• Foto: Pixabay/Montage (Fotona har inget samband med texten)

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen – med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems.

När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte stod rätt till. Det visade sig att kollektivavtalet inte följdes, och att de flesta av de inhyrda lettiska byggarbetarna saknade nödvändiga utbildningar.

– Är man utländsk ställningsbyggare ska man kunna visa upp ett kursintyg så att man förstår de svenska reglerna och det var bara 15 personer som kunde visa upp ett sådant betyg, sade då Byggnads Örebro-Värmlands ordförande Kenneth Svärd till P4 Örebro.

LÄS ÄVEN: Byggarbetare fick lämna arbetsplats efter facklig kontroll

Inspektionen resulterade i att 52 ställningsbyggare, anställda av en estnisk underentreprenör, fick lämna bygget.

Redan nästa förmiddag var de dock tillbaka på arbetsplatsen, skriver Byggnadsarbetaren. Då hade de nämligen anställts direkt av ställningsföretaget No Problems, som tagit in den estniska underentreprenören. När ställningsbyggarna återvände till bygget hade de även helt nya utbildningsbevis med sig.

– Det stämmer. Vi anställde dem och tog det ansvar som underentreprenören inte gjorde. Sedan genomförde vi en validering, säger Anders Olausson, vd på No Problems, till Byggnadsarbetaren.

Byggnads Örebro-Värmlands ordförande Kenneth Svärd är dock kritisk till påståendet att arbetarna över natten hunnit få tillräcklig utbildning.

– Det är helt omöjligt att hinna med på en fredagskväll, säger han till Byggnadsarbetaren.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se