• – Emil har varit målmedveten, tränat och utvecklats hela tiden. Jag är imponerad av Emil, som står sig väl i konkurrens med de övriga VM-målarna, säger coachen Björn Nilsson. Foto: Stefan Hven

  • Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten var värdland för Yrkes-VM. Foto: Stefan Hven

  • Foto: Stefan Hven

  • Foto: Stefan Hven

Sveriges bästa unga målare, Emil Eriksson från Rättvik, har målat sig igenom måleri-VM med turbofart och glädje som om han satt i en snabb Ferrari. I filmen nedan berättar han om sin spännande upplevelse i Abu Dhabi.

Emil gillar snabba och fräna bilar, han har byggt om en gammal WV-bubbla till ett fartvidunder hemma i Rättvik. Snabba fräna bilar är något som är populärt även i Abu Dhabi, det märks. Vid Emils tävlingsmonter stannar många till, de ser Emils fria dekoration, en Ferrari.

– Den målningen vill jag ha på mitt kontor, säger en åskådare.

En annan säger:

– Mycket snyggt, får jag köpa den?

Det är en bild som är väcker uppmärksamhet, en målning som Emil lagt ner cirka en och en halv timme på inne i tävlingsmontern. Likt att man vill imponera med tuffa bilar på gatan, så ser man hur lätt det är att imponera med måleri. På bara någon timmes jobb, så har en målare fångat mångas intresse. Det är vad måleri handlar om, att vi ska trivas i våra miljöer och tycka att allt är snyggt, häftigt, stiligt, mysig och galant.

LÄS ÄVEN: Nu laddar Emil och Olle inför VM i Abu Dhabi

Men World Skills är en tävling mer än så. I målerimontern bredvid Ferrarin ser vi färgnyanseringen, en hastighetstävling med många delar. Emil lyckades riktigt bra med att bryta till den ljusaste och mörkaste kulören, men fick lite svårare med att bryta till en lagom toning mellan dessa. Sedan ska mönstret tejpas upp med millimeterprecision på tid och målas. Stressen kanske var avgörande för att en tejp hamnade på fel sida markeringen, så tyvärr förlorades alla poäng på momentet. Men som publik ser det jättesnyggt ut.

Specialtapet med extra breda våder ställer hantverkare på prov i tävlingen. Att få till perfekt mönsterpassning och snyggt hörn var något som fick domarna att vara kritiska. Men på skärningen hade Emil lyckats bra, med spikraka kanter precis i vecket, som krävs för att vara godkänd.

LÄS ÄVEN: Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Sprutmåla är ett nytt moment i tävlingssammanhang, på dörren är den gröna ytan sprutad medan resten är gjort med traditionella verktyg. Snickerimålningen är en avgörande del av tävlingen, färgteckning, släthet, precisionen är mycket noga granskat, att få till perfekta kanter på dekorlisten är ett måste. På insidan ska tejp användas, men på utsidan bedöms frihandsmålningen. Detta var en av de starkaste insatserna Emil gjorde under VM, mycket bra resultat.

Likt snickerierna så lyckades Emil mycket bra med bildöverföringen, här gäller det att från en ritning göra en exakt avbild i rätt skala. Även schablonering är inlagt i detta moment. Texten och skyskrapan Capital Gate är gjord med schablon, men resten av bilden målas på fri hand – millimeterprecision, skarpa, raka, fylliga och släta kanter och kulörer. Kan verka omöjligt, men världens bästa målare klarar detta, under tidspress, och Emil var framstående i detta moment.

LÄS ÄVEN: Byggnads och Transport bojkottar Yrkes-VM

Emil har slutfört tävling mycket bra, och coachen Björn Nilsson säger att Emil har varit målmedveten, tränat och utvecklats hela tiden. Han är imponerad av Emil, som står sig väl i konkurrens med de övriga VM-målarna.

De får gratulera Österrikaren Sebastian Gruber som tog hem guldet, precis före Schweiziskan Sandra Lüthi. Emils prestation räckte till en 12.e plats av de 23 tävlanden som var med i World Skills Abu Dhabi 2017.

Nu har Emil slutat jaga guld i Abu Dhabi, han lämnar sin Ferrari här, åker hem till Rättvik för att jaga i skogen, ett annat intresse Emil har.

Text: Stefan Hven