• Från vänster Kenneth E. Rigmaiden, Terry Nelson och Andrew Larson samt rektorn på Stockholm byggtekniska gymnasium Linus Nygren. Foto: Helena Forsberg

  • Kenneth E Rigmaiden, till höger, är ordförande för målareförbundet i USA och Kanada. Här träffar han elever på Stockholms byggtekniska gymnasium under sitt besök i Sverige. Foto: Christer Wälivaara

  • Andrew Larson, till vänster, samtalar med Christer Wäliwaara, 6F:s internationella samordnare och Målareförbundets ombudsman Anders Korneliusson. Foto: Helena Forsberg

  • I USA behöver mycket göras i infrastrukturen. Vägar och vattenförsörjning behöver byggas ut. Det behöver byggas hus och renoveras. – Många tror det är enkelt men det måste finnas människor med kunskap, säger Kenneth E Rigmaiden. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Christer Wälivaara

Det amerikanska målarfacket har besökt Stockholm och sina svenska kollegor på Målareförbundet. Tillsammans med Danmark är det dessa tre i världen som är fristående målarfack.

– Vi har mycket som förenar oss både utifrån vårt fackliga arbete och de utmaningar vi möter både nationellt och internationellt, säger Svenska Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.

Mikael Johansson har tidigare besökt IUPAT:s ordförande Kenneth E. Rigmaiden och då startade diskussionerna om hur de kan samverka och stärka varandra. Nu har IUPAT även blivit medlem i den internationella fackliga organisationen för arbetare inom bygg- och träindustrin Building and Wood Worker’s International (BWI).

– Det främsta skälet till att vi är här är för att starta ett samarbete och det är något jag ser mycket fram emot, sade Kenneth E. Rigmaiden när tidningen träffade honom.

Mikael Johansson berättade efter besöket att de kommer att fördjupa samarbetet mellan förbunden inom områdena yrkesutbildning, arbetsmiljö och facklig utbildning.

– Det jag tror mest på som vi kan komma igång med är utbildningen av framtida fackliga ledare, att vi kopplar ihop utbildningarna så det blir ett utbyte mellan länderna.

Mikael Johansson nämner också forskning och kunskap för en bättre arbetsmiljö som länderna kan dela.

– Tänk om all världens målareförbund säger att nu ska vi en gång för alla få bort eller minimera nanopartiklar i färgen.

– Med amerikanska Målareförbundet engagerat i det globala fackliga arbetet kommer vår gemensamma röst att höras än starkare. För när allt kommer omkring, vem ska prata för målare och lackerarnas villkor om inte vi gör det?

Under de två dagar långa besöket i Stockholm fick Kenneth E. Rigmaiden, Terry Nelson och Andrew Larson besöka Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista, riksdagen och även se lite av Stockholm. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson var mån om att få träffa de amerikanska besökarna.

– Det är en stor händelse att en general president besöker oss, sade Mikael Johansson.

Till middagen på Rönneberga var även Elektrikerförbundets och Byggnads ordförande inbjudna.

Målarnas facktidning träffade IUPAT:s representanter vid besöket på Stockholms byggtekniska gymnasium. De stannade till vid Emil Eriksson som tränade inför Yrkes-VM i Abu Dhabi. De imponerades av hans bildöverföring och skickliga teknik att måla på fri hand.

Christer Wällivara som är internationell samordnare för 6F passade på att uppmuntra till att även amerikanarna ska ansluta till Worldskills. Kanske ställer de upp nästa gång? Informationen att det då avgörs i Ryssland fick dem att haja till.

Kenneth E. Rigmaiden berättade att amerikanska målare utbildas som lärling i tre-fyra år genom ett kontrakt mellan arbetare och arbetsgivare. Det utgår ett bidrag per timmes arbete för att bekosta utbildningen.

– Vi får inte så mycket stöd av regeringen men med dagens ekonomi och som det är i USA i dag är det bra. Det är bra för vi kan bestämma vilka förmågor arbetarna behöver och ge lärlingarna möjlighet att träna de färdigheterna, sade Kenneth E. Rigmaiden.

Enligt honom saknas de förståelse för modellen som liknar den i Sverige genom att de inte bara får utbildning i yrkesfärdigheter utan också matematik och andra ämnen som krävs för att kunna lyckas. Innan lärlingsutbildningen påbörjas går de 12 år för att få en grundutbildning.

– De som vägleder ungdomarna i deras yrkesval pratar inte om hantverksyrken och lärlingsutbildning. De säger du borde bli advokat, ingenjör, datatekniker. Det finns ett förakt för de här yrkena men i vårt program tjänar de pengar medan de lär sig, de behöver inte betala för skolan och de har inga skulder när de är klara.

– Om en person går på universitet har de stora skulder när de är klara, för de måste betala för utbildningen.

I USA behöver mycket göras i infrastrukturen. Vägar och vattenförsörjning behöver byggas ut. Det behöver byggas hus och renoveras.

– Många tror det är enkelt men det måste finnas människor med kunskap.

Företag och arbetsgivare förstår nyttan med IUPAT:s lärlingsutbildning, de som inte förstår är de som äger fastigheter och regeringen.

– De som äger ett hus och vill få det renoverat förstår inte nyttan med lärlingsutbildningen. De provar andra vägar och sen får vi komma in och göra om och göra rätt.

Kenneth E. Rigmaiden berättade att i förhandlingarna med arbetsgivarna så diskuterar de löner, sjukvård och bidrag till utbildningen.

– Kostnaden för sjukvård är extremt hög och den sociala trygghetsförsäkringen betalar inte pensioneringen så man måste ha en privat pension så det är en viktig del i våra förhandlingar.

The international union of painters and allied trades (IUPAT) verkar i USA och Kanada och har över 160 000 medlemmar. De organiserar industri- och byggnadsmålare, gipsare, glasarbetare, golvläggare, skylttillverkare, bildarbetare, utställningsdekoratörer och många fler yrken.

Enligt deras egen hemsida är IUPAT erkända som en av de mest aktiva fackföreningarna i arbetarrörelsen. IUPAT-medlemmarna bidrar till att forma sina samhällen på många sätt: genom ett ständigt engagemang för service, genom att strida för arbetstagarnas rättigheter som gynnar alla arbetsfamiljer och genom effektiv och aggressiv politisk mobilisering.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se