Årets Nordsjölärling är från avdelning 5 där hon arbetar på Sandå Umeå. Som den tävlingsmänniska hon är gick hon in hårt för gesällprovet och för att slå sina kollegors resultat.

– Det känns väldigt kul att man blir uppskattad på det här sättet, säger Sofia Edström.

– Nordsjöstipendiet är en bra sak som höjer statusen på yrket, även om det är svårt för utomstående att förstå.

Noggrann med detaljer

I en tidigare intervju i Målarnas facktidning berättade Sofia Edström att hon är väldigt noggrann med detaljerna och aldrig lämnar något hon inte är nöjd med. Under sin lärlingstid gick hon med erfarna målare, men jobbade också själv.

En kombination som hon tycker är viktig och gjort att hon fått upp tempot. Gesällprovet ska ju också gå ihop och det var inga problem för Sofia som hade vana att jobba på ackord.

– Ackordet ger mig en bra lön. Det är inte alla branscher som har så jämställd lön.

Sofia Edström poängterar att ackordet kräver skicklighet och planering, det har inget med ett visst kön att göra. Det krävs en viss grundkondition men även det är lika för alla.

Från basket till facket

Från väldigt aktiv basketspelare är det nu fackligt arbete som tar allt större plats i hennes liv. Hon har deltagit i Miras centrala träffar och är på gång att starta det kvinnliga nätverket även lokalt i avdelning 5.

Hon håller skolinformatörskurser både inom Målareförbundet och LO:s tvärfackliga. Hon är vice ordförande i LO-facken Umeå och ordförande i ungdomskommittén.

– Det är roligt att träffa andra fackligt aktiva ungdomar. Det är lättare att jobba tvärfackligt där.

På Sandå Umeå är hon vald till skyddsombud sedan i våras.

– Jag är tredje skyddsombud och ska lära mig av de andra. Det är roligt att jobba fackligt men minst 50 procent målar jag.

Brinner för att resa

En av hennes stora passioner är att resa. Hon vill gärna uppleva andra kulturer och se arbetsförhållanden. Som en yrkesskada kollar hon hur målarna gör. Hon berättar om en resa till Island där det regnar otroligt mycket.

– Där stod dem och målade fönster i duggregnet.

Resorna behöver inte bara vara till exotiska mål utan hon skulle gärna åka till Stockholm för en weekend och besöka Målerimuseet som hon ännu inte varit på.

Stipendiet Årets Nordsjölärling

Stipendiet ”Årets Nordsjölärling” instiftades 1987 vid Målareförbundets 100-årsjubileum.

Det var färgtillverkaren Nordsjö som gav Målareförbundet ett belopp, varifrån det varje år ska delas ut ett stipendium och ett diplom till en lärling, som visat yrkesskicklighet och fackligt intresse.

I år var summan som delades ut 20 000 kronor.

Stipendiet delades ut vid målarnas förbundsmöte av Johan Granath från färgtillverkaren Nordsjö och förbundsordförande Mikael Johansson.

Ur motiveringen:

”Med ett utomordentligt utfört gesällprov och med stort engagemang för det fackliga arbetet visar Sofia vart skåpet ska stå. Brinner för att öka kunskapen om rättigheter och jämställdhet inom måleriarbetet. Men är även en stor källa till inspiration och energi som målare och som förtroendevald. Helt enkelt en fantastisk resurs och människa som alla kan vara stolta över.”