Söndagen den 21 april 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

    • Det är så roligt att få måla, och att pengarna går till något bra”, säger Emil Grönholm.   Foto: Anna Klintasp

    • Den vinnande elefanten, med inslag av kurbits.   Foto: Emil Grönholm

 

  • VM-målaren Emil Grönholm deltar i ett välgörande projekt.   Foto: Anna Klintasp

 

Resan började när han målade om hemma hos Kjell Bergqvist. Hans första porträtt blev en riktig tavla – skådespelarens son tyckte den var skitläskig. VM-guld i dekorationsmålning under gymnasietiden i Borlänge var en puff på vägen för Emil Grönholm, fast avstampet var nog när han satt med morfar i Insjön och målade krumelurer.

Emils tavlor spelar en välgörande roll

Nyheter

Under hösten har Emil Grönholm blivit den målande medelpunkten för Kjelles tavelresa. Ett projekt som de kläckte tillsammans, och som när Börje Salming är såld har dragit ihop över 100 000 kronor till välgörande ändamål.


Pengarna går oavkortat till ett barnhem i Thailand, och till simskolor i en flyttbar bassäng. Enligt en rapport drunknar sju barn om dagen i ett av svenskarnas badparadis.


Egentligen hade Emil Grönholm tänkt söka medialinjen på gymnasiet, men syo-konsulenten slarvade bort hans ansökan så det blev andrahandsvalet – bygglinjen i Borlänge.

Där tänkte han bli snickare, men läraren KG Jons anade en talang och sa ”du ska bli målare”.

– Morfar är målare och kan marmorera, ådra och måla kurbits. Han blev ju svinglad, säger Emil Grönholm som minns ritleken – morfar Åke började med en krumelur och så turades de om tills papperet var fullt.

Andra puffen på sin målarresa fick Emil första året på gymnasiet. En kille skulle till måleri-VM i Finland, han stod och lät sig beundras i ett träningsbås på skolan.

– Om tre år är det VM i Japan, då vill jag åka dit, sa läraren KG Jons.

– Det ser inte så svårt ut, sa Emil och antog utmaningen, tränade hårt under ledning av Jons och vann alla grenar i SM året därpå – en bedrift av en andraklassare. Förutom handlag har han tävlingsinstinkt, förmåga att fokusera och att koppla bort att tusentals tittar på.

VM i Japan gick också bra, åtminstone sedan mamma Kristina kommit ner med pasta, ketchup och bearnaisesås – sushi och annat japanskt var inget för Emil.

Att skapa bilder hade varit ett intresse, men han fick ändå måla och tapetsera för brödfödan som anställd på en firma i Stockholm.

Genom åren har han berättat om sitt intresse för kändisar han renoverat hos, men det var först hemma hos Kjell Bergqvist han fick napp, även om Emil knappt kände igen honom i början, långhårig och skäggig för uteliggarrollen i Springfloden.

– Han ringde upp efter tre, fyra veckor och föreslog en fika, för snart ett år sedan. Och så fick jag måla hans porträtt, faktiskt det första jag någonsin gjort. Folk har ju bett mig tidigare, men jag var alltid så rädd att det inte skulle bli likt, säger Emil Grönholm.

När Kjelle och familjen kom hem från sin vintersejour i Thailand så stod tavlan där i det nytapetserade rummet. Men nioårige sonen som skulle bo där var inte förtjust.

– Han kunde inte sova med tavlan på väggen… och då visste jag inte var jag skulle göra av den, berättar Kjell Bergqvist.

Så de kom överens om att Emil skulle lägga ut den på sin Facebooksida, och auktionera bort den till förmån för simskolan och barnhemmet som Bergqvist stöttar tillsammans med sin fru Karin. Inlägget delades 20 000 gånger, och Salka Börjeson Eynon som driver hotell i Tällberg bjöd 10 000 – hon och Bergqvist är gamla bekanta.

Men Roger Jönsson som driver bistro vid kajen i Leksand bjöd 12 000 kronor och fick tavlan personligen levererad av duon under en stor kräftskiva.

Och på den vägen är det. Projektet har växt under hösten genom lika delar skicklighet, tur och kontakter.

En sponsor i Kristinehamn har gått in och Emil har målat ett par porträtt till med Bergqvist i olika roller, och av Tommy Körberg, Filip och Fredrik, Pernilla Wahlgren med flera.

Budgivning på Börje Salming pågår via facebook när tidningen kommer på besök. Priset är uppe i 16 000 kronor. Dagen därpå ska hockeylegenden komma och signera.

Målet för tavelresan var från början 100 000 kronor, och det är passerat när Salming är klubbad.

– Kändisar får ju många förfrågningar om välgörenhet, men här är insatsen inte så stor, säger Kjelle som har ett 40-tal namn på sin kändisar-han-känner-lista. Ingen har hittills sagt nej.

– Men det är inte meningen att det ska bli en tävling vad de enskilda tavlorna går för, vi fokuserar på totalsumman, och för 4 000 kronor kan man bygga ett hus i Thailand, säger Kjell Bergqvist som hjälpt en

Under 30-talet år har Kjell Bergqvist återkommit till Thailand, och för tiotalet år sedan byggde han och hustrun Karin ett vinterhus nära stranden i en liten fiskeby tio mil söder om turistorten Hua Hin.

– Vi funderade på vad vi kunde göra för lokalbefolkningen som fixade så mycket för usla löner, och då kläckte Karin idén om en pool. Hon hade läst en rapport om att sju barn drunknar om dagen i Thailand.

– Oftast är det i floder, dammar och kärr, ungar är nyfikna. Det är ju en intensiv regnperiod i Thailand. Att lära sig simma i havet är svårt, och thailändarna har inte tillträde till turisthotellens pooler, säger Kjelle. Nu finns en pool med ständigt pågående gratis simskola intill deras hus,och när en siminstruktör lanserade idén om en flyttbar pool så köpte Kjell in en från Kina för 50 000 kronor. Efter två veckor på ett ställe kan 80 procent av barnen simma.

Bergqvists engagemang för barnhemmet kom efter tsunamin. Sussie Jansson som Kjelle känt sedan hon var barn förlorade två döttrar och deras pappa i jättevågen. Hon orkade inte fortsätta sitt liv i Sverige, men fann ny mening som föreståndare i i Muang Mai där föräldralösa får mat, boende och utbildning.

– Att hjälpa har naturligtvis ett inslag av egoism, jag får sova gott om nätterna. Men det handlar ju också om att jag kan, numera har jag både tid och råd. Jag har rest mycket och sett så mycket skit, säger Kjell Bergqvist.

– Det är roligt att kunna hjälpa, och viktigt att jag veta precis vart pengarna går, säger Emil Grönholm.

Numera försörjer sig Emil på sitt måleri, som en följd av tavelresan har han fått kontakter och beställningar.

Emil och Kjelle var på premiären av Mårran och Tobias – Johan Rheborg är porträtterad i den rollen.

Där i biofoajén upptäckte Emil Grönholm att han var igenkänd bland kändisarna.

– Det är jättehäftigt. Det är win-win, att måla är det enda jag vill, säger Emil.

Helgen därpå ska familjen Bergqvist flytta till Thailand över vintern.

– Men vi ska inte lägga ner tavelresan för det, utan fortsätta nu när vi har flyt, säger Kjell Bergqvist.


Ragna Fahlander


Fakta: EMIL – VM-GULD I TAPETSERING

Emil Grönholm är 28 år och har bott i Djurås, Djurmo och Insjön. I Gagnefs och Leksands kommuner.

Bor nu: Lägenhet i centrala Stockholm, hyr av en kompis som flyttade hem till Norrland.

Ringsignal på mobilen: Eeemil, förgrömmade onge (ur Astrid Lindgren-filmerna).

VM-guld-medaljör i tapetsering, färgbrytning och dekorationsmålning – han målade svarta lotusblommor på väggen.

På gång: Många beställningar, och en utställning i mars. Under hösten har Clas Ohlson haft en omröstning kring fyra Grönholm-motiv. Vann gjorde elefanten, som ska säljas i alla butiker från november.Maila artikeln  Dela på Facebook
2017-02-14 14:04


Mer Nyheter

Raka av dig skägget – om andningsskyddet ska hjälpa

Har du skägg? Då är risken att andningsskyddet inte fungerar som den ska. Damm och kvart...

Gratis ActionRun för dig och kollegorna

MÅLARNYTT Caparol bjuder på anmälningsavgiften till Work Hard Stay Healthy Challenge om ...

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdag...

Förbifart-entreprenör får lämna efter stora brister

Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenören Lovön samverkan AB, som byggt en a...

Ett laddat möte vid val av förtroendevalda i Göteborg

Göteborgssektionens årsmöte var välbesökt. 76 röstberättigade av de 1100 medlemmarna slöt...

Saco uppmanar till civilkurage på jobbet

Knappt hälften av de tillfrågade tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ...

Ylva Johansson: “Vi måste göra mer”

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson mötte förtroendevalda i samband med Elektrikerförb...

Kommunal döms för att ha diskriminerat vuxenstuderande

Det var fråga om diskriminering som har samband med ålder när fackförbundet Kommunal neka...

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska b...

Vibrationsskador: Du ska ha bra vibrationer

Vibrationsskador, buller och damm. Mycket går att åtgärda eller förbättra, men samtidigt ...

Nyheter

Raka av dig skägget – om andningsskyddet ska hjälpa

Har du skägg? Då är risken att andningsskyddet inte fungerar som den ska.
Damm och kvartsdamm innebär stora risker för anställda inom bygg. Men för att andningsskyddet ska hjälpa krävs ett renrakat ansikte.
Det här påpekar Previas arbetsmiljöingenjör Roger Flodin i tidningen Byggnadsarbetaren.
LÄS …

...

Gratis ActionRun för dig och kollegorna

MÅLARNYTT
Caparol bjuder på anmälningsavgiften till Work Hard Stay Healthy Challenge om ni ställer upp med ett lag.
Det gäller ett stort arrangemang kallat Work Hard Stay Healthy Challenge som görs i samarbete med arrangören ActionRun som bidrar med Sveriges största hinderbanor i stadsmiljö.
LÄS ÄVEN: 

...

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar.
Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen. Om allt går som …

...

Förbifart-entreprenör får lämna efter stora brister

Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenören Lovön samverkan AB, som byggt en av tunnlarna i Stockholm. Arbetsmiljöbristerna var för stora.
”En säker arbetsmiljö är den enskilt viktigaste frågan i projektet och efter att ha utvärderat entreprenörens arbetsmiljöarbete under en lång tid har Trafikverket landat i detta beslut. Vi bedömer därför att …

...

Ett laddat möte vid val av förtroendevalda i Göteborg

Göteborgssektionens årsmöte var välbesökt. 76 röstberättigade av de 1100 medlemmarna slöt upp, vilket är många i dessa sammanhang.
– Hur personer i frågan om strejkrätten har agerat har skapat en splittring som i sin tur har delat oss i två sidor, från båda håll hade det mobiliserats, säger Jesper Jinesjö …

...

Saco uppmanar till civilkurage på jobbet

Knappt hälften av de tillfrågade tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt. Det visar en färsk undersökning som Novus Opinion utfört på uppdrag av Saco.
– Att man inte fullt ut litar på att chefer står upp för medarbetarna skapar en rädsla och …

...

Ylva Johansson: “Vi måste göra mer”

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson mötte förtroendevalda i samband med Elektrikerförbundets facklig-politiska konferens. Tidningen passade på att ställa några frågor.
Hur ska regeringen arbeta för att minska dödsolyckorna på arbetsplatserna?
– Vi måste göra det som krävs för att vända utvecklingen. Jag måste också inse att det finns de som kan de här …

...

Kommunal döms för att ha diskriminerat vuxenstuderande

Det var fråga om diskriminering som har samband med ålder när fackförbundet Kommunal nekade en kvinna som studerar på Komvux studerandemedlemskap. Det konstaterar Stockholms tingsrätt i en aktuell dom.
Kvinnan från Helsingborg studerade vård- och omsorgsprogrammet inom den kommunala vuxenutbildningen.
När kvinnan sökte studerandemedlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet nekades hon detta eftersom …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor