Lördagen den 21 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

Sofia Edström: Nordsjölärlingen som ger andra energi

Nyheter

Sofia Edström utsågs till Årets Nordsjölärling. Hon levererade ett gesällprov på 4,92. Jobbar fackligt och förordar ackordet som ger en jämställd lön.


Årets Nordsjölärling är från avdelning 5 där hon arbetar på Sandå Umeå. Som den tävlingsmänniska hon är gick hon in hårt för gesällprovet och för att slå sina kollegors resultat.


– Det känns väldigt kul att man blir uppskattad på det här sättet, säger Sofia Edström.


– Nordsjöstipendiet är en bra sak som höjer statusen på yrket, även om det är svårt för utomstående att förstå.


I en tidigare intervju i Målarnas facktidning berättade Sofia Edström att hon är väldigt noggrann med detaljerna och aldrig lämnar något hon inte är nöjd med. Under sin lärlingstid gick hon med erfarna målare, men jobbade också själv.


En kombination som hon tycker är viktig och gjort att hon fått upp tempot. Gesällprovet ska ju också gå ihop och det var inga problem för Sofia som hade vana att jobba på ackord.


– Ackordet ger mig en bra lön. Det är inte alla branscher som har så jämställd lön.


Sofia Edström poängterar att ackordet kräver skicklighet och planering, det har inget med ett visst kön att göra. Det krävs en viss grundkondition men även det är lika för alla.


Från väldigt aktiv basketspelare är det nu fackligt arbete som tar allt större plats i hennes liv. Hon har deltagit i Miras centrala träffar och är på gång att starta det kvinnliga nätverket även lokalt i avdelning 5. Hon håller skolinformatörskurser både inom Målareförbundet och LO:s tvärfackliga. Hon är vice ordförande i LO-facken Umeå och ordförande i ungdomskommittén.


– Det är roligt att träffa andra fackligt aktiva ungdomar. Det är lättare att jobba tvärfackligt där.


På Sandå Umeå är hon vald till skyddsombud sedan i våras.


– Jag är tredje skyddsombud och ska lära mig av de andra. Det är roligt att jobba fackligt men minst 50 procent målar jag.


En av hennes stora passioner är att resa. Hon vill gärna uppleva andra kulturer och se arbetsförhållanden. Som en yrkesskada kollar hon hur målarna gör. Hon berättar om en resa till Island där det regnar otroligt mycket.


– Där stod dem och målade fönster i duggregnet.


Resorna behöver inte bara vara till exotiska mål utan hon skulle gärna åka till Stockholm för en weekend och besöka Målerimuseet som hon ännu inte varit på.Stipendiet


Stipendiet ”Årets Nordsjölärling” instiftades 1987 vid Målareförbundets 100-årsjubileum.


Det var färgtillverkaren Nordsjö som gav Målareförbundet ett belopp, varifrån det varje år ska delas ut ett stipendium och ett diplom till en lärling, som visat yrkesskicklighet och fackligt intresse.


I år var summan som delades ut 20 000 kronor.


Stipendiet delades ut vid målarnas förbundsmöte av Johan Granath från färgtillverkaren Nordsjö och förbundsordförande Mikael Johansson.
Ur motiveringen


”Med ett utomordentligt utfört gesällprov och med stort engagemang för det fackliga arbetet visar Sofia vart skåpet ska stå. Brinner för att öka kunskapen om rättigheter och jämställdhet inom måleriarbetet. Men är även en stor källa till inspiration och energi som målare och som förtroendevald. Helt enkelt en fantastisk resurs och människa som alla kan vara stolta över.”Text och bild: Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-09-29 00:22


Mer Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en bygg...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler var...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenöre...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD St...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock föru...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade f...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kro...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en ...

Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står fast

Sveff kritiserar Folksams test av utomhusfärger, där endast tre av 46 färger godkändes. F...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor