Lars Rosenberg, Mattias Carnesten och Helena Lundström på bygget i Katrineholm.

Lars Rosenberg, Mattias Carnesten och Helena Lundström på bygget i Katrineholm. Gruppboende i de två nedersta planen och lägenheter ovanför.

Det är fredag och stämningen är uppsluppen. Bygget stänger klockan 14 eftersom yrkesgrupperna på olika sätt arbetat in ett par timmar under veckan. Arbetslagets målarlärling Helena Lundström bjuder på kladdkaka. Snickaren Peter får en egen, ett tack för att han hjälpt till att lasta av en leverans med spackel.

Mattias Carnesten och Helena Lundström från Sandå Måleri började efter semestern i lägenheterna där hyresgästerna börjar flytta in i februari.

– Ganska direkt insåg jag att vi behövde vara en till, säger Mattias Carnesten.

Vi har gjort en egen riskanalys men den fick vi inte igenom hos NCC.

Mattias Carnesten

Arbetslaget fick förstärkning av Lars Rosenberg.

De mäter sina jobb till 95 procent.

– Ackord är enda chansen att tjäna pengar, säger Mattias Carnesten.

De välkomnar riktade höjningar i prislistan som blev ett resultat i avtalsrörelsen, men beklagar att det kommer sista året i avtalsperioden.

I de kommunala hyreslägenheterna som vi besöker sätts tapeter vilket är ganska ovanligt oftast ska det målas.

– Det är bra med omväxling, säger Lars Rosenberg.

Vi lämnar byggboden och beger oss mot en del lägenheter där tapeter redan sitter uppe och andra där målarna håller på att sprutspackla. Det är hjälmtvång på bygget.

– Vi har gjort en egen riskanalys men den fick vi inte igenom hos NCC, säger Mattias Carnesten.

– När vi går mellan olika platser, fine, men när vi är själva utan andra yrkesgrupper är det större risk för nackskador med hjälm på än vad det är risk att vi får fallande föremål i huvudet.

Mattias Carnesten är regionalt skyddsombud och går tillsammans med Sandås huvudskyddsombud Jan-Åke Öberg vidare med hjälmfrågan till NCC centralt.

När vi är själva utan andra yrkesgrupper är det större risk för nackskador med hjälm på än vad det är risk att vi får fallande föremål i huvudet.

Mattias Carnesten

Katrineholm har ambitioner att växa och planen sträcker sig många år framöver med bygge av lägenheter men också nya stadsplaner med villor.

Som en del av regeringens beslut att utlokalisera statliga myndigheter kommer en del av Strålsäkerhetsmyndigheten att flytta till Katrineholm. Det berör 120 anställda.

Kommunen slog befolkningsrekord ifjol med 33 722 invånare och siktet är inställt på 34 000. Målarna ser ut att ha fortsatt gott om jobb i Katrineholm.

 • Lars Rosenberg, Mattias Carnesten och Helena Lundström på bygget i Katrineholm. Gruppboende i de två nedersta planen och lägenheter ovanför. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Lars Rosenberg närmast kameran och Mattias Carnesten välkomnar riktade höjningar i prislistan men beklagar att det kommer sista året i avtalsperioden. Foto: Tomas Nyberg

 • Mattias Carnesten. Foto: Tomas Nyberg

 • Mattias Carnesten är regionalt skyddsombud och går vidare med hjälmtvånget till NCC centralt. Foto: Tomas Nyberg

 • Lars Rosenberg. Foto: Tomas Nyberg