Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Foto: Gabriel Flores Jair

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

Värvarna ska ge facket bättre rykte

Nyheter

Mot målet 15 000 medlemmar arbetar Målareförbundet på olika sätt. Nyligen genomfördes en ny sorts utbildning av de som är ute för att värva medlemmar. Det nya tänket testades som ett pilotprojekt i Region 1 och efter utvärdering kan det komma att användas i resten av landet.


Den två veckor långa utbildningen inleddes med två dagar teori, sedan var tjejerna och killarna ute på arbetsplatser och värvade medlemmar. Under veckorna lades det in videomöten. Anders Andersson, förbundets organizer, följde med var och en under en dag för att ge feedback.


En av dem som deltog i utbildningen var Elin Swartz från Ängelholm. Hon har ägnat sig åt en del medlemsvärvning i hemtrakterna redan tidigare och var under projektet istället i Malmö.


– Jag tycker det är spännande med medlemsvärvning. Man vet inte vart samtalet kommer hamna. Det är en utmaning som är rolig, säger Elin Swartz.


Att ställa öppna frågor och att inte vara en föreläsare utan en målare är framgångsnycklar. Hon tycker det är viktigt att lämna ett bra intryck. Hon säger att facket har dåligt rykte som hårt och stelt. Folk hakar upp sig på saker som hänt för 20 år sedan.


– Om jag får prata med någon som inte velat prata med facket så har de ändå mjuknat lite och kommit närmare ett medlemskap, säger Elin Swarz.


En annan som deltog i utbildningen var Lars Jonsson från avdelning 4. Han har lång erfarenhet som Regionalt skyddsombud men fick nu tänka till och möta folk på ett annat sätt.


– Det var intressant. Man lärde sig efter ett tag hur man ska lägga upp det, säger Lars Jonsson.


Första veckan gick ganska bra. Han och Mårten Bohlin samarbetade i trakterna kring Jönköping och skrev in sju nya medlemmar.


– Veckan efter var det svårare. Det gick knappt att få prata med folk för de hade redan bestämt sig för att inte vara med, säger Lars Jonsson.


– Då kände man fasen ska det vara så här? Det var inte kul och man blev nedslagen.


Anders Andersson säger att de som engagerar sig är personer som ställer höga krav på sig själva. Därför kan självreflektionen bli tuff. På ett videomöte deltog en kille från Handels som själv arbetat med värvning under fem år.


– Det kan vara ganska skönt att höra att det inte är något konstigt med att vara ute en hel vecka utan att skriva in någon ny medlen, säger Anders Andersson.


– Man ska lägga vikt vid att man haft bra samtal, det puttar dem närmare medlemskap.


De senaste siffrorna över medlemsantalet är från slutet av juli. Det visar att 145 nya medlemmar skrivits in fram till semestern.


– Inträdesblankett ska alltid finnas med. Oavsett om det är i målarbrallan eller om det är ombudsmannen som är ute på arbetsplatsbesök eller utläggningsförhandlingar, säger Anders Andersson.


Organiseringsgraden är 73,9 procent och målet är 75 procent. Högst organisationsgrad har avdelning 10 med 86,7 procent och avdelning 5 med 83,7 procent.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-09-27 11:53


Mer Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

  När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av areno...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 ...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogramme...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledni...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konf...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Prakti...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor