• Målareförbundets syn på företagets agerande är att de vill undvika svensk skatt och svenska regler. Foto: Tomas Nyberg

  • – Man måste ha samma verksamhet i sitt hemland för att ses som utstationerad annars ska man skatta i Sverige, säger målarfackets ombudsman Lars Bergström. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Miljönären AB i Borlänge vill anlita polska och bulgariska egenföretagare under sommaren. Målareförbundet anser däremot att dessa ska betraktas som anställda och omfattas av de kollektivavtalsregler som gäller i Sverige.

Ifjol hyrde Miljönären in ett tiotal målare från Polen och Bulgarien. I år vill de anlita ett 20-tal. När ett måleriföretag vill anlita underentreprenörer ska de kalla facket till en förhandling enligt Medbestämmandelagen (MBL) paragraf 38. Det har Miljönären gjort.
– Vi har ställt ett antal frågor som vi inte har fått svar på, säger Lars Bergström, ombudsman på Målareförbundet och berättar att förhandlingarna fortsätter nästa vecka.
Målareförbundet anser att dessa utländska målare inte är egenföretagare utan anställda och det påståendet grundar det på lagar och regler som finns.
– För att räknas som egenföretagare ska man arbeta självständigt. Här är det Miljönären som kör ut färg, håller med bil, arbetsleder. De ordnar allt för dem, säger Lars Bergström.

Målareförbundets syn på företagets agerande är att de vill undvika svensk skatt och svenska regler.
– För oss är det viktigt att sätta ner foten eftersom det har en lönedumpande effekt.

Miljönären rekryterar polska och bulgariska målare genom ett kommanditbolag som heter A1 staff KB. Nättidningen stoppafusket.nu har kartlagt företaget som är specialiserat på att förmedla egenföretagare från länder i östeuropa till den svenska arbetsmarknaden. Stoppafusket.nu beskriver en komplicerad ägarstruktur där det svenska bolaget har syskonskap med Dolphin Bulgaria och Dolphin Poland. 152 polska arbetare äger tillsammans 1 procent och 53 bulgariska arbetare äger tillsammans 53 procent i respektive bolag. Enligt tidningen har Miljönären betalat 150 kronor i timmen för målarna från östeuropa.

A1 staff skriver på sin hemsida: ”Affärsidén är enkel, som bemanningsföretag förmedlar vi personer som genom EU-rätten är klassade som egna företagare och som utövar sin rätt till fri rörlighet inom EU.”
– Man måste ha samma verksamhet i sitt hemland för att ses som utstationerad annars ska man skatta i Sverige, säger Lars Bergström.
– Vi har inte kunnat hitta att de här ”företagarna” har verksamhet i Polen eller Bulgarien.

De polska målarna har redan börjat jobba, trots att mbl-förhandlingen inte är avslutad.
Enligt Målareförbundet kan det innebära att företaget gjort sig skyldiga till flera brott mot MBL. Dels förra året då det gjordes en MBL 38 om underentreprenörer som facket, efter vad det nyligen fått veta, hävdar handlade om dolda anställningar. Dels då de så kallade egenföretagarna nu börjat arbeta innan pågående förhandling är avslutad.

Miljönärens delägare och styrelsordförande Klas Hedlund samt delägaren och vd Andreas Söderkvist har erbjudits att kommentera. Något de ännu inte gjort.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se