Målarna Jonas Nilsson, Jonathan Ek, Micke Torvaldsson och Evelina Björck berättar om en arbetsplats med god sammanhållning och där yrkesgrupperna tar hänsyn till varandra.

På många större byggen klagas det på framkomlighet, damm, att yrkesgrupperna inte pratar och tar hänsyn till varandra. Från målarna och deras arbetsgivare TH måleri får vi höra om en arbetsplats som fungerar väldigt bra. Alla yrkesgrupper städar efter sig och problem löser de snabbt.

Målaren Jonas Nilsson berättar att platschefen Rickard Ahlin på OBK styr upp hårt och ser till alla yrkesgruppers bästa.

– Vi har produktionsmöte varje onsdag där de flesta yrkesgrupper är representerade. Då går man igenom planeringen och tar upp problem. Många problem löser vi själva genom att prata direkt med varandra, säger Jonas Nilsson.

Tomas Hedström som driver målerifirman säger att yrkesgrupperna på Gumeliusskolan kommer bra överens och det är inte så själviskt som det kan vara annars.

– Allt är mycket smidigare. Det går fortare när allt flyter på, säger Jonas Nilsson.

Platschef Rickard Ahlin säger att det är viktigt att alla är lyhörda för varandra och det är de. Det finns en förståelse för varandras yrken. Samordningen är viktig.

– Vi jobbar hårt med att det ska vara VI, inte vi och dem. OBK arrangerade en heldag med fiske och mat. Sen drar de ihop till lite själva också. Häromdagen spelade de volleyboll efter jobbet.

– Jag trycker mycket på arbetsmiljön. Alla måste tänka sig för, säger Rickard Ahlin och berättar att det varit väldigt lite olyckor med tanke på att det är en så stor arbetsplats med så många personer.

Gumeliusskolan är byggd 1946 och rymmer en 7-9 skola. Den var enormt nergången men blir nu som ny.

– Väggarna var så gamla så vi inte vetat vad som skulle hända, säger Tomas Hedström.

Evelina Björck har varit anställd i tre dagar när vi kommer på besök. Men hon är etablerad i gänget eftersom hon gjort sin praktik på firman. Hon berättar att hon är från Örebro men att hon flyttade med sin mamma och har gått gymnasiet i Linköping.

Mammans kille är i byggbranschen och hans bror är målare. Nu har hon flyttat hem till Örebro igen och trivs med sitt jobb.

– I alla fall till en början. Sen kanske jag ska vidareutbilda mig inom branschen.

Jonas Nilsson går genom byggnaden och spacklar trummor den här dagen. Det är varmt och kvavt eftersom inte ventilationen är igång. Han känner att jobbet tar mycket på axlarna och kan ibland känna av nacken.

– Jag har börjat träna upp de här musklerna, säger Jonas Nilsson.

Han och kollegorna snackar med varandra och byts av med arbetsuppgifterna. Har man slipat två dagar kan man behöva göra något annat. Det behöver inte bara bero på det fysiska utan också för att få en nytändning.

  •  

 

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Micke Torvaldsson som tidigare arbetat på Sandå trivs på det mindre och mer familjära företaget TH måleri. Foto: Tomas Nyberg

  • Jonas Nilsson tycker det är bra att han och kollegorna byts av med arbetsuppgifterna. Det är bra för kroppen och ger en nytändning. Foto: Tomas Nyberg

  • Evelina Björck Foto: Tomas Nyberg

  • Micke Torvaldsson Foto: Tomas Nyberg

  • Jonas Nilsson, Evelina Björck och Jonathan Ek. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Evelina Björck och Tomas Hedström. Foto: Tomas Nyberg

  • Jonas Nilsson och Evelina Björck. Foto: Tomas Nyberg

  • Evelina Björck Foto: Tomas Nyberg

  • Tomas Hedström Foto: Tomas Nyberg

  • Tomas Hedström Foto: Tomas Nyberg

  • Evelina Björck Foto: Tomas Nyberg