• Rasmus Arnler, Mats Gatu och Jonny Hedberg var några av målarna i Dalarna som fick besök av regionala skyddsombud ute på sin arbetsplats. Foto: Fredrik Adolfsson

Region 3 som omfattar avdelningarna i Gävle-Dala, Mellannorrland samt Norrbotten och Västerbotten har under två veckor varit ute på gemensamma arbetsplatsbesök. Under en vecka gjorde de Regionala skyddsombuden gemensam sak i Dalarna och under en vecka skedde avtalsövervakning med Umeå som utgångsort.

Vid skyddsronderna lade de åtta regionala skyddsombuden särskild fokus på omklädningsrum för båda könen med hänvisning till den skrivning som nu finns i kollektivavtalet. Sammanställningen efter RSO-veckan visar att den delen var det inte många av företagen som fick grönt ljus på.

Fredrik Adolfsson som är ombudsman i Gävle-Dala fick en känsla av att arbetsgivarna inte hade koll på vad som stod i kollektivavtalet gällande separata omklädningsrum.

– De försökte med att tjejerna kan ju byta om före. Men så ska det inte vara. Det är samma arbetstider då kan inte några behöva komma tidigare. När vi påtalade det så fixades det till.

Fredrik Adolfsson anser inte att ett skynke att dra för i det gemensamma omklädningsrummet är tillräckligt. Det ska gå att låsa om sig och man behöver ett skåp.

Skyddsombuden träffade också på en del ostädade arbetsplatser som de påpekade men även arbetsplatser där det såg väldigt bra ut.

– I Skedvi byggs en ny skola och där var det jäkligt fint, säger Fredrik Adolfsson.

De gemensamma skyddsronderna är väldigt effektiva och når många arbetsplatser i de vidsträckta avdelningarna på ett sätt som varje avdelning har svårt att klara själva.

– Känslan är att arbetsmiljön blivit bättre. Vi ser inga rullställningar längre och målarna har fått sina hälsoundersökningar. På arbetsplatserna är det ofta flera yrkesgrupper och vi äger inte frågorna själv, säger Fredrik Adolfsson.

Ni har samarbetat i regionen en tid. Är det inte dags göra gemensam sak med Elektrikerna och Byggnads?

– RSO från Elektrikerna går att få med sig. Men Byggnads hänvisar bara till att de har sina skyddsombud ute på arbetsplatserna. Att samarbeta med Byggnads är som att ha ett ankare i livremmen.

Efter en vecka i Dalarna samlade de tre avdelningarna sina krafter i avdelning 5 med Umeå som utgångsort. Här gjordes arbetsplatsbesök och avtalsövervakning.

– Vi har i region 3 under en längre tid gjort gemensamma skyddsronder som gett jättebra resultat. Vi tänkte vi skulle prova även den här biten och det gav bra gensvar, säger Kim Berglund, ombudsman i avdelning 5.

På fredagen fanns ett inplanerat fem-timmars möte på ett av företagen och här märktes direkt ett ökat intresse som resultat av tidigare arbetsplatsbesök. Normalt sett brukar 10-15 målare komma nu kom 32.

På tre arbetsplatser upptäckte facket brott mot kollektivavtalet då rullställning användes på ett felaktigt sätt och en servicearbetare utförde måleriarbete. Företagen kallades till förhandling.

– När målarna ser vad som är fel och hur det ska vara så ökar engagemanget även hos dem. Det är dit vi vill komma alla måste ta ansvar för sin arbetsmiljö, säger Kim Berglund.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se