Den två veckor långa utbildningen inleddes med två dagar teori, sedan var tjejerna och killarna ute på arbetsplatser och värvade medlemmar.

Under veckorna lades det in videomöten. Anders Andersson, förbundets organizer, följde med var och en under en dag för att ge feedback.

En av dem som deltog i utbildningen var Elin Swartz från Ängelholm. Hon har ägnat sig åt en del medlemsvärvning i hemtrakterna redan tidigare och var under projektet istället i Malmö.

– Jag tycker det är spännande med medlemsvärvning. Man vet inte vart samtalet kommer hamna. Det är en utmaning som är rolig, säger Elin Swartz.

Om jag får prata med någon som inte velat prata med facket så har de ändå mjuknat lite och kommit närmare ett medlemskap.

Elin Swarz

Att ställa öppna frågor och att inte vara en föreläsare utan en målare är framgångsnycklar. Hon tycker det är viktigt att lämna ett bra intryck. Hon säger att facket har dåligt rykte som hårt och stelt. Folk hakar upp sig på saker som hänt för 20 år sedan.

– Om jag får prata med någon som inte velat prata med facket så har de ändå mjuknat lite och kommit närmare ett medlemskap, säger Elin Swarz.

En annan som deltog i utbildningen var Lars Jonsson från avdelning 4. Han har lång erfarenhet som Regionalt skyddsombud men fick nu tänka till och möta folk på ett annat sätt.

– Det var intressant. Man lärde sig efter ett tag hur man ska lägga upp det, säger Lars Jonsson.

Första veckan gick ganska bra. Han och Mårten Bohlin samarbetade i trakterna kring Jönköping och skrev in sju nya medlemmar.

– Veckan efter var det svårare. Det gick knappt att få prata med folk för de hade redan bestämt sig för att inte vara med, säger Lars Jonsson.

– Då kände man fasen ska det vara så här? Det var inte kul och man blev nedslagen.

Anders Andersson säger att de som engagerar sig är personer som ställer höga krav på sig själva. Därför kan självreflektionen bli tuff. På ett videomöte deltog en kille från Handels som själv arbetat med värvning under fem år.

Det kan vara ganska skönt att höra att det inte är något konstigt med att vara ute en hel vecka utan att skriva in någon ny medlem.

Anders Andersson

– Det kan vara ganska skönt att höra att det inte är något konstigt med att vara ute en hel vecka utan att skriva in någon ny medlem, säger Anders Andersson.

– Man ska lägga vikt vid att man haft bra samtal, det puttar dem närmare medlemskap.

De senaste siffrorna över medlemsantalet är från slutet av juli. Det visar att 145 nya medlemmar skrivits in fram till semestern.

– Inträdesblankett ska alltid finnas med. Oavsett om det är i målarbrallan eller om det är ombudsmannen som är ute på arbetsplatsbesök eller utläggningsförhandlingar, säger Anders Andersson.

Organiseringsgraden är 73,9 procent och målet är 75 procent. Högst organisationsgrad har avdelning 10 med 86,7 procent och avdelning 5 med 83,7 procent.