• Anders Englund och Daniel Falk är inte rädda att ställa krav när det gäller ackord och resor. Men alla kan inte och därför behövs bättre villkor i avtalen. Foto: Tomas Nyberg

  • Anders Englund, till vänster, berättar för ombudsman Håkan Sjödin att målarna skrek rakt ut när de på ett medlemsmöte diskuterade avtalskraven och det blev känt att Måleriföretagen vill ändra arbetstiderna. Foto: Tomas Nyberg

  • – Ersättning för resorna är en viktig del i ett nytt kollektivavtal, säger Daniel Falk. Foto: Tomas Nyberg

  • För lackeraren Tommy Petersen är en förbättrad arbetsmilö viktigare än höga lönehöjningar. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

 

En blåsig marsdag åkte vi till Karlstad för att prata avtalsrörelse med målare och lackerare. På ett stort bygge träffade vi Anders Englund och Daniel Falk som tycker det är läge att ställa krav med den byggboom som råder. För lackeraren Tommy Petersen är en bra arbetsmiljö högre prioriterat än stora löneökningar.

På Kanikenäsholmen i Karlstad har det legat varv sedan mitten av 1800-talet. Verksamheten lades ner i början av 1970-talet. Nu håller området på att förvandlas till ett bostadsområde med 316 lägenheter fördelat som både hyresrätter, bostadsrätter samt restaurang och båtplatser vid kajen i Vänern. Till sommaren 2018 ska det vara inflyttningsklart.
Anders Englund och Daniel Falk visar oss runt samtidigt som de berättar att alla större projekt gör målarna på Måleribolaget på ackord.
– Vi skulle haft byggstart, men vi startar inga ackord innan huset är tömt, säger Anders Englund.
De andra målarna har lämnat bygget medan Anders och Daniel går på tilläggstid och fixar en del småsaker.

– Vi har lärt oss, så vi tjänar pengar eftersom vi ställer krav att det ska vara klart innan vi börjar vårt jobb, säger Anders Englund och förklarar att även cheferna inser att om byggarna får göra klart sitt och målarna går in när det är städat så går det fortare för alla och i slutändan tjänar alla på det.
– Det behöver också göras färre bättringar efter besiktning när man jobbar på det sättet.
– Prislistan måste höjas. Det krävs uppbackning av arbetsgivaren och att entreprenören förstår att det måste vara rent och att vi har material och hjälpmedel annars är det svårt att få ihop ackordet, säger Anders Englund.

Reseavtalet är Anders Englund och Daniel Falk överens om att det måste ändras. För dem är det inte längre så vanligt med resejobb, arbetsgivaren har mer eller mindre slutat med det. Målaren kan ange personliga skäl till att inte ta jobb för långt bort och Anders är en av de som kan prata för sig och säga ifrån, men det är inte alla som vågar det.
– Med den byggboom som är nu så saknas det målare. Det är bra, då kan vi ställa krav, säger Anders Englund.
Daniel Falk har som vuxen gått som traditionell lärling och varit utlärd målare i två månader. Tidigare jobbade han som butikssäljare på Intersport. En av anledningarna att han började intressera sig för ett hantverksyrke var för att få bättre arbetstider.

– Vi kan inte gå med på att förändra arbetstiderna som arbetsgivarna vill, säger Daniel Falk som också håller med om att ersättning för resorna är en viktig del i ett nytt kollektivavtal.
Håkan Sjödin som är ombudsman i Karlstad bedömer att det är Svenskt näringsliv som tryckt på Måleriföretagen om att införa arbetstidslagen istället för den med facket förhandlade regleringen av arbetstiden.
– Blir det strejk? Ja om arbetsgivarna håller fast vid sitt krav att ändra arbetstiderna.
Det är Håkan Sjödins bedömning och Anders Englund hakar på:
– Arbetstiderna. Det är en fight värd att ta.
Anders Englund som är MB-ombud på Måleribolaget berättar att vid ett medlemsmöte på företaget då de gick igenom avtalskraven skrek målarna rakt ut när förslaget om arbetstiderna kom upp.

I Karlstad besöker vi också en billackering där vi träffar Tommy Petersen. Han polerar en skarv och berättar att på andra sidan i verkstaden byts fyra lackerare av medan han står på stationen för efterarbetet.
– Jag har målat i 25 år så det är skönt att ta det lite lugnare.
Han har trivts med sitt yrke eftersom han varit intresserad, det är viktigt för trivseln menar Tommy Petersen som också varit med och sett en förbättring av arbetsmiljön.
När det nu är avtalsrörelse följer han med i fackets utskick om vad som händer och det är arbetsmiljön som han tycker är viktig.
– Jag har inget att klaga på när det gäller lönen, jag tänker mer på hälsan. Man vill ju bli äldre än 65.
Även om han är på ett företag som har företagshälsovård och en bra miljö i sina lokaler så finns det alltid förbättringar av arbetsmiljön som kan göras.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se