Tisdagen den 17 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

”Ni använder en hel yrkeskår som försökskaniner”

Åsikter

DEBATT


Varför tar ni er rätten att använda en hel yrkeskår som försökskaniner när det gäller era produkter?


I mitt dagliga arbete måste jag använda era produkter som kan ge mig och mina arbetskamrater men för livet.


Jag vet mycket väl att ni håller er inom de lagar som gäller för tillfället, men när jag tittar på era säkerhetsdatablad gällande färger, spackel och tapetklister som vi målare använder dagligen i vårt arbete, får man information om att dessa produkter kan orsaka allergiska reaktioner. Kravet är att man ska använda viss skyddsutrustning. Målar man tak ska skyddsglasögon användas och ingen bar hud får vara framme.


Detta innebär att både skyddsdräkt och speciella handskar ska användas. Dessutom ska handskarna bytas efter ett antal timmar.


Frågan är, hur många av oss har sett en målare använda denna utrustning för att färgsätta ett tak?


LÄS ÄVEN: Färgen som minskar risken för allergi


Saken blir inte bättre av att man ska ha ny utrustning varje morgon. Jag undrar hur många arbetsgivare som kommer att ställa upp på detta?


När man sedan kommer till hantering och lagring av era produkter så får man inte äta, dricka, röka och snusa i samma lokal eller i dess närhet.


LÄS ÄVEN: Efter nya färgen – färgtillverkarna stämmer uppstickaren


Det gör det samma vilket fabrikat man använder, det är i stort sett samma regler som gäller.


Jag som har jobbat som målare sedan 70-talet var med på den tiden då det var oljefärger och andra starka färger som gällde. Nu börjar jag undra om det verkligen har blivit bättre med de nya produkterna med så många olika kemikalier.


De innehåller alla konserveringsmedel som kan ge oss allergier och eksem. Och har man en gång fått besvär så kan man inte fortsätta att jobba som målare. Då gör det detsamma hur mycket skyddsutrustning vi har använt. Verkligheten kommer ikapp oss förr eller senare. Då är man förbrukad och värdelös på arbetsmarknaden.


LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”


Jag förstår mycket väl att detta är ett dilemma för vårt fack som inte kan göra så mycket åt färgfabrikanterna som gömmer sig bakom dåliga lagar. Men jag vill att allmänheten ska få upp ögonen om hur det ligger till och hur det får fortsätta år efter år.


Även Arbetsmiljöverket är medvetet om problematiken, men ingenting görs. Därför tycker jag att det är min plikt att informera människor som jag ska måla och tapetsera hos att vi kommer att använda oss av produkter som kan göra dem och deras barn sjuka. Och att det sedan är upp till dem att bestämma om de vill ha rustat eller inte.


Jag kommer även att informera mina övriga arbetskamrater, elektriker, snickare med flera, om att det farligt att vara i vår närhet när vi använder oss av de här företagens produkter.


Det vore mycket intressant att få veta vad de stora bostadsföretagen säger om att vi går in till deras hyresgäster och använder oss av produkter som kan göra dem sjuka…


Nej, nu är det dags att vi ställer oss upp och säger ifrån till de stora drakarna. De måste ta ansvar för dem som redan blivit sjuka. Det är ett måste att ta fram produkter som det går att jobba med, för oss målare, för hyresgästerna och för miljön.


Jag förutsätter att ni tar ert ekonomiska ansvar för de människor som redan är förbrukade istället för att staten ska ta smällarna precis som tidigare.


Det räcker nu.


”En förbrukad målare”


Foto: Tomas NybergMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-10-04 07:00


Mer Åsikter

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor