Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Fackförbundens syfte med förhandlingen är att i en högkonjunktur hitta ett sätt för nyanlända och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden att kombinera arbete med utbildning för att få ett riktigt jobb. Foto: Tomas Nyberg

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

Nyheter

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.


Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam förhandlingsframställan direkt till de 33 arbetsgivarorganisationerna kommer sig av att Svenskt näringsliv, enligt LO, inte visat något intresse för att möta fackens samorganisation i en förhandling om utbildningsjobb.


Fackförbundens syfte med förhandlingen är att i en högkonjunktur hitta ett sätt för nyanlända och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden att kombinera arbete med utbildning för att få ett riktigt jobb. När förslaget presenterades i mars föreslog LO att utbildningsjobb skulle innebära lägre lönekostnad för arbetsgivaren under en period i kombination med ett generöst studiestödssystem.


För Målareförbundets del lämnas förhandlingsframställan till Måleriföretagen i Sverige och Motorbranschens Arbetsgivareförbund.


– Från Målareförbundets sida vill vi diskutera och se vilka lösningar som kan fungera i vår bransch. Förhandlingarna kommer att samordnas inom LO som har utsett en förhandlingsdelegation bestående av fyra personer. Jag kommer att ingå i förhandlingsdelegationen, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.


LÄS ÄVEN: ”Förslaget är ett kravlöst bidrag till företag”


Förutom Peter Sjöstrand består förhandlingsdelegationen av Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall, Lenita Granlund, Kommunal och Per Bardh, Handels.


Alliansens förslag om att lagstifta om sänkta löner för nyanlända är ytterligare en anledning till att LO-förbunden snabbt vill komma igång med konkreta förhandlingar.


– Om Alliansens förslag blir verklighet skulle det inskränka den fria förhandlingsrätten för fackföreningar. Det vore en katastrof för hela vårt system med fria fackföreningar som förhandlar med arbetsgivare, säger Karl-Petter Thorwaldsson.


Svenskt Näringsliv välkomnar LO:s besked om att de önskar förhandla om nya vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.


”Det är av stor vikt att samtal om etableringsanställning inte drar ut på tiden. Det är också centralt att förhandlingarna rör de frågor som verkligen spelar roll för företagens vilja att anställa, det vill säga kostnaden, risken och krånglet”, skriver Svenskt Näringsliv.


En målare på Facebook reagerade och ställde frågan: ”Vad är det för fel på traditionell lärlingsutbildning?” Peter Sjöstrand svarar så här:


– Det är inget fel på traditionell lärlingsutbildning men idag heter det individuell lärlingsutbildning. Det är en utbildningsväg till målare, gymnasieutbildning är den vanligaste.


En del lärlingar har redan idag svårt att hitta arbetsgivare som är villiga att ta emot dem. Hur ska det bli när ännu fler ska hitta arbetsplatser?


– De flesta lärlingar hittar arbetsgivare som tar emot dem för jobb och utbildning. Men det finns ett antal som inte lyckas hitta arbete och det är bekymmersamt. Det finns variationer beroende på var i landet man befinner sig.


– Målareförbundet tycker det är viktigt att branschen gör rekryteringsprognoser för att kunna få en bra balans mellan antal utbildade och det faktiska behovet. Tyvärr är Måleriföretagen inte intresserade av detta vilket vi inte kan tolka på annat sätt än att de inte har något emot att det finns en obalans mellan antalet utbildade och det faktiska behovet, säger Peter Sjöstrand.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-10-17 03:00


Mer Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

  När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av areno...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 ...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogramme...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledni...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konf...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Prakti...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor