Mätarna Peter Holmberg och Ronny Eriksson utgår från Umeå men arbetar i södra Västerbotten samt Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå. Foto: Tomas Nyberg

Mätarna Peter Holmberg och Ronny Eriksson utgår från Umeå men arbetar i södra Västerbotten samt Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå.

  • Mätarna Peter Holmberg och Ronny Eriksson utgår från Umeå men arbetar i södra Västerbotten samt Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå. Foto: Tomas Nyberg

  • – Vi jobbar som ett lag åt samma håll, säger Fredrik Zemrén närmast i bild som utgör ett arbetslag tillsamman med Aro Khauhatunian och ytterligare en kollega. Foto: Tomas Nyberg

  • Aro Khauhatunian fick information på branschutbildningen om mätning. Foto: Tomas Nyberg

Peter Holmberg hade fullt upp innan han fick Ronny Eriksson som kollega på Målerifakta. Umeå är en stad som växer och om allt mättes skulle det finnas jobb för fyra mätare menar de. Sedan de blev två har de fått igång fler att mäta.

Mätarna jobbar målmedvetet med information till såväl företag och målare som till skolelever. Peter Holmberg brukar vara med på branschutbildningen och intresset är stort. Även från skolor märker mätarna ett ökat intresse och de kommer gärna ut.

– Det står i utbildningsplanen att de ska träna att mäta, men många får inte göra det, säger Peter Holmberg.

– När man börjar jobba borde alla mäta fem år – då lär man sig att planera, säger Ronny Eriksson.

Målarna behöver inte vara expert på mätning eftersom mätarna kommer och hjälper dem igång. Enligt mätarna finns det bara fördelar med att mäta – både för företagare och målare. Med ackord tjänar målarna mer pengar och det är även lönedrivande för timlönen.

Även företaget tjänar mer eftersom jobbet utförs mer effektivt då målarna planerar på ett annat sätt. Det innebär att arbetsgivaren hinner debitera fler jobb.
– Ett företag som bytte ägare skulle inte mäta men hörde av sig och ville ha hjälp. Nu med kan han ta betalt för alla delar, säger Peter Holmberg.

Ronnys tips till företagare är att beställa mätning medan målarna går på timlön för att få en kalkyl att jämföra med. Han berättar att Sandå mäter mycket, men beställer även mätning som inte är skarp för att få en måttstock.

Vad säger ni om påståenden om fusk och att ackordet leder till arbetsskador?

– Vi mäter allt i detalj så det går inte att fuska, det är bara att åka ut och kolla, säger Ronny Eriksson och fortsätter:

– Oavsett löneform är det viktigt att förebygga med fysisk träning och tänka på hur man jobbar. Man börjar inte böja knäna vid lyft bara för att man går på timtid.

Andreas Molin som är ordförande i Målareförbundets sektion i Umeå inflikar att en del tycker om vissa arbetsuppgifter, då är det bra med en lagbas som ser till att det blir arbetsrotation.

På en arbetsplats i Umeå träffar vi målarna Fredrik Zemrén och Aro Khauhatunian som renoverar kontor. På deras firma Larssons måleri är det än så länge bara deras arbetslag som mäter, men det är tänkt att bli fler.

– Vi jobbar som ett lag åt samma håll. När man får det att flyta behöver man inte jobba sig blodig, säger Fredrik Zemrén.
Han berättar att de behöver rena ytor för att kunna gå in och börja och än så länge har det funkat bra.

– Skulle det inte vara städat går vi till platschefen eller vår chef. Det kan bli att man åker och gör något annat i väntan.

Peter Holmberg poängterar att planering och att hålla tiderna är viktigast när man jobbar på ackord. Det behövs byggmöten och uppstartsmöten.

– Ibland behöver man kanske jobba över för att planen ska hålla med torktider och så vidare. Sen kanske man kan gå hem tidigare på fredagen, det är ju inte läge att dra igång ett nytt jobb klockan 15.

Mätningen ökar:

Ackordsvolymen ökade i hela landet under jan – mars 2017 jämfört med samma period året innan:

  • Landet totalt: + 22 %
  • Avd 1: + 14,2 %
  • Avd 2: + 23,8 %
  • Avd 3: + 14,5 %
  • Avd 4: + 39 %
  • Avd 5: +14,3 %
  • Avd 6: + 29 %
  • Avd 8: 24,8 %
  • Avd 9: 24 %
  • Avd 10: 31,2 %

Det genomsnittliga ackordet för en utlärd målare var under första kvartalet 2017: 211,56 kr


Läs mer: