• Josefine Kranz och Jimmy Karlsson representerar Målareförbundet vid den internationella kongressen i Sydafrika. Foto: Tomas Nyberg

Det internationella bygg- och träfacket (BWI) har i dagarna haft sin kongress i Durban, Sydafrika. Kort innan avresa kollade vi av planerna och förväntningarna med Målareförbundets representanter.

I samband med kongressen genomförs ett Globalt forum för unga och kvinnor och den målsättningen har även format Målareförbundets delegation. Jimmy Karlsson, från avdelning 8 representerar förbundsstyrelsen men är även ungdomsrepresentant. Josefine Krantz från avdelning 6 representerar det kvinnliga nätverket Mira. Därutöver ingår målarnas ordförande Mikael Johansson som även är ordförande i det svenska bygg- och träfacket (SBTF) och Niklas Holmqvist, internationellt ansvarig ombudsman, i den svenska delegationen tillsammans med Elektrikerna, Byggnads, GS-facket och Seko.

Josefine Krantz känner sig som en nybörjare inom området men hoppas få en kunskap genom kongressen som kan leda till vidare arbete.
– Jag känner mig trygg i att prata om jämställdheten här i Sverige och hoppas på att få diskutera det med andra intresserade av ämnet och se likheter och skillnaderna i världen, säger Josefine Krantz som vill hinna träffa och prata med så många kvinnliga representanter som möjligt.
– Jag hoppas verkligen att vi blir introducerade till arbetet som BWI gör, både som kvinnor och unga, och inte bara får åka med för att få siffrorna att se bättre ut. Jag hoppas också på att få med mig ytterligare kunskap i att ta fajten när rasismen och fördomarna haglar, säger Josefine Krantz.

Både Josefine Krantz och Jimmy Karlsson berättar att de förberett sig genom att läsa handlingarna. Hela den svenska delegationen träffades på Rönneberga innan kongressen för en engelskspråkig utbildning under två dagar. Då gick de bland annat igenom strategiplanen för att ser hur den kan appliceras på det fackliga arbetet här hemma i Sverige.
– Mina förhoppningar är att vi hittar en väg fram så vi lyckas implementera det internationella arbetet på hemmaplan i de olika länderna. Jag förväntar mig att även de andra läst på så vi kan ta och ge lärdomar av varandra, säger Jimmy Karlsson.
BWI kongressen ska anta en global strategi för 2018-2021. Den senaste kongressperioden har det lagts ner arbete för att utveckla en strategi som bättre kopplar ihop det globala fackliga arbetet med medlemmarna i de olika länderna.
– Jag är stolt och nöjd, inte att det är just jag som åker men över att vi är så många som samlas från olika länder för att påverka att 200 miljoner arbetare runt om i världen får det bättre.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se