• Grupperna var strategiskt mixade med representanter från olika delar av landet för att få igång diskussionerna. Foto: Helena Forsberg

  • – Nu är det förtroendevalda här till skillnad mot förbundsmötet där många är ombudsmän. Det kan förändra läget, spådde Robert Ask från avdelning 1 innan diskussionerna tog vid med bland annat Stefan Hven på hans högra sida och Christoffer Olofsson på hans vänstra sida. Foto: Helena Forsberg

  • Ett 70-tal förtroendevalda från Målareförbundets avdelningar deltog i den allmänna konferensen som är rådgivande till förbundsstyrelsen. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

Förbundet behöver öka medlemsnyttan och spara eftersom pengarna från särskilt tillägg måleri försvinner. Ett organisationsnummer är förslaget som ligger på bordet och det blev stundtals livliga diskussioner när Målareförbundets avdelningar samlades för att föra fram sina synpunkter.

Den allmänna konferensen som hölls är enligt stadgarna ett rådgörande organ till förbundsstyrelsen. De råd som efterfrågades var om styrelsen ska gå vidare och lägga ett förslag om en förändring till ett Målareförbund med ett organisationsnummer istället för som idag då alla tio avdelningar har sitt eget. Ett organisationsnummer minskar kostnaderna med 6 miljoner kronor på revision, bokföring, IT och löneadministration. Frågan var också om beslutet kan tas på förbundsmötet i augusti eller om det ska hålla en extra kongress som är en betydligt större församling.

En farhåga som finns är att demokratin ska bli lidande. Andra förbund som infört ett organisationsnummer har sett ett minskat intresse att engagera sig i det lokalt fackliga arbetet. Det tror man har att göra med att inflytandet lokalt har minskat. Vem vill sitta i en styrelse som inte har någon beslutande rätt
Under diskussionerna framkom synpunkter som att Målareförbundet behöver ju inte göra samma misstag utan kan istället ta lärdom.
– Det är ju mycket vad vi gör det till. För en återväxt av förtroendevalda behöver vi sektionerna. Jag tror att är man intresserad och engagerad så vill man vara med i det lokalt fackliga arbetet oavsett om vi har ett organisationsnummer eller fler, säger Stefan Hven i avdelning 6.

Lars Husberg från avdelning 5 väger förbundsbeslut mot kongressbeslut utifrån att vid ett förbundsmöte har alla avdelningar två representanter vilket innebär att alla avdelningar är lika starka. Vid en kongress är avdelningarna representerade utifrån hur många medlemmar den har. Han landar i att ett kongressbeslut är bäst.
– Det är viktigt att de förtroendevalda känner sig delaktiga, säger Lars Husberg.

Maktförskjutningen lyfts fram som ett argument för nej till ett organisationsnummer, men det lyfts också upp som ett argument för ja sidan som menar att en mer central styrning kan ge tydligare verksamhetsstyrning.
Det finns en rädsla för mindre resurser till lokal verksamhet samtidigt framför några representanter att det kan bli mer facklig verksamhet för pengarna.
– Stadgarna säger att medlemmarnas pengar ska gå till lokal verksamhet så den delen bestämmer avdelningarna om, säger Jan-Olof Gustavsson, vice ordförande och kassör i Målareförbundet.
Budgetprocessen startar med att verksamhetsplan och budget utarbetas av avdelningsstyrelsen precis som idag, ekonomigruppen bereder och där är avdelningarnas kassörer med, beslut tas i avdelningarnas repskap som sedan fastställs i förbundsstyrelsen.
– Oavsett ett eller tio organisationsnummer måste förbundsstyrelsen hitta stålar och det kommer förbundsstyrelsen att göra, säger Jan-Olof Gustavsson, vice ordförande och kassör i Målareförbundet.

De argument som skrevs ner under den allmänna konferensen ska nu analyseras och dagarna före midsommar tar Förbundsstyrelsen beslut om den ska lägga ett förslag om ett organisationsnummer och om förbundsmötet 30 augusti ska utökas med en dag då det kallas till extra kongress för att besluta om frågan.