• Jan-Olof Gustavsson, Målarnas vice ordförande, säger att de tar beslut på sitt nästa förbundsstyrelsemöte om de ska vara kvar eller lämna Nordea. Foto: Tomas Nyberg

 

Flera fackförbund överväger att lämna Nordea när banken nu beslutat att flytta från Sverige. Målareförbundet kommer att behandla frågan vid sitt förbundsstyrelsemöte i september.

Bakgrunden är denna: för ett halvår sedan föreslog finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund att bankernas avgifter kraftigt skulle höjas. Detta genom den så kallade resolutionsavgiften, en avgift som är tänkt att skapa en buffert för att skydda skattebetalarna vid framtida bankkriser. Detta med bankkriserna inte minst på 1990-talet, men även 2008, fortfarande i färskt minne.
Med regeringens förslag räknade Nordea med en årsavgift på uppemot sex miljarder kronor från 2019. Regeringen menade att det inte skulle handla om så stora avgifter men mildrade sitt förslag. Nordea, som under förra året gjorde över 40 miljarder kronor i vinst, protesterade ändå vilt. Och hotade med att lämna Sverige.
Vilket banken alltså till slut lämnade sitt slutgiltiga besked om på onsdagen. Flera fackförbund har nu aviserat att de planerar att lämna Nordea, detta på grund av bankens bristande ansvarskännande.
– Jag beklagar att de landat i det här beslutet på grund av att de skulle få vara med och fånga upp en eventuell framtida bankkris, som annars skattebetalarna och därmed välfärden och Kommunals medlemmar fått ta smällen för, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till Aftonbladet.

Om fackförbunden lämnar Nordea kan det bli kännbart för banken. Kommunal har placeringar på en miljard kronor i Nordea. Även Handels, Transport och Elektrikerförbundet har meddelat att de planerar att lämna Nordea. 
– Målareförbundet har en del pengar i Nordea och hur vi ska agera gällande det kapitalet kommer förbundsstyrelsen ta beslut om vid sitt nästa möte, säger Målarnas vice ordförande och kassör Jan-Olof Gustavsson.
Förutom att förbunden har kapital i Nordea finns ett avtal om förmånliga medlemslån.
– Om LO tar det gemensamma beslutet att säga upp samtliga avtal med Nordea innebär det att även vi gör det eftersom vi använder oss av LO:s ramavtal, säger Jan-Olof Gustavsson.

Anna Norling
Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se