Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Nyheter

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.


– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.


Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som tillsammans med sin handledare Mikael Forsman, professor i ergonomi Karolinska Institutet, skapat en app kallad ErgoArmMeter.


– Jag är intresserad av ergonomi och eftersom det är ett så vanligt problem med värk i skuldror och axlar så ville jag titta på det området när jag gjorde mitt masterarbete; Vad kan vi göra för att undvika problemen i framtiden, säger hon.


Hennes bidrag är både enkelt och genialiskt. Med appen väl installerad så fästs telefonen på överarmen. Det går att använda ett vanligt sportarmband. Först kalibreras appen till ett nolläge där armen hänger rakt ned, och sedan använder telefonen sitt gyroskop och sin accelerometer för att registrera armens rörelser. Samma sensorer som telefonen använder för exempelvis spel.


LÄS ÄVEN: Arbetsskadorna bland målare och lackerare ökar


Den mäter tid när armen är över 30, 60 och 90 graders vinkel och den mäter också rörelsehastighet vid de olika vinklarna. Det är alltså inte bara statiskt arbete med armarna högt som är slitande, snabbt arbete vid vissa vinklar och tyngder sliter också. Liyun Yang gör jämförelsen med en båt fastsatt med rep där mer tyngd och snabbare rörelser sliter hårdare på repet.LÄS ÄVEN: Tips på övningar för att förebygga


Resultatet av mätningen kan du se direkt vid mätningens slut och där också jämföra med riktvärden framtagna vid Arbets- och miljömedicin i Lund. Ligger du över riktvärdena finns en ökad risk för belastningsskador. Riktvärdena är framtagna efter att ett 50-tal yrkesgrupper studerats, och viktigt i sammanhanget är att de visar värden utslaget på en 8-timmars arbetsdag. Två timmars takmålning visar förstås röda siffror, men gör du andra moment under dagen kanske slutsumman blir ok.


– I första hand är det ett hjälpmedel för ergonomer och företagshälsovården och kanske främst för att mäta under kortare tid vid vissa arbetsmoment. Det kan hjälpa dem att peka på förbättringar som behövs på arbetsplatsen. Men eftersom den är så lätt att använda så kan du själv mäta och se hur din arbetsdag sett ut, säger Liyun Yang.


På samma sätt som att lära sig lyfta rätt kan man lära sig hur olika moment kan vara slitande på kroppen.


Appen är gratis, sök på ErgoArmMeter, men än så länge finns den bara för iPhone. En androidversion är på gång. Användarmanualen är på svenska och allt finns på nätet.


LÄS ÄVEN: Ta din hälsa på allvar – så här skyddar du dig


Liyun Yang och hennes handledare Jörgen Eklund, professor ergonomi KTH och Mikael Forsman jobbar med fler projekt på gång inom ämnet. Bland annat en app som mäter stillasittande, en väst som registrerar puls och syreupptagning och en tröja som registrerar vinklar och rörelser av överarm och rygg. Tillsammans med ett par handskar med inbyggda sensorer ska ett större rörelsemönster kunna registreras.


– Då hoppas vi kunna mäta upp handledsvinkel, ryggvinkel, armar och få en helhet på hela överkroppen.


Åtgärdsnivå: Arbets- och miljömedicin i Lund har undersökt en lång rad yrkesgrupper, dock ej målare ännu, och mätt hur mycket de jobbar med armarna i olika vinklar och hastigheter över tid. Närmast att jämföra för målare är väl kanske elektriker som till synes ligger högt över rekommenderat snitt. Helst ska överarmen inte upp över 60 grader någon längre tid.


Text och bild: Jan-Erik JohanssonAxeln – vår mest instabila led


– Axelleden är en kulled vilket innebär att den kan utföra rörelser åt alla håll. Den kan också samtidigt göra det i kombination med överarmens olika vinklar.


– Armens ledhuvud är förhållandevis stort till sin lilla ledskål och hålls på plats av labrum, en ring eller krans av brosk.


– Fyra muskler i axeln ligger utanpå och runt leden och ser också till att överarmen ligger i sin ledhåla; Supraspinatus, infraspinatus, subscapularis samt teres minor. Med senor och slemsäckar ingår hela paketet under samlingsnamnet rotatorcuffen.


– Rotatorcuffen är i sig beroende av att skulderbladets alla muskler och senor rör sig rätt för att inte påverkas negativt.


– Material och verktyg behöver inte väga mycket utan det kan räcka med armens egen tyngd för att muskler och leder ska belastas på fel sätt.


– Särskilt repetitiva arbeten över axelhöjd är en källa till problem.


– Problem i axelleden känns oftast på framsidan av axeln, övre delen av armen och skulderbladet. Man kan också ha känningar längs armen till armbågen. Ytterligare spridning eller stickningar, krypningar härleds oftare till problem i nacke och hals.


Variation av arbetsmoment, mikropauser och träning är en god tumregel att hålla sig till. Sök professionell hjälp om du får svullnad, stelhet och värk i led eller muskel som övergår i smärta, nedsatt funktion och rörlighet. Värk även vid vila och svårt att sova på sidan är också symptom som bör kollas upp.


Källa: prevent.se, kiropraktorcentrum.com, av.se, impingement.nu.
Fakta ErgoArmMeter:


– Iphoneapp som mäter armens vinkel och rörelsehastighet.


– Använder telefonens accelerometer och gyroskop.


– Visar jämförelsebara riktvärden så du ser om du överbelastar.


– Du kan enkelt jämföra två arbetssätt.


– Resultatet kan sparas och skickas som datafil. Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-10-16 03:00


Mer Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

  När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av areno...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 ...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogramme...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledni...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konf...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Prakti...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor