• För låga löner i Sverige, tycker Internationella valutafonden. Foto: Tomas Nyberg/Pixabay/Montage

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.

Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund av Sveriges låga inflation och industrins höga produktivitet.

LÄS ÄVEN: Målares löner mer jämställda än snittet

För närvarande stiger de svenska lönerna med 2 till 2,5 procent per år. Internationella valutafonden tycker att de svenska lönerna borde få öka med 3 eller 3,5 procent per år.

Teknikföretagen ger dock inte mycket för IMF:s uppmaning.

LÄS ÄVEN: Lagförslag mot lönefusk: Inför huvudentreprenörsansvar

– Nja, de ger inte intryck av att vara särskilt kvalificerade när de kommer till slutsatsen att vi ska bidra till att ytterligare överhetta en situation i Sverige, som befinner sig i en högkonjunktur, starkt påeldad av en riksbank som kör med negativ ränta, och en finansminister som skickar miljarder hit och dit, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune till Sveriges radio Ekot.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se