• Urban Grip, längst till vänster, och hans arbetskamrater vid LD Hjälpmedels bygge, i närheten av Kupolen, tog emot beskedet om kollektivtalskrav med glädje. Peter Hultqvist, Socialdemokraternas ordförande i Dalarna, i mitten, och Kim Söderström, Byggnads Gävle Dalas ordförande, till höger, var de som lämnade beskedet. Foto: Eric Salomonsson

  • Obehöriga äga ej tillträde står det på skylten. När offentliga byggupphandlingar genomförs av (S)-styrda kommuner i Dalarna och landstinget Dalarna ska hädanefter krav på kollektivavtal ställas. Foto: Eric Salomonsson

  • Peter Hultqvist, här i rollen som Socialdemokraternas ordförande i Dalarna, och Byggnads Gävle Dala-ordförande Kim Söderström tar i varandra i hand efter att det blivit klart att (S)-styrda kommuner i Dalarna samt landstinget ska kräva kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Foto: Eric Salomonsson

När landstinget Dalarna och de socialdemokratiskt styrda kommunerna i Dalarna gör offentliga upphandlingar av byggen kommer det att krävas kollektivavtal.
– Det var överväldigande när vi fick veta det, säger Urban Grip, en av de som arbetar med att bygga en landstingsfastighet i Borlänge.

Han och de övriga på arbetsplatsen fick besök av Kim Söderström, Byggnads Gävle Dalas ordförande, och Socialdemokraternas dalaordförande, tillika Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist. De besökte byggarbetsplatsen för att berätta om deras handslag.

Ett handslag som ska stärka facket men framförallt den svenska modellen på arbetsmarknaden.

– Av svenskarna är det 80 procent som vill ha ordning och reda, säger Kim Söderström, utanför byggarbetsplatsen där LD Hjälpmedel håller på att byggas.

LÄS ÄVEN: Mats Eriksson: ”Därför slåss vi för kollektivavtalen”

De två huvudpersonerna anser att det är viktigt att värna den modell som under lång tid gällt på svensk arbetsmarknad. Den som sett till att lönebildningen går i takt med samhällets ekonomiska tillväxt men även exempelvis att säkerhetsbestämmelser följs på arbetsplatserna.

I debatten har det emellanåt riktats kritik mot dylika krav, men varken Peter Hultqvist eller Kim Söderström ser någonting kontroversiellt i att länets (S)-styrda kommuner och landstinget framöver kommer att kräva kollektivavtal.

– Vi har 2017 idag och då ska det inte behöva krävas att det konkurreras med löner, säger Kim Söderström.

LÄS ÄVEN: Miljönären-tvisten löst: Inte okej att dumpa löner

Låga löner för att pressa priser syftar han på då.

Peter Hultqvist anser att ett annat sätt skapa ordning och reda inom byggsektorn är att minimera entreprenadkedjorna.

– Att se till att de är korta för att på så sätt ha kontroll över entreprenörerna, säger länets (S)-ordförande, som även är beredd att driva frågan juridiskt det skulle behövas på grund av att någon part anser det inte är förenligt med lagar och förordningar.

Formellt skedde Byggnads och Socialdemokraternas överenskommelse genom ett enkelt handslag intill LD Hjälpmedel-byggarbetsplatsen.

Syftet med handslaget är att de båda vill att upphandlingar med skattemedel ska bidra till ordning och reda på arbetsmarknaden, värna kvalitet och trygghet för löntagarna och att utmana idén om att lägst pris är bäst vid val av leverantörer inom offentlig upphandling.

LÄS ÄVEN: Lagförslag mot lönefusk: Inför huvudentreprenörsansvar

Anledningen är att det just är socialdemokratiskt ledda kommuner, och landstinget, i länet är att det är där som politiker och facket kan vara med och påverka. Förhoppningen är att även privata aktörer ställer motsvarande krav.

Besöket som de två ordförandena, för Byggnads Gävle Dala respektive Socialdemokraterna, gjorde i manskapsbaracken gladde byggnadsarbetarna.

Urban Grip var en av de som överraskades av besöket och som välkomnade beskedet.

LÄS ÄVEN: Byggarbetare fick lämna arbetsplats efter facklig kontroll

– Överväldigande! tyckte han och sa att det mottogs bra även av hans arbetskamrater på plats, vilka nu i slutskedet av bygget uppgår till omkring 15 personer.

En av hans arbetskamrater, Jan Hortlund, välkomnade även han beskedet.

– Det är klart att vi pratar om sådant ibland. Med krav på kollektivavtal blir det konkurrens på lika villkor och bättre säkerhet för oss som arbetar, säger han.

Eric Salomonsson
malarnas@lomediehus.se

 

Överenskommelsen

  • (S)-kommuner i Dalarna och landstinget ska i anbudsförfarande kräva kollektivavtal eller att sådant tecknas.
  • (S)-kommuner och landstinget ska, som en följd av kollektivavtalskravet, riva upp ingått avtal med leverantör vid brott mot gällande kollektivavtal.
  • Leverantörer med egen arbetskraft ska prioriteras för att motverka långa entreprenadkedjor.
  • Landstinget Dalarna och (S)-kommuner ska i upphandlingar ställa krav på lärlingsutbildningsplatser och praktikplatser för yrkesutbildningselever.

(S) – kommuner i Dalarna

I Dalarna styrs just nu tio av 15 kommuner helt eller delvis av Socialdemokraterna: Avesta, Hedemora, Säter, Smedjebacken, Ludvika, Borlänge, Falun, Gagnef, Malung-Sälen och Älvdalen.
Socialdemokraterna i Dalarna är största parti i den koalition som styr Landstinget Dalarna.