Fem skyddsstopp på grund av allvarliga arbetsmiljörisker.
Elva sanktionsavgifter för bland annat bristande fallskydd.
25 omhändertagna personer.
En förundersökning mot ekonomisk brottslighet.
15 påbörjade ärenden om brister i bestämmelser runt personalliggare.

Det blev summan av insatsen när Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket gjorde en rad oanmälda kontroller på nio byggarbetsplatser Det är en insats för att bekämpa arbetsgivare som bryter mot lagar och regler för att vinna konkurrensfördelar i Sundsvall, Stockholm, Norrköping, Örebro och Göteborg.

Totalt kontrollerade myndigheterna 32 företag, inklusive underentreprenörer. På vissa ställen har även Ekobrottsmyndigheten, Migrationsverket och nationella samordningen mot människohandel på Länsstyrelsen i Stockholm deltagit.
– Det är första nationella insatsen vi genomför tillsammans med polisen och skattemyndigheten för att komma åt arbetsgivare som medvetet fuskar för att vinna fördelar över konkurrenterna. Oseriösa arbetsgivare låter arbetstagare riskera hälsa och ibland sina liv för att vinna kontrakt. Så kan det inte fortsätta, säger Patrik Hemmingsson, projektledare på Arbetsmiljöverket för inspektion inom arbetet mot osund konkurrens.

Samtliga myndigheter ser nyttan i att tillsammans motverka osund konkurrens i arbetslivet.
– Oannonserade kontroller ökar möjligheten att i ett tidigt skede upptäcka oseriösa företag. Genom att tumma på olika regler skadar oseriösa företag förutsättningarna för sund konkurrens inom byggbranschen, säger Conny Svensson, nationell samordnare, Skatteverket.

Insatsen och tillslagen under förra veckan ingår i en större Europol-ledd aktion som handlar om arbetskraftsexploatering. Totalt deltog 24 europeiska länder. Insatserna sker inom det arbete som pågår mot osund konkurrens som Arbetsmiljöverket driver, där en rad myndigheter samarbetar.

Syftet med projektet är att:
-inspektera företag som skaffar sig konkurrensfördelar genom att inte följa gällande regler och lagar
-se till att arbetstagare inte far illa eller blir utnyttjade
-utveckla samverkan mellan arbetsmiljöverket och berörda myndigheter. I detta ingår också att myndigheterna kan samverka vid inspektioner och kontroll.
Exempel på sådant som ger en osund konkurrensfördel är brott mot arbetsmiljölagen, skattelagstiftningen, utlänningslagen samt bedrägeri och arbetskraftsexploatering.

Per Eklund