Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • – Emil har varit målmedveten, tränat och utvecklats hela tiden. Jag är imponerad av Emil, som står sig väl i konkurrens med de övriga VM-målarna, säger coachen Björn Nilsson. Foto: Stefan Hven

  • Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten var värdland för Yrkes-VM. Foto: Stefan Hven

  • Foto: Stefan Hven

  • Foto: Stefan Hven

Följ med på Emils fartfyllda VM

Nyheter

Sveriges bästa unga målare, Emil Eriksson från Rättvik, har målat sig igenom måleri-VM med turbofart och glädje som om han satt i en snabb Ferrari. I filmen nedan berättar han om sin spännande upplevelse i Abu Dhabi.
Emil gillar snabba och fräna bilar, han har byggt om en gammal WV-bubbla till ett fartvidunder hemma i Rättvik. Snabba fräna bilar är något som är populärt även i Abu Dhabi, det märks. Vid Emils tävlingsmonter stannar många till, de ser Emils fria dekoration, en Ferrari.


– Den målningen vill jag ha på mitt kontor, säger en åskådare.


En annan säger:


– Mycket snyggt, får jag köpa den?


Det är en bild som är väcker uppmärksamhet, en målning som Emil lagt ner cirka en och en halv timme på inne i tävlingsmontern. Likt att man vill imponera med tuffa bilar på gatan, så ser man hur lätt det är att imponera med måleri. På bara någon timmes jobb, så har en målare fångat mångas intresse. Det är vad måleri handlar om, att vi ska trivas i våra miljöer och tycka att allt är snyggt, häftigt, stiligt, mysig och galant.


LÄS ÄVEN: Nu laddar Emil och Olle inför VM i Abu Dhabi


Men World Skills är en tävling mer än så. I målerimontern bredvid Ferrarin ser vi färgnyanseringen, en hastighetstävling med många delar. Emil lyckades riktigt bra med att bryta till den ljusaste och mörkaste kulören, men fick lite svårare med att bryta till en lagom toning mellan dessa. Sedan ska mönstret tejpas upp med millimeterprecision på tid och målas. Stressen kanske var avgörande för att en tejp hamnade på fel sida markeringen, så tyvärr förlorades alla poäng på momentet. Men som publik ser det jättesnyggt ut.


Specialtapet med extra breda våder ställer hantverkare på prov i tävlingen. Att få till perfekt mönsterpassning och snyggt hörn var något som fick domarna att vara kritiska. Men på skärningen hade Emil lyckats bra, med spikraka kanter precis i vecket, som krävs för att vara godkänd.


LÄS ÄVEN: Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence


Sprutmåla är ett nytt moment i tävlingssammanhang, på dörren är den gröna ytan sprutad medan resten är gjort med traditionella verktyg. Snickerimålningen är en avgörande del av tävlingen, färgteckning, släthet, precisionen är mycket noga granskat, att få till perfekta kanter på dekorlisten är ett måste. På insidan ska tejp användas, men på utsidan bedöms frihandsmålningen. Detta var en av de starkaste insatserna Emil gjorde under VM, mycket bra resultat.


Likt snickerierna så lyckades Emil mycket bra med bildöverföringen, här gäller det att från en ritning göra en exakt avbild i rätt skala. Även schablonering är inlagt i detta moment. Texten och skyskrapan Capital Gate är gjord med schablon, men resten av bilden målas på fri hand – millimeterprecision, skarpa, raka, fylliga och släta kanter och kulörer. Kan verka omöjligt, men världens bästa målare klarar detta, under tidspress, och Emil var framstående i detta moment.


LÄS ÄVEN: Byggnads och Transport bojkottar Yrkes-VM


Emil har slutfört tävling mycket bra, och coachen Björn Nilsson säger att Emil har varit målmedveten, tränat och utvecklats hela tiden. Han är imponerad av Emil, som står sig väl i konkurrens med de övriga VM-målarna.


De får gratulera Österrikaren Sebastian Gruber som tog hem guldet, precis före Schweiziskan Sandra Lüthi. Emils prestation räckte till en 12.e plats av de 23 tävlanden som var med i World Skills Abu Dhabi 2017.


Nu har Emil slutat jaga guld i Abu Dhabi, han lämnar sin Ferrari här, åker hem till Rättvik för att jaga i skogen, ett annat intresse Emil har.


Text: Stefan HvenMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-10-25 10:52


Mer Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

  När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av areno...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 ...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogramme...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledni...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konf...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Prakti...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor