Torsdagen den 21 februari 2019

← Senaste numret • 1 2019

Målarnas Facktidning nr 1 - 2019
Klicka på bilden

"Vem bestämmer i en demokrati?"

Mikael Johansson: "Vem bestämmer i en demokrati?"

LEDARE. "I augusti när kongressen samlas kommer 76 valda ombud från hela landet att lägga fast riktlinjer för den kommande fyraårsperioden, besluta om stadgar och välja förbundsstyrelse.

 

Du kan vara med och påverka. Håll utsikt efter kallelsen till just din sektions årsmöte som genomförs under perioden februari till mars", skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

    • Det är så roligt att få måla, och att pengarna går till något bra”, säger Emil Grönholm.   Foto: Anna Klintasp

    • Den vinnande elefanten, med inslag av kurbits.   Foto: Emil Grönholm

 

  • VM-målaren Emil Grönholm deltar i ett välgörande projekt.   Foto: Anna Klintasp

 

Resan började när han målade om hemma hos Kjell Bergqvist. Hans första porträtt blev en riktig tavla – skådespelarens son tyckte den var skitläskig. VM-guld i dekorationsmålning under gymnasietiden i Borlänge var en puff på vägen för Emil Grönholm, fast avstampet var nog när han satt med morfar i Insjön och målade krumelurer.

Emils tavlor spelar en välgörande roll

Nyheter

Under hösten har Emil Grönholm blivit den målande medelpunkten för Kjelles tavelresa. Ett projekt som de kläckte tillsammans, och som när Börje Salming är såld har dragit ihop över 100 000 kronor till välgörande ändamål.


Pengarna går oavkortat till ett barnhem i Thailand, och till simskolor i en flyttbar bassäng. Enligt en rapport drunknar sju barn om dagen i ett av svenskarnas badparadis.


Egentligen hade Emil Grönholm tänkt söka medialinjen på gymnasiet, men syo-konsulenten slarvade bort hans ansökan så det blev andrahandsvalet – bygglinjen i Borlänge.

Där tänkte han bli snickare, men läraren KG Jons anade en talang och sa ”du ska bli målare”.

– Morfar är målare och kan marmorera, ådra och måla kurbits. Han blev ju svinglad, säger Emil Grönholm som minns ritleken – morfar Åke började med en krumelur och så turades de om tills papperet var fullt.

Andra puffen på sin målarresa fick Emil första året på gymnasiet. En kille skulle till måleri-VM i Finland, han stod och lät sig beundras i ett träningsbås på skolan.

– Om tre år är det VM i Japan, då vill jag åka dit, sa läraren KG Jons.

– Det ser inte så svårt ut, sa Emil och antog utmaningen, tränade hårt under ledning av Jons och vann alla grenar i SM året därpå – en bedrift av en andraklassare. Förutom handlag har han tävlingsinstinkt, förmåga att fokusera och att koppla bort att tusentals tittar på.

VM i Japan gick också bra, åtminstone sedan mamma Kristina kommit ner med pasta, ketchup och bearnaisesås – sushi och annat japanskt var inget för Emil.

Att skapa bilder hade varit ett intresse, men han fick ändå måla och tapetsera för brödfödan som anställd på en firma i Stockholm.

Genom åren har han berättat om sitt intresse för kändisar han renoverat hos, men det var först hemma hos Kjell Bergqvist han fick napp, även om Emil knappt kände igen honom i början, långhårig och skäggig för uteliggarrollen i Springfloden.

– Han ringde upp efter tre, fyra veckor och föreslog en fika, för snart ett år sedan. Och så fick jag måla hans porträtt, faktiskt det första jag någonsin gjort. Folk har ju bett mig tidigare, men jag var alltid så rädd att det inte skulle bli likt, säger Emil Grönholm.

När Kjelle och familjen kom hem från sin vintersejour i Thailand så stod tavlan där i det nytapetserade rummet. Men nioårige sonen som skulle bo där var inte förtjust.

– Han kunde inte sova med tavlan på väggen… och då visste jag inte var jag skulle göra av den, berättar Kjell Bergqvist.

Så de kom överens om att Emil skulle lägga ut den på sin Facebooksida, och auktionera bort den till förmån för simskolan och barnhemmet som Bergqvist stöttar tillsammans med sin fru Karin. Inlägget delades 20 000 gånger, och Salka Börjeson Eynon som driver hotell i Tällberg bjöd 10 000 – hon och Bergqvist är gamla bekanta.

Men Roger Jönsson som driver bistro vid kajen i Leksand bjöd 12 000 kronor och fick tavlan personligen levererad av duon under en stor kräftskiva.

Och på den vägen är det. Projektet har växt under hösten genom lika delar skicklighet, tur och kontakter.

En sponsor i Kristinehamn har gått in och Emil har målat ett par porträtt till med Bergqvist i olika roller, och av Tommy Körberg, Filip och Fredrik, Pernilla Wahlgren med flera.

Budgivning på Börje Salming pågår via facebook när tidningen kommer på besök. Priset är uppe i 16 000 kronor. Dagen därpå ska hockeylegenden komma och signera.

Målet för tavelresan var från början 100 000 kronor, och det är passerat när Salming är klubbad.

– Kändisar får ju många förfrågningar om välgörenhet, men här är insatsen inte så stor, säger Kjelle som har ett 40-tal namn på sin kändisar-han-känner-lista. Ingen har hittills sagt nej.

– Men det är inte meningen att det ska bli en tävling vad de enskilda tavlorna går för, vi fokuserar på totalsumman, och för 4 000 kronor kan man bygga ett hus i Thailand, säger Kjell Bergqvist som hjälpt en

Under 30-talet år har Kjell Bergqvist återkommit till Thailand, och för tiotalet år sedan byggde han och hustrun Karin ett vinterhus nära stranden i en liten fiskeby tio mil söder om turistorten Hua Hin.

– Vi funderade på vad vi kunde göra för lokalbefolkningen som fixade så mycket för usla löner, och då kläckte Karin idén om en pool. Hon hade läst en rapport om att sju barn drunknar om dagen i Thailand.

– Oftast är det i floder, dammar och kärr, ungar är nyfikna. Det är ju en intensiv regnperiod i Thailand. Att lära sig simma i havet är svårt, och thailändarna har inte tillträde till turisthotellens pooler, säger Kjelle. Nu finns en pool med ständigt pågående gratis simskola intill deras hus,och när en siminstruktör lanserade idén om en flyttbar pool så köpte Kjell in en från Kina för 50 000 kronor. Efter två veckor på ett ställe kan 80 procent av barnen simma.

Bergqvists engagemang för barnhemmet kom efter tsunamin. Sussie Jansson som Kjelle känt sedan hon var barn förlorade två döttrar och deras pappa i jättevågen. Hon orkade inte fortsätta sitt liv i Sverige, men fann ny mening som föreståndare i i Muang Mai där föräldralösa får mat, boende och utbildning.

– Att hjälpa har naturligtvis ett inslag av egoism, jag får sova gott om nätterna. Men det handlar ju också om att jag kan, numera har jag både tid och råd. Jag har rest mycket och sett så mycket skit, säger Kjell Bergqvist.

– Det är roligt att kunna hjälpa, och viktigt att jag veta precis vart pengarna går, säger Emil Grönholm.

Numera försörjer sig Emil på sitt måleri, som en följd av tavelresan har han fått kontakter och beställningar.

Emil och Kjelle var på premiären av Mårran och Tobias – Johan Rheborg är porträtterad i den rollen.

Där i biofoajén upptäckte Emil Grönholm att han var igenkänd bland kändisarna.

– Det är jättehäftigt. Det är win-win, att måla är det enda jag vill, säger Emil.

Helgen därpå ska familjen Bergqvist flytta till Thailand över vintern.

– Men vi ska inte lägga ner tavelresan för det, utan fortsätta nu när vi har flyt, säger Kjell Bergqvist.


Ragna Fahlander


Fakta: EMIL – VM-GULD I TAPETSERING

Emil Grönholm är 28 år och har bott i Djurås, Djurmo och Insjön. I Gagnefs och Leksands kommuner.

Bor nu: Lägenhet i centrala Stockholm, hyr av en kompis som flyttade hem till Norrland.

Ringsignal på mobilen: Eeemil, förgrömmade onge (ur Astrid Lindgren-filmerna).

VM-guld-medaljör i tapetsering, färgbrytning och dekorationsmålning – han målade svarta lotusblommor på väggen.

På gång: Många beställningar, och en utställning i mars. Under hösten har Clas Ohlson haft en omröstning kring fyra Grönholm-motiv. Vann gjorde elefanten, som ska säljas i alla butiker från november.Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-02-14 14:04


Mer Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädd...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. ...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att gran...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historisk...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders H...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okun...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades d...

Finsk lift till Sverige: Ixolift 400

MÅLARNYTT Fall från flyttbara stegar är ett gissel och alltför vanligt inom hantverkarbr...

Målarbössan samlade in 9500 kronor

Tatiana Fennstams insamling till Musikhjälpen resulterade i 9200 kronor. – Jag had...

Nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

MÅLARNYTT
Stå vettigt när du målar fönster. Det är tanken med den här ställningen som är så ny att den inte fått ett namn ännu.
– Du jobbar i rätt arbetshöjd och kan vända och vrida fönsterbågen som du vill.
Det säger Bo Jungergård, produktansvarig och ”uppfinnarjocke” på Leif Arvidsson AB, ett …

...

Så påverkar karensavdraget sjuka målare och lackerare

Karensavdrag ersätter karensdag. Det har regeringen beslutat om i en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2019. Målareförbundet är överens med sina motparter om hur kollektivavtalet ska anpassas till den nya lagen.
Det nya karensavdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en …

...
Foto: Tomas Nyberg/arkiv

AD: Arbetsgivaren ska tydligt anvisa personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd.
En principiellt viktig dom …

...

Företagshälsovård: Det lönar sig att trycka på

Lars Jonsson, regionalt skyddsombud i Avdelning 4, har i tre års tid arbetat med att granska hur måleriföretagen lever upp till kravet på företagshälsovård för målarna.
– Vi började med att göra utskick 2015 till måleriföretagen i sektion 1, Halland och sektion 3, Sjuhärad. Det blev 74 utskick. Alla svarade, …

...
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Segerberg

Sjöstedt i möte med LO:s styrelse

 
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt träffade i måndags LO:s styrelse. Historiskt, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet, medan LO:s presstjänst tonar ner mötets betydelse.
– Det var ett väldigt bra och vänskapligt möte, sa Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter att han hade träffat LO:s styrelse under måndagen. Det är också historiskt, det …

...

Mer friskvård ger färre sjukskrivna

Hälsoundersökning kan ge viktiga besked som på sikt kan förhindra sjukskrivning. Anders Hall på Leif Olssons Måleri i Helsingborg, uppskattar företagets satsning på förebyggande friskvård.
Anders Hall tittar på klockan, spacklar klart väggen i lägenheten och sätter på locket till spackeldunken. Klockan 10 ska han vara på företagshälsovården för undersökning.

...

Du har rätt till företagshälsovård enligt avtalet

Alla målare har rätt till företagshälsovård. Det är reglerat i kollektivavtalet. Men okunskap och bristande rutiner på vissa måleriföretag, leder fortfarande till att många målare går miste om sina rättigheter.
Sedan de regionala skyddsombuden Elin Swartz och Roger Esbjörnsson i Avd. 2 arbetat med avtalsövervakning under hösten på heltid, kan …

...

Blev osams med målaren – hotades med Hells Angels

Paret blev osams med målaren de anlitat och vägrade betala en extra faktura. Då hotades de med att Hells Angels skulle bränna ned huset, och mannen misshandlades av tre inkräktare i parets hem. Nu döms målarens bror till två och ett halvt år fängelse, skriver

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor