Fastighetsanställdas förbund har tecknat sitt första kollektivavtal i årets avtalsförhandlingar. Avtalet med motparten Fastigo följer industrins märke och innehåller LO:s samordning med en låglönesatsning.

Avtalet med Fastigo gäller för anställda inom allmännyttan, HSB och Riksbyggen och för anställda i entreprenadföretag som utför fastighetsskötsel. Avtalet är treårigt och lägsta lönerna höjs med 1780 kronor sammanlagt medan övriga löneökningar sker med totalt 6,5 procent.

Parterna har enats om tre arbetsgrupper för framtidsfrågor i fastighetsbranschen. En av dem ska ta fram ett eget lärlingsavtal.
– Vi vill som parter gemensamt i arbetsgrupperna förbereda fastighetsbranschen för framtiden. Ett eget lärlingsavtal är viktigt. Det behövs för framtida kompetens- och kunskapsförsörjning, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

I ett annat avtal som Fastighets förhandlar med Almega har mötts av kalla handen när det gäller låglönesatsningen.  Arbetsgivarna kräver att Fastighet ska betala för låglönesatsningen med försämringar i avtalet. Målareförbundets ordförande Mikael Johansson är inte förvånad att Almega är ett av arbetsgivarförbunden som krånglar då de tillhör de mest konfliktorienterade förbunden på svensk arbetsmarknad. Han skriver på Facebook:
– Att lågavlönade, ofta kvinnor, som kräver att få sin lön i kronor och inte i procent utmålas som hot både mot förhandlingsmodellen och den svenska ekonomin är inte bara felaktigt, utan rent ovärdigt oavsett från vilken utgångspunkt man väljer att pröva frågan. Hur svårt kan det vara?

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se