Målet för tavelresan var från början 100 000 kronor, och det är passerat när Salming är klubbad.

– Kändisar får ju många förfrågningar om välgörenhet, men här är insatsen inte så stor, säger Kjelle som har ett 40-tal namn på sin kändisar-han-känner-lista. Ingen har hittills sagt nej.

Lasse Alm håller upp en tavla

Kampen mot farliga färgen – Lasses tavla väcker viktiga minnen

Insänt

– Men det är inte meningen att det ska bli en tävling vad de enskilda tavlorna går för, vi fokuserar på totalsumman, och för 4 000 kronor kan man bygga ett hus i Thailand, säger Kjell Bergqvist som hjälpt en
Under 30-talet år har Kjell Bergqvist återkommit till Thailand, och för tiotalet år sedan byggde han och hustrun Karin ett vinterhus nära stranden i en liten fiskeby tio mil söder om turistorten Hua Hin.

– Vi funderade på vad vi kunde göra för lokalbefolkningen som fixade så mycket för usla löner, och då kläckte Karin idén om en pool. Hon hade läst en rapport om att sju barn drunknar om dagen i Thailand.

– Oftast är det i floder, dammar och kärr, ungar är nyfikna. Det är ju en intensiv regnperiod i Thailand. Att lära sig simma i havet är svårt, och thailändarna har inte tillträde till turisthotellens pooler, säger Kjelle.

Nu finns en pool med ständigt pågående gratis simskola intill deras hus, och när en siminstruktör lanserade idén om en flyttbar pool så köpte Kjell in en från Kina för 50 000 kronor. Efter två veckor på ett ställe kan 80 procent av barnen simma.

Bergqvists engagemang för barnhemmet kom efter tsunamin. Sussie Jansson som Kjelle känt sedan hon var barn förlorade två döttrar och deras pappa i jättevågen. Hon orkade inte fortsätta sitt liv i Sverige, men fann ny mening som föreståndare i i Muang Mai där föräldralösa får mat, boende och utbildning.

Det är jättehäftigt. Det är win-win, att måla är det enda jag vill.

Emil Grönholm

– Att hjälpa har naturligtvis ett inslag av egoism, jag får sova gott om nätterna. Men det handlar ju också om att jag kan, numera har jag både tid och råd. Jag har rest mycket och sett så mycket skit, säger Kjell Bergqvist.

– Det är roligt att kunna hjälpa, och viktigt att jag veta precis vart pengarna går, säger Emil Grönholm.

Numera försörjer sig Emil på sitt måleri, som en följd av tavelresan har han fått kontakter och beställningar.

Emil och Kjelle var på premiären av Mårran och Tobias – Johan Rheborg är porträtterad i den rollen.

Där i biofoajén upptäckte Emil Grönholm att han var igenkänd bland kändisarna.

– Det är jättehäftigt. Det är win-win, att måla är det enda jag vill, säger Emil.

Helgen därpå ska familjen Bergqvist flytta till Thailand över vintern.

– Men vi ska inte lägga ner tavelresan för det, utan fortsätta nu när vi har flyt, säger Kjell Bergqvist.

Emil – VM-guld i tapetsering

Emil Grönholm är 28 år och har bott i Djurås, Djurmo och Insjön. I Gagnefs och Leksands kommuner.

Bor nu: Lägenhet i centrala Stockholm, hyr av en kompis som flyttade hem till Norrland.Ringsignal på mobilen: Eeemil, förgrömmade onge (ur Astrid Lindgren-filmerna).

VM-guld-medaljör i tapetsering, färgbrytning och dekorationsmålning – han målade svarta lotusblommor på väggen.

På gång: Många beställningar, och en utställning i mars. Under hösten har Clas Ohlson haft en omröstning kring fyra Grönholm-motiv. Vann gjorde elefanten, som ska säljas i alla butiker från november.