Tisdagen den 17 juli 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Här är argumenten för S i valet"

"Här är argumenten för S i valet"

DEBATT ”Det är viktigt att Socialdemokraterna vinner valet och kan vara med och fortsätta regera landet efter den 9 september, då det är val till riksdagen”, skriver Nisse Lindblom.

 

  • Josefine Kranz och Jimmy Karlsson representerar Målareförbundet vid den internationella kongressen i Sydafrika. Foto: Tomas Nyberg

Internationellt fokus på jämställdhet och unga

NyheterDet internationella bygg- och träfacket (BWI) har i dagarna haft sin kongress i Durban, Sydafrika. Kort innan avresa kollade vi av planerna och förväntningarna med Målareförbundets representanter.


I samband med kongressen genomförs ett Globalt forum för unga och kvinnor och den målsättningen har även format Målareförbundets delegation. Jimmy Karlsson, från avdelning 8 representerar förbundsstyrelsen men är även ungdomsrepresentant. Josefine Krantz från avdelning 6 representerar det kvinnliga nätverket Mira. Därutöver ingår målarnas ordförande Mikael Johansson som även är ordförande i det svenska bygg- och träfacket (SBTF) och Niklas Holmqvist, internationellt ansvarig ombudsman, i den svenska delegationen tillsammans med Elektrikerna, Byggnads, GS-facket och Seko.


Josefine Krantz känner sig som en nybörjare inom området men hoppas få en kunskap genom kongressen som kan leda till vidare arbete.

– Jag känner mig trygg i att prata om jämställdheten här i Sverige och hoppas på att få diskutera det med andra intresserade av ämnet och se likheter och skillnaderna i världen, säger Josefine Krantz som vill hinna träffa och prata med så många kvinnliga representanter som möjligt.

– Jag hoppas verkligen att vi blir introducerade till arbetet som BWI gör, både som kvinnor och unga, och inte bara får åka med för att få siffrorna att se bättre ut. Jag hoppas också på att få med mig ytterligare kunskap i att ta fajten när rasismen och fördomarna haglar, säger Josefine Krantz.


Både Josefine Krantz och Jimmy Karlsson berättar att de förberett sig genom att läsa handlingarna. Hela den svenska delegationen träffades på Rönneberga innan kongressen för en engelskspråkig utbildning under två dagar. Då gick de bland annat igenom strategiplanen för att ser hur den kan appliceras på det fackliga arbetet här hemma i Sverige.

– Mina förhoppningar är att vi hittar en väg fram så vi lyckas implementera det internationella arbetet på hemmaplan i de olika länderna. Jag förväntar mig att även de andra läst på så vi kan ta och ge lärdomar av varandra, säger Jimmy Karlsson.

BWI kongressen ska anta en global strategi för 2018-2021. Den senaste kongressperioden har det lagts ner arbete för att utveckla en strategi som bättre kopplar ihop det globala fackliga arbetet med medlemmarna i de olika länderna.

– Jag är stolt och nöjd, inte att det är just jag som åker men över att vi är så många som samlas från olika länder för att påverka att 200 miljoner arbetare runt om i världen får det bättre.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-11-28 17:37


Mer Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en bygg...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler var...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenöre...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD St...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock föru...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade f...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kro...

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en ...

Sveff kritiserar färgtest – men Folksam står fast

Sveff kritiserar Folksams test av utomhusfärger, där endast tre av 46 färger godkändes. F...

Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs – en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017.
Samma trend kan observeras även inom …

...

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge …

...

Ove räds inte nyheter

Utvecklingen av färgsprutor och arbetshjälpmedel går i rätt riktning. Det kommer fler varianter och lösningar för olika typer av jobb.
– Ja, det har hänt mycket och det är kanon. Det sparar kroppen och det behöver vi.
Det säger och tycker Ove Elmqvist, målare på Sandå Alingsås – och han borde …

...

Är gurkor viktigare än människor?

Nu sätter Målareförbundets avdelning 3 i Västsverige, fokus på oseriösa underentreprenörer. Med oanmälda besök på byggarbetsplatserna vill man motverka avtalsbrott och utnyttjande av utländsk arbetskraft.
Jan-Ove Berg, ombudsman i Målareförbundets avdelning 3, förbereder dagens besök på några byggarbetsplatser i Göteborg tillsammans med Johan Svedestad och Zlatko Lackovic. Johan och Zlatko …

...

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten.
Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”. Egenanställningsföretaget Frilans Finans …

...

Föll genom tak – utredning om dödsolycka läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren.
Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta …

...

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks …

...

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter.
Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor