• Foto: Pixabay/Pressbild/Montage

Skanska har tillsammans med två underentreprenörer utrett de sexuella trakasserier som uppdagades på universitetsbygget i Kalmar. Resultatet blev att åtta män inte får komma tillbaks till arbetsplatsen.

En kvinna på byggarbetsplatsen blev sexuellt trakasserad av flera manliga kollegor vid två tillfällen. Trakasserierna bestod av nedsättande och kränkande kommentarer.
Skanska agerade genom att stänga av samtliga medarbetare, ett 15-tal män, anställda hos två underentreprenörer. Skanska startade en utredning samtidigt som de begärde att de två berörda företagen skulle visa en handlingsplan med syfte att förhindra att något liknande inträffar igen.

LÄS ÄVEN: Skanska kastar ut entreprenörer efter sextrakasserier

Underentreprenörerna har inkommit med sina handlingsplaner och åtta anställda kommer inte tillbaks till arbetsplatsen vid universitetsbygget.
– Vi har fortsatt förtroende för de två företagen och vi anser att de har vidtagit de åtgärder och krav som vi begärt. Vi har haft en bra dialog med båda företagen under den här utredningen, säger Skanskas presstalesperson Mia Trahn till Barometern.

LÄS ÄVEN: Efter #metoo: Regeringsmöte mot sextrakasserier på jobbet
–Vi kan självklart inte sparka något annat företags personal, men vi kan välja att inte jobba med företag som inte lever upp till våra värderingar och uppförandekod.

Enligt Barometern har Skanska varit i kontakt med den utsatta kvinnan som uppges må ”hyfsat okej” sett till omständigheterna. Kvinnan jobbar kvar och uppges vara tillfreds med de åtgärder som Skanska och underentreprenörerna vidtagit.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se