• – Jag presenterar mig i första hand som målare. Det är det jag är. Foto: Tomas Nyberg

De ungdomar som i våras gick ut skolan som målare och är medlemmar i Målareförbundet har under augusti fått ett samtal från facket. Josefine Nilsson från Falun är målare och förtroendevald. Hon är en av dem som ringt upp de nyexade målarna.

Syftet är att kolla så ungdomarna vet vad de ska tänka på och om de får vad de har rätt till. Först och främst: Ska de fortsätta med måleri? I så fall vilken anställningsform har de? Har de fått lärlingslådan och sin lediga vecka? Är de med i A-kassan?

– Alla samtal är olika. En del är mer pratsamma än andra. Ofta leder det till att även andra frågor tas upp, säger Josefine Nilsson.

Målareförbundet har 386 medlemmar som gick ut skolan i våras. Även Simon Engevad i Umeå har jobbat med att ringa upp dem.

När listan hade betats av fanns även tid till att ringa icke-medlemmar under 25 år.

– Jag var jättenervös. Ska jag börja rekrytera? Men tänkte sen att jag är ju skolinformatör och det är ju lite samma sak. Är det något jag kan så är det att diskutera kollektivavtalets fördelar och varför facket är viktigt.

Hon möts av både de som är arga och inte vill prata med henne och de som ändå vill diskutera och lyssna vad hon har att säga.

– Jag presenterar mig i första hand som målare. Det är det jag är. Jag har samma jobb som dem, jag vill inte uppfattas som en försäljare, säger Josefine Nilsson.

Hon hoppas och tror att projektet på tre veckor där facket ringer upp är värdefullt. Förhoppningsvis är det även positivt utåt.

– När jag får ett samtal så är det ju ofta så att jag pratar om det med de jag har omkring mig. Så gör säkert andra också och på det viset når budskapet ut till fler.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se