Måndagen den 16 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

"Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering"

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och demokrati. Röstbenägenheten inom arbetarklassen kommer då minska och cementera ett klassamhälle”, skriver debattörerna.

  • Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.

Mikael Johansson: ”Låt oss ställa krav på EU”

Åsikter

LEDARE


Jag är övertygad om att en del av den politiska högern i Storbritannien är mot frihandel. Detta skall dock inte förväxlas med den oro och frustration som många vanliga människor känner när jobb och skattepengar går förlorade i en omfattande arbetslivskriminalitet, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.


I kölvattnet av Storbritanniens beslut att lämna EU i det som kommit att kallas Brexit, har allt starkare krav rests på att EU projektet måste tillföras ytterligare en dimension; nämligen Medborgarnas Europa. Detta för att inte projektet skall spricka och för att medborgarna inte ska kräva att få lämna EU.


Hittills har den så kallade fria rörligheten av varor och tjänster (marknaden) försvarats med en närmast religiös övertygelse. Vid de tillfällen marknaden kommit i konflikt med mänskliga och fackliga fri- och rättigheter, har marknaden alltid ansetts överordnad.


LÄS ÄVEN: Arbetslivskriminialitet hotar inte bara jobb och företag


Svenska fackföreningar har tillsammans med våra europeiska kollegor kämpat mot denna utveckling.


Den svenska regeringen har sedan den tillträdde gradvis svängt från alliansregeringens marknadsliberala syn, och intagit en sett ur min synpunkt betydligt förnuftigare hållning. På det nationella planet har regeringen lyckats genomföra en förändring av Lex Laval lagstiftningen; detta trots en omfattande kritik både från oppositionen samt från Svenskt Näringsliv (SNL).


LÄS ÄVEN: Lex Laval försvinner i sommar


I sin tidigare lydelse gav Lex Laval i praktiken fritt fram för företag inom EU att med lagligt skydd operera under radarn och bedriva en oseriös konkurrens med svenska företag.


Nu väntar flera andra betydelsefulla steg på det europeiska planet. Ett är kravet på ett förändrat utstationeringsdirektiv, som skall ge utländsk arbetskraft rätt till samma villkor som arbetare i de länder de kommer till. En annan viktig åtgärd är att EU-länderna behöver garantera varandra ett bättre socialt skydd för medborgarna. Detta kommer att diskuteras vid ett särskilt toppmöte i Göteborg i mitten av november.


LÄS ÄVEN: Bred uppslutning bakom hårdare regler mot lönedumpning


Som av en händelse är det samma kritiker nu som tidigare, som ger sig ut och dömer ut inte bara förslagen som sådana, utan hela den allmänna riktningen. Det är fortfarande så att i högerns och SNL:s vision av EU skall handeln skyddas till varje pris. Om den kommer i konflikt med mänskliga fri- och rättigheter – ja, då måste frihandeln alltid få företräde.


Möjligen är det ödets ironi att dessa debattörer tar upp just rädslan för ett nytt Brexit som argument för att begränsa frihandeln. Jag är övertygad om att en del av den politiska högern i Storbritannien är mot frihandel, och därmed hela EU-projektet. Detta skall dock inte förväxlas med den oro och frustration som många vanliga människor känner när jobb och skattepengar går förlorade i en omfattande arbetslivskriminalitet.


LÄS ÄVEN: Facken sätter ned foten om utländska arbetare: ”Lönedumpning”


Jag tror inte att de nu föreslagna förändringarna räcker för att återge EU-projektet och frihandeln dess medborgerliga legitimitet. Det som krävs är ett socialt protokoll som tydligt slår fast att mänskliga och fackliga fri- och rättigheter är överordnade den fria marknaden. Låt oss kräva det i nästa fördragsändring i EU.


Mikael Johansson

Förbundsordförande

mikael.johansson@malareforbundet.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-11-08 07:00


Mer Åsikter

”Nu krävs hela arbetarrörelsens mobilisering”

DEBATT ”I förlängningen kommer detta sammantaget minska tilltro till politik och d...

Per Eklund: ”Stoppa slavarbetet”

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N ”Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegn...

Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

LEDARE ”När jag tar del av vad Alliansen vill göra blir jag rent av mörkrädd”...

Göran Greider: ”Skulden till gamla och barn är viktigare än statsskulden”

DEBATT ”Sverige är idag ett land där vi fått allt fler miljardärer och allt fler u...

Chris Smedbakken: ”Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch”

KRÖNIKA I höstas fick jag höra talas om ett nytt projekt som var på gång. Ett riktigt vi...

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Nyheter

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en vattenläcka. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Norran.
Det var i mitten av juni som en grupp arbetare, anställda av kommunen, skickades ut för att …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor