• Målarna Jarmo och Arto från Sandå och lärlingen Filip jobbar i de tiotal punkthus som byggs. Foto: Robert Ask

INSÄNT

På ett arbetsplatsbesök ute i storbyggande Haninge söder om Stockholm hittar vi ett svenskt mindre byggbolag som bygger ett tio tal punkthus.

Samtliga kök och badrum lyfts in tillsammans med delar av parketten innan nästa våning lyfts på. Taken och vissa väggbitar är färdiga de med. Det är ett företag i Skellefteå som tillverkar de flesta delar till de här husen berättar Arto.

LÄS ÄVEN: INSÄNT: Gemensam försäkringsinformatörs-träff

Vad blir kvar till målarna då kan vi tänka på vår skyddsrond runt i husen, Janne Öberg och undertecknad från Målarettan.

LÄS ÄVEN: Målare i färgglad Pride-parad

Målarna Jarmo och Arto från Sandå visar oss hur de jobbar med bitarna som blir kvar för måleriet. Vi skall inte glömma deras lärling Filip som snart gör sitt gesällprov och gillar att jobba med ackordsgrabbarna.

LÄS ÄVEN: INSÄNT: Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt

Det som blir kvar till målarna på husbygget är vissa väggbitar och trapphusen plus en hel del fogning. Trots springande så fungerar ackordet hyfsat.

LÄS ÄVEN: INSÄNT: LO ung sätter ny energi i rörelse

Av de tio punkthusen blir hälften hyresrätter och andra delen bostadsrätter. Samtliga lägenheter har samma standard. Efter att vi upptäckt lite dålig belysning på målarnas arbetsplats lovar arbetsledaren att åtgärda bristen omgående.

Robert Ask