• – Vi kommer att göra vad vi kan enligt lagar och regler. Bland annat är Skatteverket informerade. säger målarfackets ombudsman Lars Bergström. Foto: Tomas Nyberg


Angående de östeuropeiska målarna håller Miljönären fast vid att de är egen företagare och inte ska omfattas av kollektivavtal.

Eftersom företaget satte de utländska målarna i arbete utan att slutföra den mbl-förhandling det är skyldigt att göra så kommer Målareförbundet att kalla till central förhandling.
– Det finns inget anställningsförhållande. Målareförbundet får rikta sig till de som hyr ut målarna åt oss, säger Miljönärens delägare och vd Andreas Söderkvist.
Målareförbundets ombudsman Lars Bergström säger att facket tänker gå vidare.
– Vi kommer att göra vad vi kan enligt lagar och regler.
Bland annat är Skatteverket informerade.

Miljönären kallade Målareförbundet till förhandling enligt medbestämmande lagen paragraf 38, vilket det ska göra när företaget vill anlita underentreprenör. Som tidningen skrivit tidigare anser facket att målarna från Bulgarien och Polen inte kan anses som egenföretagare utan ska ses som anställda och omfattas av kollektivavtal.
– I en MBL 38 ska företaget svara på ett antal frågor. Facket kan anse företaget oseriöst och lämna veto, säger Lars Bergström.
– I det här fallet har vi inte fått svar på våra frågor och innan vi hade förhandlat klart satte Miljönären målarna i arbete. Därför kallade vi till förhandling om brott mot medbestämmandelagen.
De lokala parterna har inte kunnat komma överens och därför kommer det bli en central förhandling mellan Målareförbundet och arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen.
– Nu har vi försökt löst det lokalt, tyvärr blev vi inte överens så nu får vi se om de kan hitta en lösning centralt. Annars blir det ett fall för Arbetsdomstolen, säger Johan Johansson, Målareförbundets förste ombudsman i region 3.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se