Mattias Åberg visar sin konst

– Jag kan normalt sett inte vara still långa stunder, men med det här kan jag det. Det är avkopplande för man kan inte tänka på något annat, säger Mathias Åberg.

När Målarnas facktidning besöker Mathias Åberg för att få veta mer om honom och hans hobby att binda flugor får vi se något som vi aldrig sett tidigare.

Jag hade hört att han var duktig, så jag tänkte mig riktigt snygga laxflugor som sportfiskarna suktar efter att med svepande rörelser kasta över vattenytan.

Men Mathias Åberg har tagit det hela ytterligare två steg.

Det han gör kallas Art flies och är realistiska insekter.

– Varje insekt tar 5-6 timmar att göra, så det här är inget man kastar med, säger Mathias Åberg när han visar oss in i hobbyrummet i källaren till sitt hus i Garphyttan utanför Örebro.

En insekt i en glödlampa

Att exponera insekterna i en glödlampa är en av Mathias Åbergs idéer.

Insekter noterade på små stativ

På instagram-sidan Avkrokar kan ni se mer av Mathias Åbergs konstverk.

Han började binda fiskeflugor 2004 och de senaste 2-3 åren har han närmat sig det han gör idag.

Steget efter fiskeflugor är semirealistiska som är verklighetstrogna men fortfarande av den typen som används för att locka laxfiskarna. Därefter är steget till realistiska som är en konstform och inte sätts på spöet.

– Det jag gör idag hade jag inte tänkt, men någonstans på vägen klev jag över gränsen. Nu handlar det mer om att övervinna sig själv, vad kan jag göra?

Han känner en massa folk som binder flugor, men just den här formen är han ganska ensam om. Som han vet finns det fyra som gör art flyes så det finns inte så många att utbyta idéer med. Han är självlärd och prövar sig fram.

– För några år sedan trodde jag inte att jag skulle klara det här, nu ser jag inget som omöjligt.

Mattias Åberg visar sin konst

Det jag gör idag hade jag inte tänkt, men någonstans på vägen klev jag över gränsen.

Mathias Åberg (Foto: Tomas Nyberg)

Skalbaggar tycker han är roligast. Han studerar baggar i olika former men sen tar han sig också lite konstnärlig frihet.

Grunden är foam. Svinhår blir spröt och plaststickers ben. Han använder ett uv-lim som han belyser så det torkar på tre sekunder.

När insekterna ska färgläggas så lägger han på en färg i taget så det inte flyter ihop. Man får inte har bråttom, det har han lärt sig på resans gång.

– Det tar mycket tid och jag har en väldigt förstående fru som ni förstår. Jag är så tacksam att hon låter mig göra det här.

Han har börjat få en del beställningar och finns med på mässor som Naturum i Karlstad och Sporting i Örebro.

När han har gjort sina art flies vill han också göra något av dem. Han har en massa idéer och en som han utvecklat är att använda sig av glödlampor, där han placerar sina insikter så det blir ett vackert föremål att ställa på hyllan.

En insekt i en glödlampa

Att exponera insekterna i en glödlampa är en av Mathias Åbergs idéer.

Mattias Åberg visar sin konst

– Jag vill alltid ta saker vidare och utvecklas. Det här passar mig bra för jag ser inte slutet.

Flugbinderiet är en vinteraktivitet, på sommaren fiskar Mattias Åberg så mycket han kan. Funäsdalen, Gimån och runt Göteborg finns fiskevatten han gärna besöker.

Några kilometer från hemmet arrenderar han ett regnbågsvatten tillsammans med ett gäng kompisar.

Han jobbar på Lekebergs måleri och entreprenad som har cirka tio målare och tio snickare. Mattias Åberg trivs bra på firman och berättar om fördelarna när chefen är ansvarig för båda yrkesgrupperna.

Trivseln blir inte mindre av att hälften på firman flugfiskar – och chefen är värst.

Text: Helena Forsberg
Bild: Tomas Nyberg