Emil Eriksson, ska tävla i Måleri-VM.

  • Olle Karlsson, ska representera Sverige i Lack-VM. Foto: Siv Öberg

  • Emil Eriksson, ska tävla i Måleri-VM. Foto: Pressbild

Efter en avgörande kvaltävling är det nu klart att Emil Eriksson representerar Sverige i Måleri-VM i Abu Dhabi. Redan vid SM tävlingarna förra året blev det klart att Olle Karlsson är lackerarnas representant vid världsmästerskapen.

Yrkes-VM avgörs 14-19 oktober i Abu Dhabi. Sedan SM avgjordes i Malmö för snart ett år sedan har Olle Karlsson kunnat koncentrera sig på sitt jobb på Werksta och vetat att det så småningom skulle vara dags för uppladdningen inför VM.

Måleribranschens yrkesnämnd har för vana att hålla sina tävlande på halster. Segraren vid SM bildar tillsammans med tvåan och trean målerilandslaget, men segern är ingen självklar biljett till VM. Sedan dess har Emil Eriksson, som vann Yrkes-SM, tävlat i EM där han misslyckades men åkte hem med många erfarenheter. Till sist skulle en kvaltävling avgöra vem som bäst kan representera Sverige. Kvaltävlingen bestod av tre delmoment – snickerimålning, tapetsering och bildöverföring. De tävlandes insatser bedömdes av en professionell jury utifrån teknik, utförande, precision med mera. Vem hade säkrast teknik? Vem hade utvecklats mest sedan förra tävlingen? När domarnas bedömning sammanställdes stod det klart att Emil Eriksson gick segrande ur striden.
– Det här är min fjärde måleritävling på vägen fram till VM, och jag är väldigt glad och stolt! Nu väntar en tid av träning och förberedelser inför VM i höst, säger Emil Eriksson.

Egentligen har Emil mer tävlingserfarenhet än så. Han var med i målerilandslaget även efter SM 2014 och kämpade för att få åka till VM i Brasilien. Så det är inte svårt att förstå att Emil är glad.
Fordonslackeraren Olle Karlsson tränas av Frida Gustafsson som tog silver vid Yrkes-VM 2015. Hon ser att Olle utvecklas eftersom han är lyhörd, intresserad och framåt.
De har tränat på moment som brukar dyka upp under VM och för att efterlikna tävling så mycket som möjligt har de använd tidtagning. I Abu Dhabi kommer Glasruit att vara färgleverantör. Eftersom detta är en färg som Olle inte är van att jobba med läggs en del tid även på materiallära.
– Det är skönt att vara igång och jag ser fram emot nästa träning. Det känns som att jag har utvecklats redan och nu vill jag bara fortsätta i den takten, säger tävlande Olle Karlsson.