• Bilden har inget samband med texten. Foto: Pixabay

52 lettiska byggarbetare fick lämna sin arbetsplats vid Frövi pappersbruk efter en kontroll av fackförbundet Byggnads.

Byggnads gjorde en kontroll vid Billerudkorsnäs kartongbruk i Frövi efter att de hade fått in tips. Vid kontrollen visade det sig att kollektivavtalet inte följdes. Enligt Byggnads saknade de flesta byggarbetarna också nödvändiga utbildningar.
– Är man utländsk ställningsbyggare ska man kunna visa upp ett kursintyg så att man förstår de svenska reglerna och det var bara 15 personer som kunde visa upp ett sådant betyg, säger Kenneth Svärd som är ordförande för Byggnads Örebro Värmland till P4 Örebro.
– Kan man inte visa upp de här utbildningarna får man helt enkelt inte bygga ställning i Sverige. Det har med säkerhet och arbetsmiljön att göra, säger Svärd.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

Foto: Pixabay (Fotot har inget samband med texten)